[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1392 ) ::
جلد 8 شماره 1 صفحات 196-187 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی رابطه‌ی سازه‌های مدل فرانظریه‌ای با چربی دریافتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2
آذین کریم زاده ، مریم السادات فروید* ، زهره امیری ، الهام شکیبازاده
چکیده:   (8388 مشاهده)
سابقه و هدف: خودمدیریتی دیابت مانند پیگیری منظم گلوکز خون و محدود کردن چربی دریافتی، نوعی رفتار محسوب می‌شود. برای تغییر و بهبود رفتارهای مرتبط با سلامتی مانند کاهش چربی دریافتی می‌توان از سازه‌های مدل فرانظریه‌ای Transtheoretical Model (TTM) و ارائه راهکارهایی بر مبنای این مدل کمک گرفت. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه‌ی سازه‌های مدل فرانظریه‌ای با درصد انرژی دریافتی از چربی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود. مواد و روشها: پژوهش انجام شده از نوع توصیفی- تحلیلی بود و در سال 1390 انجام شد. داده‌ها با بررسی 132 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 با سنین بین 30 تا 65 سال جمع‌آوری شد. سازه‌های مدل فرانظریه‌ای شامل مرحله‌ی تغییر رفتار برای کاهش چربی دریافتی، خودبسندگی و موازنه‌ی تصمیم‌گیری به وسیله‌ی پرسشنامه بررسی شد. پس از تکمیل پرسشنامه‌ی یادداشت خوراک چهار روزه توسط بیماران و به کمک نرم افزار USDA(pcs24) درصد انرژی دریافتی از چربی تعیین شد. تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها با استفاده از آزمون آماری ANOVA و ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن انجام گرفت. یافتهها: از بیماران مورد مطالعه، 25 نفر در مرحله‌ی نگهداری (9/18%)، 24 نفر در مرحله‌ی عمل (2/18%)، 27 نفر در مرحله‌ی آمادگی (5/20%)، 29 نفر در مرحله‌ی تأمل (22%) و 27 نفر در مرحله‌ی پیش تأمل (5/20%) قرار داشتند. خودبسندگی با پیشرفت مراحل تغییر رفتار به طور معنی‌داری افزایش یافته است (001/0>p). با پیشرفت در مراحل تغییر مزایای درک شده برای تغییر رفتار (001/0>p) و امتیاز موازنه‌ی تصمیم‌گیری افزایش (001/0>p) و موانع درک شده برای تغییر رفتار (001/0>p)، به صورت معنی‌دار کاهش یافت. با پیشرفت در مراحل تغییر رفتار، درصد انرژی دریافتی از چربی به صورت معنی‌داری کاهش یافت (001/0>p). نتیجه گیری: افراد مراحل انتهایی تغییر رفتار نسبت به افراد مراحل پیشین به طور معنی‌داری چربی کمتری مصرف می‌کنند. در این مراحل به طور معنی‌داری مزایای درک شده‌ی بیشتر و موانع کمتری برای کاهش چربی مصرفی مشاهده می‌شود. همچنین این افراد بیشتر از افراد در مراحل پیشین تغییر رفتار قادرند در موقعیتهای مختلف رژیم کم چربی داشته باشند. لذا، با افزایش مزایای درک شده‌ برای محدود کردن چربی دریافتی و افزایش امتیاز خودبسندگی، همزمان با کاهش موانع درک شده‌ی کاهش چربی دریافتی در ذهن افراد دیابتی می‌توان آن‌ها را به سمت مراحل انتهایی تغییر رفتار کاهش چربی دریافتی و حفظ تغییر رفتار حاصل شده سوق داد. واژگان کلیدی: مدل فرانظریه‌ای، خودبسندگی، موازنه‌ی تصمیم‌گیری، دیابت نوع2، چربی دریافتی
واژه‌های کلیدی: مدل فرانظریه‌ای، خودبسندگی، موازنه‌ی تصمیم‌گیری، دیابت نوع2، چربی دریافتی
متن کامل [PDF 309 kb]   (4472 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1392/5/15 | انتشار: 1392/2/25
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karimzadeh A, Farvid M, Farvid Z, Shakibazadeh E. Association between Transtheoretical Model constructs and dietary fat intake in type 2 diabetic patients . Iranian J Nutr Sci Food Technol 2013; 8 (1) :187-196
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1246-fa.html

کریم زاده آذین، فروید مریم السادات، امیری زهره، شکیبازاده الهام. بررسی رابطه‌ی سازه‌های مدل فرانظریه‌ای با چربی دریافتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1392; 8 (1) :187-196

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1246-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645