کورکومین ماده فعال بیولوژیک زردچوبه، دارای خواص بیولوژیکی گستردهای، مانند ضد التهاب، آنتیاکسیدان، ضد دیابت و ضد سرطان میباشد. اگرچه به علت حلالیت کم این ماده در آب، استفاده از خواص دارویی و بیولوژیکی آن محدود است، اما با وجود دسترسی محدود در سطح فعالیت بیولوژیکی، کورکومین در سیستم گوارشی انسان و سیستمهای دفاعی بدن، اثرات مثبت و قابل توجهی را نشان داده است و مهارکننده انواع مختلفی از بیماری هاست. توانایی مؤثر مهارکنندگی رشتهای شدن پروتئینهای مختلف در شرایط فیبریل شدن و همچنین بازدارندگی تولید گونههای فعال اکسیژن توسط این مولکول مورد مطالعه قرار گرفته است. کورکومین با اندر کنش مستقیم و یا غیر مستقیم با بیش از 30 پروتئین، عملکرد آنها را تنظیم میکند. با توجه به اثرات فوقالعاده این ماده در سلامت، مطالعات زیادی برای افزایش شدت اثر این ماده، افزایش حلالیت و اثرات درمانی آن انجام شده است. اما، برای افزایش بازده استفاده درمانی و بهبود فعالیت زیستی آن، طراحی روشهای بالینی مؤثر و بهرهگیری از روشهای نوین، برای فرموله کردن بهتر این ماده ضروری است. در این مقاله، مروری بر خواص و مطالعات بیولوژیک و استفادههای درمانی کورکومین انجام شده است.
واژگان کلیدی: کورکومین، ضد التهاب، آنتیاکسیدان، ضد سرطان، ضد دیابت