:: دوره 17، شماره 2 - ( تابستان 1401 ) ::
جلد 17 شماره 2 صفحات 118-109 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر کاربرد میدان الکتریکی ولتاژ بالا طی نگهداری بر کیفیت میوه انار (L.unica granatum)
سولماز عالی پور ، ناصر همدمی* ، محسن دلوی اصفهان ، سعیده فلاح-جوشقانی
دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران ، hamdami@cc.iut.ac.ir
چکیده:   (1185 مشاهده)
سابقه و هدف: روش‌های مختلفی برای کاهش تلفات در حین انبارداری میوه‌ها و سبزیجات به کار گرفته شده است که در میان آنها، کاربرد صنعتی میدان الکتریکی با ولتاژ  بالا مناسب‌تر به نظر می‌رسد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات میدان الکتریکی ولتاژ بالا (HVEF) بر چهار ویژگی اصلی کیفی انار (Punica granatum L.) در طول انبارداری بود.
مواد و روشها: میوه­های انار در معرض میدان الکتریکی با قدرت 2 و 4 کیلو ولت بر سانتی‌متر و اعمال میدان در روز اول انبارداری و در فواصل زمانی منظم طی انبارداری قرار گرفتند. ویژگی­های کیفی میوه از قبیل رنگ، بافت، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و سرعت تنفس در فواصل زمانی هر پانزده روز یکبار به مدت شصت روز ارزیابی شدند.
یافتهها: نتایج نشان دادند که سرعت تنفس میوه­های انار با افزایش زمان ذخیرهسازی کاهش یافت و نمونه­های تیمار شده با میدان الکتریکی سرعت تنفس کمتری نسبت به نمونه کنترل داشتند. شاخص روشنایی پوست انارهای تیمار شده تحت میدان الکتریکی بیشتر از نمونه کنترل بود (05/0p<) و نیروی لازم برای فشردن دانه­های انار­ تیمار شده تحت میدان الکتریکی طی انبارداری بیشتر از نمونه کنترل و نمونه­های تیمار شده با میدان الکتریکی تنها در روز اول انبارداری بود. همچنین نتایج نشان داد که اعمال میدان الکتریکی توانست فعالیت آنتی‌اکسیدانی میوه انار را در حین انبارداری افزایش دهد.
نتیجه گیری: قرار گرفتن میوه در معرض میدان الکتریکی با ولتاژ بالا می‌تواند موجب تحریک تولید آنزیم های بازدارنده گونه‌های فعال اکسیژن در سیستم دفاعی میوه انار ‌شود. علاوه بر این، این مطالعه اثربخشی تیمار میدان الکتریکی با ولتاژ بالا در نگهداری انار در مراحل پس از برداشت را ثابت کرد.
واژه‌های کلیدی: انار، نگهداری، میدان الکتریکی ولتاژ بالا، ویژگی های کیفی
متن کامل [PDF 612 kb]   (254 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1400/7/22 | پذیرش: 1400/12/21 | انتشار: 1401/4/14


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 17، شماره 2 - ( تابستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها