[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 12، شماره 1 - ( بهار 1396 ) ::
جلد 12 شماره 1 صفحات 89-97 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر میزان غلظت گاز دی‌اکسید کربن بر خواص کیفی و ماندگاری خرمای رقم برحی بسته‌بندی شده با اتمسفر اصلاح شده
ایران محمدپور، بهجت تاج الدین *
استادیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
چکیده:   (896 مشاهده)

سابقه و هدف: خرمای رقم برحی، یکی از محصولات با ارزش ایران است که هنوز از جایگاه واقعی خود در بازارهای داخلی و خارجی برخوردار نیست. به­منظور افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت آن در مرحله دمباز طی بازار رسانی، پژوهش زیر انجام گرفت.

مواد و روشها: خرما به روش اتمسفر اصلاح شده (MAP فعال) با دو غلظت گازی (5 درصد اکسیژن/10 درصد دی­اکسید کربن/85 درصد نیتروژن)، (5 درصد اکسیژن/20 درصد دی­اکسید کربن/75 درصد نیتروژن)، و تیمار شاهد (بسته‌بندی با MAP غیرفعال) بسته‌بندی ‌شد. برای بسته‌بندی از کیسه پلی­اتیلنی پنج لایه با 80 میکرون ضخامت استفاده شد. بستهها در سردخانه با برودت0 تا  oC3- و رطوبت نسبی80-75 درصد قرار گرفتند. پس از 30، 60 و90 روز، بسته­ها از انبار خارج و از نظر خواص کمی و کیفی شامل تغییرات رنگ، قند اینورت و قند کل، مواد جامد محلول، اسیدیته،pH ، درصد تبدیل به رطب و کاهش وزن ارزیابی شدند. نتایج تحت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی توسط نرم­افزار آماری SAS و مقایسه میانگین‌ها به­روش آزمون چند دامنه­ای دانکن (05/0>p) انجام گرفت.

یافتهها: میوه‌ها در بسته­بندی MAP فعال با10 و20 درصد دی­اکسید کربن دارای کمترین کاهش وزن نسبت به شاهد بودند. در تیمار شاهد با گذشت زمان انبارداری، قند اینورت و قندکل میوه­ها افزایش داشت. در تیمارهای MAP با10 و 20 درصد دی­اکسید کربن با گذشت زمان انبارداری، تغییرات رسیدگی معنی­دار نبود.

نتیجه گیری: تبدیل میوه‌ها به رطب در بسته­بندی با10 و 20 درصد دی­اکسید کربن، و نگهداری در دمای پایین از روند کاهشی برخوردار بوده و کمترین تغییرات کیفی را داشتند. روشن‌ترین رنگ قهوه‌ای در تیمار MAP فعال با 20 درصد دی­اکسید کربن مشاهده شد.

واژگان کلیدی: اتمسفر اصلاح شده (MAPخواص کمی و کیفی خرمای رقم برحی، ماندگاری              

واژه‌های کلیدی: اتمسفر اصلاح شده (MAP)، خواص کمی و کیفی خرمای رقم برحی، ماندگاری
متن کامل [PDF 433 kb]   (556 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: ۱۳۹۴/۹/۴ | پذیرش: ۱۳۹۴/۱۲/۸ | انتشار: ۱۳۹۵/۱۲/۲۳
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohamadpour I, Tajeddin B. The Effect of Carbon Deoxide Concentration on the Quality and Shelf Life of Modified Atmosphere Packaged Barhi Dates Fruit. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2017; 12 (1) :89-97
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2083-fa.html
محمدپور ایران، تاج الدین بهجت. تأثیر میزان غلظت گاز دی‌اکسید کربن بر خواص کیفی و ماندگاری خرمای رقم برحی بسته‌بندی شده با اتمسفر اصلاح شده . علوم تغذيه و صنايع غذايي ايران. 1396; 12 (1) :89-97

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2083-fa.html

دوره 12، شماره 1 - ( بهار 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences & Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.048 seconds with 788 queries by yektaweb 3475