[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 12، شماره 1 - ( بهار 1396 ) ::
برگشت به فهرست نشریات جلد 12 شماره 1 صفحات 1-9
روایی و پایایی پرسشنامه بسامد خوراک 40 آیتمی جهت اندازه‌گیری مصرف گلوتن در بیماری کولیت السراتیو
فرشته هادی، محمد حسین صومی، سعید قوام زاده
دانشیار استادیار دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ایران
چکیده:   (313 مشاهده)

سابقه و هدف: پرسشنامه بسامد خوراکی که توسط آن بتوان مصرف گلوتن را در بین بیماران مبتلا به کولیت السراتیو در ایران مورد سنجش قرار داد وجود ندارد. سنجش روایی و پایایی هر  پرسشنامه تازه طراحی شده برای مورد استفاده قرار گرفتن در مباحث مشابه لازم و ضروری می‌باشد. بدین منظور پس از طراحی  پرسشنامه مذکور، روایی و پایایی آن نیز مورد سنجش قرار گرفت تا در مطالعات مرتبط در این زمینه مورد استفاده قرار گیرد. هدف از انجام مطالعه سنجش روایی و پایایی  پرسشنامه بسامد خوراک جهت اندازه‌گیری مصرف گلوتن در بیماری کولیت السراتیو می‌باشد.

مواد و روشها: روش به کار گرفته شده برای روایی پرسشنامه، روش پانل متخصصان انتخاب شد. بدین منظور  پرسشنامه
طراحی شده در اختیار 10 متخصص تغذیه قرار گرفت تا نظرات خود را برای پرسش‌های مربوط به تعیین CVR (Content Validity Ratio) و CVI  (Content Validity Index)این پرسشنامه را اعلام کنند. همچنین برای پایایی سنجی سه پرسشنامه با فواصل یک ماهه توسط متخصصان پر شد و ضریب آلفای کرونباخ برای سنجش پایایی محاسبه گردید. جهت اطمینان از توانایی استفاده از این پرسشنامه در بیماری ذکر شده، پایایی در بین گروهی از بیماران مبتلا به کولیت السراتیو نیز سنجیده شد.

یافتهها: ضریب CVR محاسبه شده برای ضرورت سؤالات پرسشنامه 695/0 به دست آمد. CVI برای سنجش مرتبط بودن سؤالات پرسشنامه با اهداف محاسبه گردید و مقدار 923/0 به دست آمد. ضریب آلفای کرونباخ که پایایی پرسشنامه را می‌سنجد در پانل متخصصان 761/0 و در بین بیماران مطالعه پایلوت 786/0 محاسبه گردید.

نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که  پرسشنامه بسامد خوراک طراحی شده جهت اندازه‌گیری مصرف گلوتن از روایی و پایایی خوبی برخوردار می‌باشد و به طور ویژه در بیماری کولیت السراتیو قابل استفاده می‌باشد.

واژگان کلیدی: پرسشنامه بسامد خوراک، کولیت السراتیو، گلوتن، روایی، پایایی

واژه‌های کلیدی: پرسشنامه بسامد خوراک، کولیت السراتیو، گلوتن، روایی، پایایی
متن کامل [PDF 229 kb]   (253 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۴/۱۲/۱۶ | پذیرش: ۱۳۹۵/۵/۱۳ | انتشار: ۱۳۹۶/۱/۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hadi F, Somi M, Ghavamzadeh S. Validity and reliability of a 40-items Food Frequency Questionnaire to Measure the Consumption of Gluten in Patients with Ulcerative Colitis. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2017; 12 (1) :1-9
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2180-fa.html
هادی فرشته، صومی محمد حسین، قوام زاده سعید. روایی و پایایی پرسشنامه بسامد خوراک 40 آیتمی جهت اندازه‌گیری مصرف گلوتن در بیماری کولیت السراتیو. علوم تغذيه و صنايع غذايي ايران. 1396; 12 (1) :1-9

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2180-fa.html

برگشت به فهرست نشریات دوره 12، شماره 1 - ( بهار 1396 )
Iranian Journal of  Nutrition Sciences & Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.069 seconds with 789 queries by yektaweb 3388