میکرواستخراج نیتروزآمینها در نمونههای سوسیس و کالباس موجود در بازار تهران و تعیین مقدار آنها با استفاده از کروماتوگرافی گازی- اسپکترومتری جرمی
|
حورا رمضانی ، مرضیه کمانکش ، هدایت حسینی ، وحید قاسم زاده محمدی ، عبدالرضا محمدی* |
|
|
چکیده: (11463 مشاهده) |
سابقه و هدف: در فرآیند تولید فرآوردههای گوشتی به سبب وجود نیتریت و ترکیبات آمینی موجود در بافت ماده غذایی، نیتروزآمینها تولید میشوند که این ترکیبات دارای خاصیت جهشزایی و سرطانزایی میباشند. هدف از این پژوهش، معرفی و بهینهسازی روش استخراج به کمک ماکروویو به همراه میکرواستخراج مایع-مایع پخشی به عنوان یک روش سریع، کم هزینه و دقیق جهت تعیین نیتروزآمینها در نمونههای سوسیس و کالباس عرضه شده در شهر تهران میباشد.
مواد و روشها: عوامل مؤثر بر استخراج نیتروزآمینها به کمک روش سطح پاسخ بهینه گردید. جهت بهینه سازی از طرح مرکب مرکزی با 6 تکرار در نقطه مرکزی استفاده گردید. ارقام شایستگی روش پیشنهادی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. شناسایی و تعیین مقدار نیتروزآمینهای موجود در 18 نمونهی تهیه شده از 3 کارخانهی معتبر شهر تهران با استفاده از روش پیشنهادی انجام گرفت. روش آماری مورد استفاده در این پژوهش آنالیز واریانس یک طرفه میباشد.
یافتهها: مقادیر بهینه مربوط به حجم حلال استخراجی: µL100، حجم حلال پخشی: µL500، مقدار نمک: 1/1 گرم (11%) و 5/7pH= تعیین گردید. ارقام شایستگی روش پیشنهادی در شرایط بهینه در گسترهی بسیار مطلوب قرار داشت. در پژوهش حاضر، کمترین و بیشترین مقدار نیتروزآمین در نمونههای سوسیس و کالباس عرضه شده در شهر تهران به ترتیب ng g-1465/0 وng g-1 195 تعیین گردید.
نتیجه گیری: کارایی و قابلیت اعتماد روش استخراج به کمک ماکروویو به همراه میکرواستخراج مایع-مایع پخشی به عنوان یک روش ساده و سریع جهت تعیین مقادیر بسیار کم نیتروزآمینها در نمونههای سوسیس و کالباس در مقایسه با سایر روشهای قبلی اثبات گردید.
واژگان کلیدی: سوسیس و کالباس، نیتروزآمینها، استخراج به کمک ماکروویو، میکرواستخراج مایع-مایع پخشی، کروماتوگرافی گازی- اسپکترومتری جرمی |
|
واژههای کلیدی: سوسیس و کالباس، نیتروزآمینها، استخراج به کمک ماکروویو، میکرواستخراج مایع-مایع پخشی، کروماتوگرافی گازی- اسپکترومتری جرمی |
|
متن کامل [PDF 528 kb]
(3777 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1393/2/7 | پذیرش: 1393/2/7 | انتشار: 1393/2/7
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|