بررسی روشهای مختلف آمادهسازی قارچ خوراکی دکمهای (Agaricus bisporus) نژاد H737 بر کاهش میزان مخاطرات سلامتی ناشی از باقیمانده سم دلتامترین
|
مینا حمیدی ، امیر نیلی احمد ابادی ، علی حشمتی* |
دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، a.heshmati@umsha.ac.ir |
|
چکیده: (2719 مشاهده) |
سابقه و هدف: یکی از بزرگترین نگرانیهای حوزه سلامت غذا وجود باقیمانده آفتکشها در محصولات غذایی میباشد. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر روشهای مختلف نگهداری، شستشو و پخت بر باقیمانده دلتامترین قارچ خوراکی است.
مواد و روشها: نمونههای قارچ با سم دلتامترین آلوده شدند. مقدار تغییر مقدار باقیمانده سم در شرایط مختلف نگهداری (دمای اتاق، یخچال و فریز)، شستشو (آب و آبنمک) و پخت (آب پز، سرخ کردن و مایکرویو) تعیین شد. دلتامترین با روش کچرز استخراج و با دستگاه
GC-MS/MS اندازهگیری گردید.
یافتهها: در روزهای مشابه، مقدار درصد کاهش سم دلتامترین به ترتیب در دمای اتاق > یخچال > فریزر بود. میزان دلتامترین بسته به شرایط و زمان نگهداری 77/80- 08/23 درصد کاهش یافت. شستشو با آب و آبنمک منجر به کاهش معنیداری مقدار دلتامترین شد. اما میزان کاهش سم با افزایش زمان شستشو و غلظت نمک تغییر قابل ملاحظهای نکرد. میزان کاهش سم طی شستشو 31/42-92/26 درصد نوسان داشت. روشهای مختلف پخت شامل آب پز کردن، سرخ کردن و مایکرویو منجر به کاهش معنیدار سم شد. طی 15 دقیقه آب پز کردن، 10 دقیقه سرخ کردن و 10 دقیقه مایکرویو باقیمانده دلتامترین از 26/0 میلیگرم بر کیلوگرم در نمونه خام به 06/0، 05/0 و 05/0 میلیگرم بر کیلوگرم در نمونه آماده مصرف رسید و به مقدار 92/76، 77/80 و 77/80 درصد کاهش یافت.
نتیجه گیری: فرآیندهای نگهداری، شستشو و پخت میتوانند باقیمانده و خطر تماس با دلتامترین را بهطور قابل ملاحظهای در مصرفکنندگان قارچ خوراکی کاهش میدهند.
|
|
واژههای کلیدی: دلتامترین، قارچ، آفتکش، اورگانوفسفره، کچرز |
|
متن کامل [PDF 663 kb]
(835 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1397/2/15 | پذیرش: 1397/4/4 | انتشار: 1398/5/13
|
|
|
|