:: دوره 14، شماره 1 - ( بهار 1398 ) ::
جلد 14 شماره 1 صفحات 76-67 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی کیفیت بتا کاروتن استخراج ‌شده از آزولا فیلیکوئیدس (Azolla filiculoides) تالاب انزلی به روش حلال آلی
مینا سیف زاده*
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور ، m_seifzadeh_ld@yahoo.com
چکیده:   (3006 مشاهده)
سابقه و هدف: در مورد تهیه بتا کاروتن از آزولا در خارج از کشور تحقیقاتی انجام شده است اما تاکنون در ایران پژوهشی در این زمینه صورت نگرفته است. این پژوهش با هدف تعیین مقدار، کیفیت و درصد خلوص بتا کاروتن استخراج‌شده از آزولای تالاب انزلی در فصل پاییز و مقایسه آن با نوع سنتتیک انجام شد.
مواد و روشها: برای اجرای این پروژه یک تیمار شامل بتا کاروتن استخراج‌شده به روش حلال آلی از آزولای تالاب انزلی در فصل پاییز در نظر گرفته شد. تیمارها به مدت یک سال در دمای پنج درجه سلسیوس نگهداری شدند. از بتا کاروتن سنتتیک به‌عنوان شاهد استفاده شد. کیفیت تیمارها با استفاده از آزمایش‌های شیمیایی شامل  تعیین مقدار و کیفیت بتا کاروتن، رنگ سنجی (هانترلپ)، درصد خلوص و ویتامین A به‌وسیله HPLC، مدت‌زمان ماندگاری و حلالیت بتا کاروتن طبیعی بررسی شد.
یافتهها: در نتایج آزمایش‌های شامل درصد خلوص، غلظت، رنگ سنجی، ترکیبات ویتامینه، حلالیت و مدت‌زمان ماندگاری در بتاکاروتن آزمایشی در مقایسه با شاهد تفاوت معنی‌دار مشاهده شد (05/0(P<. طی مدت‌زمان ماندگاری این فاکتورها در تیمارهای آزمایشی و شاهد تفاوت معنی‌دار نشان ندادند (05/0(P>. بر اساس نتایج به دست آمده از آزمایشات شیمیایی و همچنین مدت زمان ماندگاری نمونه آزمایشی می توان مطرح کرد که بتا کاروتن طبیعی استخراج شده از آزولا در فصل پاییز تا پایان مدت زمان ماندگاری در دمای یخچال کیفیت شیمیایی مطلوبی داشت.
نتیجه گیری: با توجه به وجود تفاوت معنی‌دار بین بتا کاروتن استخراج‌شده از آزولا در مقایسه با نوع سنتتیک از حیث خلوص، غلظت، رنگ سنجی و ویتامین A و عدم وجود تفاوت معنی دار در مدت‌زمان ماندگاری و با توجه به ارجحیت بتا کاروتن طبیعی استخراج‌شده از آزولا در مقایسه با نوع سنتتیک از حیث بهداشت مواد غذایی می‌توان کاربرد بتا کاروتن طبیعی تهیه‌شده از آزولا را به‌جای بتا کاروتن سنتتیک در صنعت غذایی پیشنهاد کرد.
واژه‌های کلیدی: آزولا، رنگ‌دانه‌های طبیعی، بتا کاروتن، افزودنی غذایی، تالاب انزلی
متن کامل [PDF 560 kb]   (1359 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1396/8/30 | پذیرش: 1397/8/22 | انتشار: 1398/1/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 1 - ( بهار 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها