:: دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) ::
جلد 14 شماره 2 صفحات 124-117 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی خاصیت آنتی‌اکسیدانی، مهارآنزیم آلفاگلوکوزیداز و فعالیت ضد میکروبی آلوئه‌امودین و آنتراکینون آلوئه‌ورا
مریم غزنوی ، مریم مصلحی شاد* ، فاطمه قمری
گروه علوم و صنایع غذایی، واحد صفادشت، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، mmoslehishad@gmail.com
چکیده:   (3606 مشاهده)
سابقه و هدف: صبر زرد دارویی با نام علمی آلوئه­ورا از جمله گیاهان دارویی با ارزش دنیا است .هدف از این مطالعه بررسی خواص آنتی­اکسیدانی، مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز و خاصیت ضد­میکروبی مشتقات آلوئه­ورا از جمله آلوئه­امودین و آنتراکینون می­باشد.
مواد و روشها: فعالیت آنتی­اکسیدانی آلوئه­امودین و آنتراکینون با استفاده از روش کاهش رنگ رادیکال ABTS انجام شد. قابلیت ضد­میکروبی آلوئه­امودین و آنتراکینون در برابر سویه­های باکتریایی (باسیلوس سرئوس، کلبسیلا پنومونیه، کاندیدا البیکانس، سودوموناس ائروژینوزا) مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور معین کردن خاصیت مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز از ماده p-nitrophenyl-α-D-glucopyranoside) pNPG) به عنوان سوبسترا استفاده شد. فعالیت آنزیم با سنجش میزان جذب پارا-نیتروفنول تولید شده در محلول معین شد.
یافتهها: نتایج نشان داد؛ آلوئه­امودین و آنتراکینون در غلظت 05/0 میلی­گرم بر میلی­لیتر فاقد خاصیت آنتی­اکسیدانی (مهار رادیکال آزاد) است. نتایج مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز آلوئه­امودین و آنتراکینون نشان داد با افزایش غلظت نمونه درصد مهارکنندگی آلفاگلوکوزیداز افزایش می­یابد (05/0˂p). درصد مهارکنندگی 50 درصدی آنزیم آلفاگلوکوزیداز آلوئه­امودین 18/0 و آنتراکینون 05/0 میلی­گرم بر میلی­لیتر است. بنابراین خاصیت مهارکنندگی آنتراکینون از آلوئه­امودین بیشتر است. در آزمون میکروبی نتایج حاصل از تعیین قطر هاله عدم رشد نشان داد که آلوئه­امودین روی باسیلوس سرئوس بیشترین و بر سودوموناس آئروژینوزا کمترین تأثیر را داشته است (05/0˂p). همچنین نتایج حاصل از تعیین قطر هاله عدم رشد نشان داد که آنتراکینون روی کاندیدا آلبیکانس و کلبسیلا پنومونیه بیشترین و بر سودوموناس آئروژینوزا کمترین تأثیر را داشت(05/0˂p). با توجه به نتایج حاصل آنتراکینون خاصیت ضدمیکروبی و مهار­کنندگی قوی­تری در برابر آنزیم آلفاگلوکوزیدار نسبت به آلوئه­امودین  از خود نشان می­دهد.
نتیجه گیری: با توجه به خواص مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز و خواص ضدمیکروبی مطلوب این گیاه، استفاده از آن به عنوان یک افزودنی طبیعی در صنایع غذایی توصیه می­شود.
واژه‌های کلیدی: آلوئه‌ورا، آلوئه‌امودین، آنتراکینون، خاصیت آنتی‌اکسیدانی، مهارآنزیم آلفاگلوکوزیداز، خاصیت ضد میکروبی
متن کامل [PDF 433 kb]   (1830 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1396/6/11 | پذیرش: 1397/6/11 | انتشار: 1398/5/13


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها