بررسی دریافتهای غذایی، فراسنجهای خونی و وضعیت تغذیه کودکان و نوجوانان مبتلا به فنیلکتونوری
|
مینا احمدزاده ، گلبن سهراب* ، محمدرضا علائی ، بهزاد محمدپور اهرنجانی |
استادیار گروه تغذیه و رژیم درمانی بالینی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، golbonsohrab@yahoo.com |
|
چکیده: (1358 مشاهده) |
سابقه و هدف: به علت محدودیت دریافت منابع پروتئینی معمول در بیماری فنیل کتونوری، احتمال ایجاد کمبودهای تغذیهای وجود دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین دریافتهای غذایی، فراسنجهای خونی و وضعیت تغذیه کودکان و نوجوانان مبتلا به فنیلکتونوری صورت گرفته است.
مواد و روشها: 80 بیمار فنیلکتونوری (42 دختر، 5/52 درصد) با میانگین سنی 01/9 سال در این مطالعه مقطعی وارد شدند. با پرسشنامه اطلاعات عمومی، اطلاعات مورد نیاز در رابطه با شاخصهای تغذیهای و دموگرافیک بهدست آمد. رژیم غذایی بیماران با استفاده از یادآمد خوراک 3 روزه ارزیابی شد. غلظت سرمی فنیل آلانین، تیروزین، فریتین، آهن، روی، اسیدفولیک، B12، 25-هیدروکسی ویتامین D3، آلبومین و کلسیم سنجیده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد بر اساس نمایه توده بدنی برای سن بیشترین فراوانی به افراد با وزن طبیعی (5/57 درصد) اختصاص دارد. بررسی غلظتهای سرمی نشان داد که افراد مبتلا به فنیلکتونوری با وزن پایین و طبیعی نسبت به افراد دارای اضافهوزن و چاق از سطح سرمی آهن بالاتری برخوردار بودند (006/0p=) و همچنین میانگین دریافت کلسیم روزانه بیشتری نیز داشتند (007/0p=). علاوه بر این افراد مورد بررسی در مقایسه با میزان مقادیر توصیهشده رژیمی سطوح پایینتری از دریافت انرژی، روی و ویتامین B12 و سطوح بالاتری از دریافت چربی، فنیلآلانین، تیروزین، آهن و کلسیم داشتند. نتایج حاکی از آن است که اکثریت افراد سطح فنیلآلانین سرم بالاتر از حد قابل قبول داشتند.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر اهمیت مکملدرمانی با مکمل آهن برای کودکان و نوجوانان چاق مبتلا به فنیلکتونوری را نشان میدهد. با توجه به سطوح سرمی بالاتر از حد قابل قبول فنیل آلانین در این افراد توصیه می شود به جهت تبعیت بیشتر از رژیم غذایی و تامین بخشی از غذاهای مخصوص این بیماران تدابیر لازم اتخاذ گردد. |
|
واژههای کلیدی: فنیل کتونوری، وضعیت تغذیه، دریافتهای غذایی، فراسنجهای خونی |
|
متن کامل [PDF 556 kb]
(353 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1400/5/29 | پذیرش: 1400/6/14 | انتشار: 1401/4/14
|
|
|
|