[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1399 ) ::
جلد 15 شماره 2 صفحات 130-121 برگشت به فهرست نسخه ها
تولید نانوکپسول‌ حاوی عصاره برگ گیاه نوروزک (Salvia leriifolia) و بررسی اثر عصاره و نانوکپسول حاوی عصاره بر ویژگی‌های میکروبی کالباس طی دوره نگهداری
محبوبه سرابی جماب* ، منا کاوه ، معصومه مدرس ، آرام بستان
موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی ، m.sarabi@rifst.ac.ir
چکیده:   (2375 مشاهده)
سابقه و هدف: تحقیقات نشان داده­اند که تبدیل ترکیبات زیست­فعال به مقیاس نانو، به دلیل کاهش اندازه و افزایش سطح، اثرگذاری آن­ها را افزایش خواهد داد؛ بنابراین در صورت استفاده از ترکیبات ضدمیکروبی در مقیاس نانو­ذرات، می­توان غلظت مصرفی مورد نیاز را کاهش داد. گیاه نوروزک با داشتن متابولیت­های ثانویه با ارزش نظیر فلاونوئیدها و آلکالوئیدها از خاصیت ضدمیکروبی بالایی برخوردار می­باشد. در تحقیق حاضر، ضمن بررسی امکان تولید نانوکپسول حاوی عصاره برگ گیاه نوروزک، اثر ضدمیکروبی عصاره و نانوکپسول حاوی عصاره بر نمونه­های کالباس بررسی گردید.
مواد و روشها: به منظور تهیه نانو­عصاره، از روش تولید امولسیون نانوکپسول‌های آلژینات کلسیم حاوی عصاره استفاده گردید. نسبت عصاره (با غلظت 500 میلی­گرم بر میلی­لیتر) به آلژینات سدیم، 1 به 4 بود. تولید نانوکپسول حاوی عصاره با افزودن نانوذرات کلرید­کلسیم به نانوامولسیون آلژینات حاوی عصاره در سه نسبت 1 به 6؛ 1 به 9 و 1 به 12 و در طی مدت زمان 3، 4 و 5 ساعت صورت گرفت. همچنین؛ جهت بررسی قدرت ضدمیکروبی عصاره و نانو­کپسول حاوی عصاره، ویژگی­های میکروبی نمونه­های کالباس در مدت زمان دو ماه نگهداری؛ ارزیابی شد.
یافتهها: در همه تیمارهای نانوکپسول، کارایی درون­پوشانی و پتانسیل زتا بالا بود و بر اساس اندازه ذره و شاخص پراکندگی، نانوکپسول تولیدی با نسبت آلژینات به کلریدکلسیم 6 به 1و مدت زمان تشکیل 4 ساعت، به عنوان بهترین تیمار انتخاب شد. نتایج آزمون­های میکروبی نشان داد که تنها در نمونه فاقد نگهدارنده در پایان ماه دوم، مقدار شمارش­کلی از حد مجاز استاندارد فراتر رفت. پس از 2 ماه نگهداری کم­ترین میزان کپک­ و­ مخمر در نمونه کالباس دارای نانوکپسول حاوی عصاره محاسبه گردید. هیچ­کدام از نمونه­های کالباس در طی مدت ماندگاری، آلوده به اشریشیا کلی، سالمونلا، استافیلوکوکوس­های کوآگولاز مثبت و کلستریدیوم پرفرنژنس نبودند؛ این در­حالی است که افزودن عصاره یا نانوکپسول حاوی عصاره و حتی نیتریت به نمونه­ها نتوانست مانع رشد کلی­فرم­ها شود.
نتیجه گیری: نتایج تحقیق حاضر نشان داد با استفاده از عصاره­های گیاهی حاوی ترکیبات ضدمیکروبی نظیر عصاره برگ گیاه نوروزک، به­ویژه در ابعاد نانو و در مقادیر مناسب، به­عنوان جایگزین نگهدارنده­های سنتزی، تولید محصول غذایی سالم­تر و با زمان ماندگاری بیشتر امکان­­پذیر خواهد بود.
واژه‌های کلیدی: عصاره برگ نوروزک، فعالیت ضد میکروبی، کالباس، نانوکپسول
متن کامل [PDF 654 kb]   (1062 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1398/7/10 | پذیرش: 1398/11/9 | انتشار: 1399/4/7
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sarabi Jamab M, Kaveh M, Modarres M, Bostan A. Production of Nanocapsules Using Salvia Leriifolia Leaf Extract and Assessing Effects of the Extract and Nanocapsules Containing the Extract on Microbial Properties in Sausages During the Shelf Life. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2020; 15 (2) :121-130
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2891-fa.html

سرابی جماب محبوبه، کاوه منا، مدرس معصومه، بستان آرام. تولید نانوکپسول‌ حاوی عصاره برگ گیاه نوروزک (Salvia leriifolia) و بررسی اثر عصاره و نانوکپسول حاوی عصاره بر ویژگی‌های میکروبی کالباس طی دوره نگهداری. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1399; 15 (2) :121-130

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2891-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645