اثر مصرف دوغ (نوشیدنی سنتی از ماست) بر کیفیت خواب دانشجویان دختر مبتلا به اختلال خواب: مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی
|
مهتاب رجبی جورشری ، شیرین امینی ، سیما جعفری راد* |
دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ، sjafarirad@gmail.com |
|
چکیده: (3261 مشاهده) |
سابقه و هدف: کیفیت خواب نقش مهمی در سلامتی جسمی و روانشناختی انسان دارد و میتواند تحت تأثیر دریافت های غذایی قرار گیرد. مطالعه مداخلهای حاضر، با هدف بررسی اثر مصرف دوغ بر بهبود کیفیت خواب در دانشجویان مبتلا به اختلال خواب انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی شاهددار، در سال 1396، بر روی 40 نفر از دانشجویان ساکن در خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام گرفت. شرکتکنندگان مبتلا به اختلال خواب از طریق پرسشنامه اختلال خواب پیتزبورگ شناسایی و به مطالعه وارد شدند. سپس به صورت تصادفی، در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. به گروه مداخله 300 میلیلیتر دوغ (نوشیدنی سنتی تهیه شده با ماست)، یک ساعت قبل از خواب، به مدت سه هفته، داده شد. افراد گروه کنترل نیز 300 میلیلیتر آب معدنی دریافت مینمودند. در انتهای مداخله پرسشنامه اختلال خواب مجدداً برای تمامی شرکت کنندگان تکمیل گردید.
یافتهها: در انتهای مداخله، در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل، کیفیت ذهنی خواب، مدت زمان و میزان بازدهی خواب به طور معنیداری افزایش یافت (به ترتیب 013/0 p=، 039/0p= و 015/0p=). همچنین اختلالات خواب و تأخیر در به خواب رفتن نیز به صورت معنی داری کاهش یافت (به ترتیب 001/0>p و 002/0p=). این روند تغییرات نشان دهنده اثر مداخله حاضر بر بهبود کلی علائم اختلالات خواب میباشد.
نتیجه گیری: به نظر میرسد مصرف دوغ، در بهبود کیفیت خواب و کاهش اختلالات خواب نقش مؤثری دارد که میتوان آن را به عنوان یک توصیه معمول برای دانشجویان مبتلا به اختلال خواب بکار برد. |
|
واژههای کلیدی: دوغ، کیفیت خواب، دانشجویان |
|
متن کامل [PDF 665 kb]
(1009 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1397/3/30 | پذیرش: 1397/9/18 | انتشار: 1398/5/13
|
|
|
|