تولید ویتامین ب12 در نوشیدنی لبنی تخمیری به روش ناپیوسته خوراکدهیشده
|
سلماز زارعان شهرکی ، نگین احمدی ، کیانوش خسروی دارانی* ، امیرمحمد مرتضویان ، پالیز کوهی کمالی |
انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، kiankh@yahoo.com |
|
چکیده: (7489 مشاهده) |
چکیده
سابقه و هدف: پروپیونیباکتریومها قادر به تولید بسیاری از محصولات مهم صنعتی مثل اسید پروپیونیک، ویتامین ب12 و باکتریوسینها هستند و فواید پروبیوتیکی و عوامل محرک رشد باکتریهای مفید رودهای هم دارد. هدف تحقیق حاضر بررسی اثر متغیرهای فرایند بر تولید ویتامین ب12 در نوشیدنی تخمیری حاوی اسید پروپیونیک با به کارگیری طراحی پلاکت-برمن است.
مواد و روشها: فرایند تخمیر در فرمانتور L 3 با محیط پایه و منبع کربن ملاس آغاز شد و پس از طی h 36، خوراکدهی به مدت 9 و/یا h 12 انجام شد. هر h 24 بهمنظور اندازهگیری توده سلولی و ویتامین ب12 از فرمانتور نمونهبرداری صورت گرفت. میزان توده خشک سلولی با روش خشک کردن انجمادی و میزان تولید ویتامین ب 12 با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اندازهگیری شد.
یافتهها: تجزیه و تحلیل آماری نتایج فرایند نشان داد که همه متغیرهای فرایند تاثیر معنیدار بر فرایند داشتند. نتایج نشان داد که بیشترین غلظت نهایی ویتامین ب12 (mg/L 30) و بیشترین بهرهوری آن (mg/L.h 5/7) از تیمار 9 به دست آمده است در حالی که شرایط 9 متغیر در بهترین حالت بود. نوع منبع نیتروژنی و نوع منبع خوراک موثرترین فاکتورهای به کار رفته در این تخمیر بودند به طوری که به کارگیری شربت ذرت خیسانده و لاکتوز به طور معنیداری باعث افزایش بیتر تولید ویتامین شدهاند.
نتیجه گیری: دمای °C 36، 5/6pH=، g/l 25 ملاس، به کارگیری g/l 10 شربت ذرت خیسانده به جای عصاره مخمر، h 96 تخمیر، استفاده از مایه تلقیح حاوی پروپیونیباکتریوم فرئودنریچییی با حجم تلقیح 5% و خوراکدهی پیوسته لاکتوز با سرعت l/h 04/0 بهترین شرایط تخمیر برای تولید ویتامین ب12 است. استفاده از کشت همزمان و نوع خوراک دو متغیری بودند که در این مطالعه تاثیر زیادی روی تولید ویتامین ب12 نداشتند. |
|
واژههای کلیدی: تولید آزمایشگاهی نوشیدنی لبنی تخمیری حاوی ویتامین ب 12 در فرمنتور سامانه ناپیوسته خوراکدهی شده |
|
متن کامل [PDF 254 kb]
(3736 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1393/5/27 | پذیرش: 1393/8/16 | انتشار: 1394/3/25
|
|
|
|