اختلاف جنس در رخداد سکته قلبی بین بیماران با و بدون عوامل خطر متداول (مطالعه قلب بیمارستان مدرس)
|
محمدرضا محمودی* ، مسعود کیمیاگر ، علیرضا ابدی |
، mr_mahmoodi@kmu.ac.ir |
|
چکیده: (14400 مشاهده) |
سابقه و هدف: بررسی ها نشان می دهند که جنسیت در بروز بیماریهای قلبی عروقی، نقش بسزایی دارد. به طوری که در بعضی مطالعات، پروفایل عوامل خطر در مردان، در مقایسه با زنان، متفاوت است؛ در حالی که برخی از محققان، اختلاف معنیداری در شیوع عوامل خطر بین مردان و زنان گزارش نکردهاند. این تحقیق به منظور تعیین پروفایل عوامل خطر متداول و شاخصهای خونی – متابولیکی و تعیین خطر نسبی عوامل خطر در زنان نسبت به مردان بیمار مبتلا به سکته قلبی انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، اطلاعات مربوط به 594 بیمار مبتلا به سکته قلبی (2/70 درصد مرد و 8/29 درصد زن) از سال 1373 تا 1385 مورد تجزیه و تحلیل قرار قرار گرفت. بیماران بر اساس شاخصهای خونی و عوامل خطر انتخابی در دو جنس، مورد تحلیل قرار گرفتند و نسبت مردان و خطر نسبی سکته قلبی تعیین شد.
یافته ها: میانگین سن، هموگلوبین، هماتوکریت، متوسط هموگلوبین گلبولی، متوسط غلظت هموگلوبین گلبولی، کلسترول تام و قند خون ناشتا بین زنان و مردان، اختلاف معنیداری داشت (05/0 p< ). میانگین هموگلوبین و هماتوکریت در مردان بیمار مبتلا به هیپرلیپیدمی و دارای تاریخچه خانوادگی سکته قلبی با میانگین این دو شاخص خونی در مردانِ فاقد این دو عامل خطر، اختلاف معنیداری داشت (05/0p< ). خطر نسبی هیپرلیپیدمی، دیابت و فشار خون در تمام گروههای سنی برای زنان، بیش از مردان بود. خطر نسبی برای زنانِ دارای سه عامل خطرِ توأمِ هیپرلیپیدمی، دیابت و پُرفشاری خون 16/6 برابر مردان دارای این سه عامل خطر بود. شیوع هیپرلیپیدمی، دیابت و پُرفشاری خون در زنان، بیش از مردان بود(001/0 p< )، در حالی که شیوع تاریخچه خانوادگی در دو جنس، اختلاف معنیداری نداشت.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه، بیشتر بودن خطرات نسبی هیپرلیپیدمی، دیابت و پُرفشاری خون را در رخداد سکته قلبی برای زنان در تمام گروههای سنی در مقایسه با مردان تأیید میکند. بجز متوسط حجم گلبولی، سایر شاخصهای خونی در مردان، بیش از زنان مبتلا به سکته قلبی بود، در حالی که شاخصهای متابولیک در زنان، بیش از مردان بود. |
|
واژههای کلیدی: سکته قلبی، عوامل خطر، شاخصهای خونی- متابولیکی، اختلاف جنس |
|
متن کامل [PDF 222 kb]
(3794 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1387/4/11 | انتشار: 1386/9/24
|
|
|
|