:: دوره 10، شماره 1 - ( بهار 1394 ) ::
جلد 10 شماره 1 صفحات 30-21 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط بین اندازه‌های تن‌سنجی، فعالیت بدنی، نماگر‌های لیپیدی، انرژی و درشت مغذی‌ها با لپتین سرمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شهر تهران
معصومه رفیعی ، گیتی ستوده ، محمدرضا اشراقیان ، محمود جلالی ، روناک نیک بزم ، مرجان قانع بصیری ، ندا نورشاهی ، فریبا کوهدانی*
چکیده:   (7771 مشاهده)
سابقه و هدف: شواهد متعددی همبستگی بالای لپتین سرم با نماگرهای بافت چربی را نشان داده‌اند ولی ارتباط آن با سایر عوامل محیطی از قبیل رژیم غذایی و فعالیت جسمی و همچنین ترکیب چربی‌های خون روشن نیست. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط لپتین با اندازه‌های تن‌سنجی، فعالیت جسمی، نماگر‌های لیپیدی، انرژی و درشت مغذی‌های دریافتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شهر تهران انجام گرفت. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی 271 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه‌های تن‌سنجی (نمایه توده بدن، دور کمر و درصد چربی بدن)، دریافت انرژی و درشت مغذی‌ها و فعالیت جسمی تعیین شدند. سطوح لپتین، کلسترول تام، تری گلیسیرید، LDL و HDL نیز اندازه‌گیری شدند. یافتهها: سطوح سرمی لپتین زنان به طور معنی‌داری بیشتر از مردان بود (001/0p=). سطوح سرمی لپتین در کل جمعیت ارتباط مثبت و معنی‌داری با اندازه‌های تن‌سنجی (001/0p=) و ارتباط منفی با سن (048/0, p=1/0r= -) و فعالیت جسمی (04/0, p=12/0r= -) داشت. در مردان و زنان نیز بین لپتین سرم با اندازه‌های تن‌سنجی همبستگی مثبت و معنی‌داری وجود داشت (05/0p<). علاوه بر آن لپتین سرم با سطوح سرمی LDL (03/0, p=35/0r= ) و HDL کلسترول (02/0, p=25/0-r= ) در مردان و با درصد انرژی دریافتی از پروتئین (02/0, p=08/0r= ) در زنان همبستگی معنی‌داری نشان داد. همچنین همبستگی منفی و معنی‌داری بین لپتین با فعالیت جسمی (04/0 , p=15/0r= -) در زنان مشاهده شد. نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اندازه‌های تن‌سنجی (وزن، نمایه توده بدن، دور کمر و درصد چربی بدن)، LDL، کلسترول سرم و درصد انرژی دریافتی از پروتئین به طور مثبت و HDL ، فعالیت جسمی و سن به طور منفی با لپتین در ارتباط هستند. واژگان کلیدی: لپتین، نمایه توده بدن، فعالیت جسمی، لیپید، دیابت نوع 2
واژه‌های کلیدی: لپتین، نمایه توده بدن، فعالیت جسمی، لیپید، دیابت نوع 2
متن کامل [PDF 242 kb]   (2028 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1392/12/15 | پذیرش: 1393/8/4 | انتشار: 1393/12/26


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 1 - ( بهار 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها