[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 12، شماره 3 - ( پاییز 1396 ) ::
جلد 12 شماره 3 صفحات 77-88 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فعالیت ضد اکسایشی و ضد قارچ عصاره و پالپ ضایعات خرما (Phoenix dactylifera L)
نوشین نوشیروانی *، هادی فصیحی، دکتر الهام نورمحمدی، علی مرادی پیام
دانشجوی دکتری دانشگاه تبریز
چکیده:   (245 مشاهده)

سابقه و هدف: ایران به عنوان یکی از تولیدکنندگان مهم خرما در دنیا به شمار می­رود. با توجه به اینکه خرما یک منبع غنی از ترکیبات پلی‌فنولی است، هدف از این پژوهش بررسی ویژگی­های ضد اکسایشی و ضد قارچی پالپ و عصاره خرما حاصل از کارخانجات فرآوری خرما می‌باشد.
مواد و روشها: عصاره متانولی پالپ خرما توسط روش سوکسله استخراج و به روش رنگ سنجی ارزیابی شد. همچنین، فعالیت ضد اکسایش عصاره با آزمون مهار رادیکال‌های آزاد DPPH  مورد بررسی قرارگرفت. اثر سطوح مختلف پالپ و عصاره پالپ خرما بر روغن آفتابگردان با بررسی اعداد اسیدی، پراکسید و تیوباربیتوریک در طول دوره 15 روزه نگهداری روغن در دمای C°70 مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت ضد قارچی عصاره و پالپ توسط روش دیسک انتشاری روی کپک آسپرژیلوس نایجر ارزیابی شد.
یافتهها: مقدار کل ترکیبات فنولیک (میلی‌گرم گالیک اسید بر 100 گرم نمونه بر اساس وزن تر) و فلاوونوئیدی (میلی‌گرم کاتکین بر 100 گرم نمونه بر اساس وزن تر) پالپ و عصاره به ترتیب 72/414 و 18/304 و 62/28 و 72/20 بدست آمد. مقایسه داده های بدست آمده از آزمون بازدارندگی DPPH به صورت TBHQ>عصاره خرما> پالپ خرما بدست آمد و مقادیر EC50 برای TBHQ، پالپ و عصاره پالپ به ترتیب 08/0، 5/3 و 1/1 میلی‌گرم بر میلی­لیتر برآورد گردید. نتایج نشان داد افزودن پالپ و عصاره خرما به روغن در تمامی سطوح باعث کاهش عدد پراکسید و TBA نسبت به نمونه شاهد می­شود. نتایج آزمون میکروبی اثر ضد قارچی عصاره بر کپک آسپرژیلوس نایجر را نشان داد.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش عصاره پالپ خرما را به عنوان یک منبع مقرون به صرفه غنی از ترکیبات پلی فنلی با فعالیت ضد اکسایشی و ضد قارچی معرفی می­نماید.

واژه‌های کلیدی: اکسیداسیون، قدرت ضداکسایشی، روغن آفتابگردان، عصاره خرما، فعالیت ضد قارچی
متن کامل [PDF 1431 kb]   (133 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: ۱۳۹۵/۵/۴ | پذیرش: ۱۳۹۵/۷/۱۲ | انتشار: ۱۳۹۶/۷/۲۴
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Noshirvani N, Fasihi H, Nourmohammadi E, Moradipayam A. Study on the Antioxidant and Antifungal Activities of Extract and Pulp of Date (Phoenix dactylifera L.) by-Products. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2017; 12 (3) :77-88
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2274-fa.html
نوشیروانی نوشین، فصیحی هادی، نورمحمدی الهام، مرادی پیام علی. بررسی فعالیت ضد اکسایشی و ضد قارچ عصاره و پالپ ضایعات خرما (Phoenix dactylifera L). علوم تغذيه و صنايع غذايي ايران. 1396; 12 (3) :77-88

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2274-fa.html

دوره 12، شماره 3 - ( پاییز 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences & Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 798 queries by yektaweb 3531