:: دوره 12، شماره 4 - ( زمستان 1396 ) ::
جلد 12 شماره 4 صفحات 82-73 برگشت به فهرست نسخه ها
خصوصیات ضد میکروبی عصاره اتانولی گیاه موسیر بر باکتری کلستریدیوم بوتولینوم و استافیلوکوکوس اورئوس در کشک مایع و ارزیابی خواص حسی
مسعود فرجی ، مهدی فرهودی* ، لیلا روزبه نصیرایی
دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی
چکیده:   (7676 مشاهده)

سابقه و هدف: کشک یکی از فرآورده­های فرعی شیر است که در بین منابع غذایی حاوی بالاترین پروتئین می­باشد. بنابراین محیط مناسبی جهت رشد و ازدیاد میکروارگانسیم­های مختلف است. با توجه به اثرات زیان­آور نگهدارنده­های شیمیایی، لزوم انجام پژوهش در خصوص اثرات ضد میکروبی نگهدارنده­های طبیعی و اسانس­های گیاهی بر رشد میکروارگانیسم­های مهم موادغذایی در مدل­های آزمایشگاهی و غذایی افزایش یافته است.
مواد و روش‌ها: این پژوهش شامل استخراج و تعیین ترکیبات شیمیایی عصاره موسیر و ارزیابی اثرات ضد میکروبی آن علیه استافیلوکوکوس اورئوس و کلستریدیوم بوتولینوم در کشک است. ابتدا نمونه­های از کشک مایع حاوی عصاره موسیر با غلظت‌های 5/0%، 75/0%، 1% و 2% تهیه گردید. سپس هر یک از نمونه­ها با استافیلوکوکوس اورئوس با جمعیت میکروبی cfu/ml 107 و کلستریدیوم بوتولینوم با جمعیت میکروبی cfu/ml 107 به طور جداگانه آلوده شده و در یخچال 4 درجه سانتی‌گراد به مدت 21 روز نگهداری شد. نمونه­برداری از کشک در روزهای صفر، هفت، چهارده و بیست و یک صورت گرفت.
یافته‌ها‌: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که با افزایش مدت زمان نگهداری کشک میزان pH کاهش قابل توجهی داشته است، همچنین جمعیت استافیلوکوکوس اورئوس در مقایسه با کلستریدیوم بوتولینوم با سرعت بیشتری از بین می­رود، در پایان روز بیست و یکم نگهداری، جمعیت استافیلوکوکوس اورئوس به صفر رسیده است.
نتیجه گیری: عصاره حاوی یک درصد موسیر هم به لحاظ کاهش رشد میکروبی و هم به لحاظ خصوصیات حسی و رنگ به عنوان مناسب­ترین نمونه انتخاب شد.

واژه‌های کلیدی: کشک، عصاره موسیر، اثر ضد میکروبی، استافیلوکوکوس اورئوس، کلستریدیوم بوتولینوم
متن کامل [PDF 834 kb]   (2392 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1395/3/18 | پذیرش: 1395/12/7 | انتشار: 1396/10/17


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 4 - ( زمستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها