[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1400 ) ::
جلد 16 شماره 1 صفحات 46-37 برگشت به فهرست نسخه ها
تحلیل برنامه غذایی یک غذاخوری دانشگاهی در ایران از منظر ابعاد رژیم های غذایی پایدار و پیشنهاد منوی غذایی پایدار
ساره عدالتی ، سید رضا سبحانی ، فربد فلاح ، مسعود محمدی رنانی ، سعید توکلی ، حمیده نظری ، نسرین امیدوار*
دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، omidvar.nasrin@gmail.com
چکیده:   (3076 مشاهده)
سابقه و هدف: نظر به اهمیت محیط‌های غذایی عمومی در ترویج رژیم غذایی پایدار، مطالعه حاضر با هدف تحلیل برنامه غذایی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی از منظر پایداری و ارائه منوی غذایی پایدار به عنوان یک مطالعه موردی انجام گرفت.
مواد و روشها: اطلاعات طرز تهیه و مقدار سرانه مواد غذایی تشکیل دهنده منو، در 20 روز در نیمسال تحصیلی دوم 1397-۱398، از مسئول تغذیه دانشکده گرفته شد. تعداد بار ارائه هر غذا تعیین و پسماندهای مرتبط با تهیه و مصرف غذا، توزین و ثبت گردید. میزان ردپای کربن، آب و خاک، قیمت تمام شده و نمایه مواد غذایی غنی از مغذی (NRF) در غذاهای ارائه شده به تفکیک دو منوی ارائه شده (منوی یک یا منوی اصلی، بر پایه برنج و منوی دو، منوی بر پایه غذاهای خوراک مانند و بدون برنج) محاسبه و سپس، منوی غذایی پایدار با هدف به حداقل رساندن ردپای آب، کربن، خاک، قمیت و حداکثر نمودن NRF با استفاده از روش برنامه ریزی آرمانی، طراحی شد.
یافتهها: میانگین ردپای آب کل (011/0 P=) کربن (001/0 P= زمین (022/0P=) و قیمت (001/0 P=) در منوی یک در مقایسه با منوی دو، در حد معنی داری بالاتر و نمایه NRF پایین تر بود (001/0 P=). میانگین پسماندهای غذایی غیرقابل کمپوست و قابل کمپوست و دور ریز غیر غذایی قابل بازیافت به ترتیب، 19660، 6320 و 9010 گرم در روز بود. جایگزینی منوی غذایی پایدار طراحی شده برای منوی یک، با منوی موجود، به ترتیب می‌تواند منجر به کاهش 10، 13، 22 و 6 درصدی در ردپای کربن، آب کل، زمین و قیمت و افزایش 8 درصدی نمایه NRF شود. همچنین، جایگزینی منوی غذایی پایدار برای منوی دو، با منوی جاری، به ترتیب منجر به کاهش 25، 23، 27 و 28 درصدی در ردپای کربن، آب کل، زمین و قیمت و افزایش 23 درصدی نمایه NRF می‌شود.
نتیجه گیری: جایگزینی منوی غذایی موجود غذاخوری های دانشگاهی با منوی پایدار و کاهش پسماند برای کمک به نزدیک‌تر شدن به اهداف اقتصاد مقاومتی و ترویج تغذیه پایدار توصیه می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: منوی غذایی پایدار، رژیم غذایی پایدار، ردپای آب، ردپای کربن، ردپای زمین، برنامه ریزی آرمانی، نمایه مواد غذایی غنی از مغذی (NRF9)
متن کامل [PDF 662 kb]   (829 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1399/7/21 | پذیرش: 1399/10/23 | انتشار: 1400/1/5
پیوست مقاله [PDF 122 KB]  (91 دریافت)
فهرست منابع
1. Prosperi P, Moragues-Faus A, Sonnino R, Devereux C. Measuring progress towards sustainable food cities: Sustainability and food security indicators. Report of the ESRC financed Project "Enhancing the Impact of Sustainable Urban Food Strategies. 2015. Available from:http://sustainablefoodcities.org/getstarted/developingindicators. Access 2020 December 15
2. Pact MUFP. Milan urban food policy pact. Milan: MUFPP. 2015. Available from: https://www.milanurbanfoodpolicypact.org/ Access 2020 December 15
3. Abele J, Farhadian A, Nilforoushzadeh A, Sharma R. UBC campus food guide: a responsible food system communication tool. 2012. Available from: https://open.library.ubc.ca/cIRcle/collections/undergraduateresearch/18861/items/1.0108598. Access 2020 December 15
4. AHMED S, SHANKS CB, DUPUIS V, PIERRE M. Advancing healthy and sustainable food environments: The Flathead Reservation case study. UNSCN nutrition. 2019;44:38.
5. Black JL, Velazquez CE, Ahmadi N, Chapman GE, Carten S, Edward J, et al. Sustainability and public health nutrition at school: assessing the integration of healthy and environmentally sustainable food initiatives in Vancouver schools. Public Health Nutrition. 2015;18(13):2379-91. [DOI:10.1017/S1368980015000531]
6. Auestad N, Fulgoni VL 3rd. What current literature tells us about sustainable diets: emerging research linking dietary patterns, environmental sustainability, and economics. Adv Nutr. 2015;6(1):19-36. [DOI:10.3945/an.114.005694]
7. Dagenais B. The adoption of sustainable menu practices in healthcare institutions in Quebec: a study of feasibility. 2020.
8. Sahal Alharbi N, Yahia Qattan M, Haji Alhaji J. Towards Sustainable Food Services in Hospitals: Expanding the Concept of 'Plate Waste'to 'Tray Waste'. Sustainability. 2020;12(17):6872. [DOI:10.3390/su12176872]
9. da Silva Benvindo JL, de Souza Pinto AM, Bandoni DH. Nutritional quality of menus planned for university restaurants in Brazilian federal universities/Qualidade nutricional de cardapios planejados para restaurantes universitarios de universidades federais do Brasil. Demetra: Food, Nutrition & Health. 2017;12(2):447-65. [DOI:10.12957/demetra.2017.25890]
10. Mir-Marqués A, Cervera ML, de la Guardia M. A preliminary approach to mineral intake in the Spanish diet established from analysis of the composition of university canteen menus. Journal of Food composition and analysis. 2012;27(2):160-8. [DOI:10.1016/j.jfca.2012.06.006]
11. Ribal J, Fenollosa ML, García-Segovia P, Clemente G, Escobar N, Sanjuán N. Designing healthy, climate friendly and affordable school lunches. The International Journal of Life Cycle Assessment. 2016;21(5):631-45. [DOI:10.1007/s11367-015-0905-8]
12. Colombo PE, Patterson E, Lindroos AK, Parlesak A, Elinder LS. Sustainable and acceptable school meals through optimization analysis: an intervention study. Nutrition journal. 2020;19(1):1-15. [DOI:10.1186/s12937-020-00579-z]
13. Torres ÁF, Moreno-Rojas R, Martos FC. Nutritional content of foods offered and consumed in a Spanish university canteen. Nutricion Hospitalaria. 2015;31(3):1302-8.
14. Mekonnen MM, Hoekstra AY. A global assessment of the water footprint of farm animal products. Ecosystems. 2012;15(3):401-15. [DOI:10.1007/s10021-011-9517-8]
15. Ruini LF, Ciati R, Pratesi CA, Marino M, Principato L, Vannuzzi E. Working toward healthy and sustainable diets: The "Double Pyramid Model" developed by the Barilla Center for Food and Nutrition to raise awareness about the environmental and nutritional impact of foods. Frontiers in nutrition. 2015;2:9. [DOI:10.3389/fnut.2015.00009]
16. van Dooren C, Aiking H, Vellinga P. In search of indicators to assess the environmental impact of diets. The International Journal of Life Cycle Assessment. 2018;23(6):1297-314. [DOI:10.1007/s11367-017-1371-2]
17. Sluik D, Streppel MT, van Lee L, Geelen A, Feskens EJ. Evaluation of a nutrient-rich food index score in the Netherlands. Journal of nutritional science. 2015;4. [DOI:10.1017/jns.2015.4]
18. Statistical Center of Iran Household, Expenditure and Income.https://www.amar.org.ir/english/Metadata/Statistical-Survey/Household-Expenditure-and-Income(accessed June 2020)
19. Gerdessen JC, de Vries JHM. Diet models with linear goal programming: impact of achievement functions. Eur J Clin Nutr. 2015;69(11):1272-8. [DOI:10.1038/ejcn.2015.56]
20. Eini-Zinab H, Sobhani SR, Rezazadeh A. Designing a healthy, low-cost and environmentally sustainable food basket: an optimisation study. Public Health Nutr. 2020;1-10. doi:10.1017/S1368980020003729 [DOI:10.1017/S1368980020003729]
21. Hatjiathanassiadou M, Souza SRGd, Nogueira JP, Oliveira LdM, Strasburg VJ, Rolim PM, et al. Environmental Impacts of University Restaurant Menus: A Case Study in Brazil. Sustainability. 2019;11(19):5157. [DOI:10.3390/su11195157]
22. Strasburg VJ, Jahno VD. Menu of sustainability: evaluation of water footprint in a university dining restaurant. Revista Ambiente & Água. 2015;10(4):903-14. [DOI:10.4136/ambi-agua.1664]
23. Eini-Zinab H SR. Sustainable Diets and Traditional Local Foods. Iranian Journal of nutrition sciences and food technology. 2017;12(1):151-9.
24. Sobhani SR, Rezazadeh A, Omidvar N, Eini‐Zinab H. Healthy diet: a step toward a sustainable diet by reducing water footprint. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2019;99(8):3769-75.[in persian] [DOI:10.1002/jsfa.9591]
25. Al-Domi H, Al-Rawajfeh H, Aboyousif F, Yaghi S, Mashal R, Fakhoury J. Determining and addressing food plate waste in a group of students at the University of Jordan. Pakistan Journal of Nutrition. 2011;10(9):871-8. [DOI:10.3923/pjn.2011.871.878]
26. Dias-Ferreira C, Santos T, Oliveira V. Hospital food waste and environmental and economic indicators-A Portuguese case study. Waste management. 2015;46:146-54. [DOI:10.1016/j.wasman.2015.09.025]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Edalati S, Sobhani R, Fallah F, Mohammadi- Renani M, Tavakoli S, Nazari H et al . Analysis of a Campus Lunch Menu for aspects of sustainable diets and Designing a Sustainable Lunch Menu. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (1) :37-46
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3156-fa.html

عدالتی ساره، سبحانی سید رضا، فلاح فربد، محمدی رنانی مسعود، توکلی سعید، نظری حمیده و همکاران.. تحلیل برنامه غذایی یک غذاخوری دانشگاهی در ایران از منظر ابعاد رژیم های غذایی پایدار و پیشنهاد منوی غذایی پایدار. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (1) :37-46

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3156-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645