[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 12، شماره 2 - ( تابستان 1396 ) ::
جلد 12 شماره 2 صفحات 97-104 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی میزان فلزات سنگین سرب، کادمیوم و نیکل در برنج ایرانی و وارداتی مصرفی شهر تهران
پریسا زیارتی *، مریم مصلحی شاد
مربی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی
چکیده:   (566 مشاهده)

سابقه و هدف: برنج از پرمصرف­ترین غلات ایران به­شمار می­آید. با توجه به افزایش متوسط مصرف سرانه برنج در ایران، واردات این محصول بیش از پیش افزایش یافته است. آلودگی برنج به فلزات سنگین و ورود آن به زنجیره غذایی می­تواند اثرات مخربی بر سلامت انسان به­همراه داشته باشد؛ بنابراین تعیین میزان فلزات سنگین در برنج وارداتی و ایرانی و مقایسه با استانداردهای ملی و بین‌المللی حائز اهمیت می­باشد. هدف از این پژوهش بررسی فلزات سنگین سرب، نیکل و کادمیوم در برنج‌های وارداتی هندی، تایلندی و پاکستانی در قیاس با برنج ایرانی می‌باشد.

مواد و روشها: نمونه­های برنج (450 نمونه) شامل ده نشان تجاری هندی، پنج نشان تجاری ایرانی (طارم، صدری، هاشمی)، سه و دو نشان تجاری تایلندی، پاکستانی و در سه ماه متوالی از سطح بازار شهر تهران جمع­آوری شد. سنجش فلزات سنگین با استفاده از روش هضم مرطوب و دستگاه طیف‌سنجی جذب اتمی شعله بر مبنای روش استاندارد بین‌المللی AOAC صورت گرفت.

یافتهها: میانگین میزان کادمیوم در برنج­های وارداتی بیش از حد مجاز استاندارد ملی بود و به طور معنی­داری بیش از برنج ایرانی
(mgkg-1003/0±010/0) می­باشد (05/0P<).سرب در نمونه­های برنج هندی (mg kg-1237/0±297/1) بیش از سایر نمونه­های برنج مورد مطالعه بود و بیش از حد مجاز استاندارد ملی و بین‌المللی تعیین گردید (05/0P<). نمونه­های برنج از نظر میزان نیکل در حد استاندارد می‌باشند. بین میزان نیکل در نمونه­های برنج مورد بررسی اختلاف معنی­­داری مشاهده نشد (05/0 (P≥. مقادیر مجاز دریافتی قابل تحمل در هفته (PTWI) برای هریک از فلزات سنگین تعیین شد و با حد مجاز اعلام شده به­وسیلهFAO/ WHO  مورد مقایسه قرار گرفت.

نتیجه گیری: میزان فلزات سنگین به ویژه سرب و کادمیوم بیش از حد مجاز تعیین شده بود. بنابراین لازم است نظارت دقیق­تری از سوی سیستم­های نظارتی ذیصلاح بر واردات برنج صورت پذیرد.

واژه‌های کلیدی: برنج، سرب، کادمیوم، نیکل، ایمنی مواد غذایی
متن کامل [PDF 956 kb]   (344 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: ۱۳۹۴/۱۱/۲۷ | پذیرش: ۱۳۹۵/۵/۶ | انتشار: ۱۳۹۶/۳/۳۱
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ziarati P, Moslehisahd M. Determination of Heavy Metals (Cd, Pb, Ni) in Iranian and Imported Rice Consumed in Tehran . Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2017; 12 (2) :97-104
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2161-fa.html
زیارتی پریسا، مصلحی شاد مریم. بررسی میزان فلزات سنگین سرب، کادمیوم و نیکل در برنج ایرانی و وارداتی مصرفی شهر تهران . علوم تغذيه و صنايع غذايي ايران. 1396; 12 (2) :97-104

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2161-fa.html

دوره 12، شماره 2 - ( تابستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences & Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.052 seconds with 786 queries by yektaweb 3465