:: دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1397 ) ::
جلد 13 شماره 1 صفحات 52-41 برگشت به فهرست نسخه ها
خواص ضد میکروبی، ضد اکسایشی و فیزیکی فیلم‌های بر پایه کیتوزان- کربوکسی متیل سلولز – اسید اولئیک حاوی اسانس دارچین
نوشین نوشیروانی* ، بابک قنبرزاده ، رضا رضایی مکرم ، مهدی هاشمی
دانشگاه تبریز
چکیده:   (4666 مشاهده)

سابقه و هدف: آلودگی میکروبی مواد غذایی یکی از مهمترین دلائل از دست رفتن غذا در سراسر دنیا به شمار می­رود. استفاده از بسته بندی فعال به منظور کاهش آلودگی میکروبی با هدف حذف افزودن مستقیم مواد نگهدارنده به ماده غذایی، روشی نوید بخش در نگهداری مواد غذایی به شمار می­رود. لذا هدف از این پژوهش افزودن اسانس دارچین به نوعی بسته بندی زیستی و بررسی اثرات آن بر ویژگی‌های مختلف فیلم می‌باشد.
مواد و روشها: فیلم‌های فعال بر پایه کیتوزان-کربوکسی متیل سلولز- اسید اولئیک حاوی غلظت‌های مختلف اسانس دارچین به روش ریخته گری (casting) تهیه شدند. اثر غلظت‌های مختلف اسانس دارچین بر روی ویژگی‌های ساختاری، فیزیکی، حرارتی، ضد اکسایشی و ضد کپکی فیلم‌ها به وسیله انجام آزمون‌های پراش پرتو ایکس، طیف سنجی مادون قرمز، زاویه تماس، نفوذ پذیری نسبت به بخار آب، کدورت، آزمون کششی، DSC، بازداری رادیکال آزاد DPPH و آزمون دیسک انتشار ارزیابی شد.
یافتهها: نتایج XRD تغییر در اندیس کریستالی پلیمر با افزودن اسانس دارچین به فیلم‌های فعال را نشان داد. برقراری اتصالات جدید بین پلیمر و اسانس دارچین توسط FTIR نشان داده شد. افزودن اسانس دارچین باعث افزایش زاویه تماس، کدورت، ازدیاد طول تا نقطه شکست و خواص ضد اکسایشی و کاهش استحکام کشش نهایی و نفوذ پذیری نسبت به بخار آب فیلم­ها شد. نتایج آزمون انتشار دیسک خواص ضد کپکی فیلم‌های بر پایه کیتوزان-کربوکسی متیل سلولز-اسید اولئیک حاوی اسانس دارچین بر روی کپک آسپرژیلوس نایجر را نشان داد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج بدست آمده، فیلم‌های تولید شده به دلیل دارا بودن خواص ضد کپکی و ضد اکسایشی قابل توجه، گزینه مناسبی به منظور تولید بسته بندی­های مورد استفاده در مواد غذایی به شمار می­روند.

واژه‌های کلیدی: فیلم ضد میکروب، کیتوزان، کربوکسی متیل سلولز، اسانس دارچین
متن کامل [PDF 376 kb]   (2101 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1395/7/18 | پذیرش: 1395/10/4 | انتشار: 1397/2/1


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها