:: دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1395 ) ::
جلد 11 شماره 1 صفحات 74-67 برگشت به فهرست نسخه ها
استخراج و ارزیابی خصوصیات فیزیکو شیمیایی روغن سالیکورنیا گونه Salicornia persica Akhani sub sp. rudshurensis Akhani
حسین احمدی ، جلال نوروزی ، مهدی فرهودی ، محمد رضا رحیمی ، بهزاد رحت زاده*
کارخانه روغن شماره یک ورامین ، behzadrahmati12@yahoo.com
چکیده:   (7539 مشاهده)

سابقه و هدف: سالیکورنیا گونه‌ای از گیاهان هالوفیت (شوری پسند) است. در این مطالعه به بررسی ساختار و ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی روغن گیاه سالیکورنیا گونه Salicornia persica Akhani sub sp. rudshurensis Akhani پرداخته شده است.

مواد و روشها: برای استخراج روغن گیاه سالیکورنیا از روش سوکسله استفاده شد و روغن استخراج شده، با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی ارزیابی و پروفایل اسیدهای چرب و همچنین خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن مذکور ارزیابی شد. با استفاده از آزمون رنسیمت و اندازه‌گیری میزان پراکسید پایداری روغن استخراج شده مورد ارزیابی قرار گرفت.

یافتهها: مقدار روغن استحصال شده از گیاه سالیکورنیا (گونه پرسیکا آخانی) 3/9 درصد بود و آزمون کروماتوگرافی گازی 10 نوع اسید چرب را در روغن استحصال شده شناسایی کرد. در میان اسیدهای چرب اشباع اسید غالب پالمیتیک اسید و در میان اسیدهای چرب غیراشباع اسید غالب آلفا لینولنیک اسید بود. ضریب شکست روغن استحصال شده (در دمای ºC40) 4704/1، عدد یدی 34/150 گرم ید مصرفی در 100 گرم روغن، دانسیته gr/cm3 927/0، عدد صابونی 8/196 میلی‌گرم پتاس در گرم روغن و گرمای احتراق روغن (ΔHC) 9428 کالری بر گرم بود. اندیس پایداری اکسیداتیو روغن (OSI) در دمای 110 درجه سانتی‌گراد 5/8 ساعت و عدد پراکسید پس از 8 روز نگهداری در دمای 50 درجه سانتی‌گراد 5 میلی اکی والان اکسیژن فعال در کیلوگرم روغن گزارش گردید.

نتیجه گیری: با تحلیل یافته‌ها مشخص گردید که در روغن گیاه سالیکورنیا گونه پرسیکا آخانی حدود 70 درصد اسیدهای چرب غیراشباع وجود دارد که در این میان اسیدهای چرب آلفا لینولنیک (امگا 3) سهم قابل ملاحظه‌ای را به خود اختصاص داده است. علاوه بر این روغن استحصال شده از نقطه نظر پایداری اکسیداتیو در مقایسه با روغن‌های خوراکی مورد استفاده در صنعت غذا در جایگاه مناسبی قرار دارد.

واژگان کلیدی: سالیکورنیا، کروماتوگرافی گازی، پروفیل اسید چرب، خواص فیزیکوشیمیایی، پایداری اکسیداتیو

واژه‌های کلیدی: سالیکورنیا، کروماتوگرافی گازی، پروفیل اسید چرب، خواص فیزیکوشیمیایی، پایداری اکسیداتیو
متن کامل [PDF 417 kb]   (2787 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1394/5/17 | پذیرش: 1394/11/4 | انتشار: 1395/1/18


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها