سابقه و هدف: دیابت ملیتوس یک اختلال شایع اندوکرین است که به وسیله کمبود یا مقاومت به انسولین مشخص میشود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر شیر سویای غنی شده با امگا-3 و تخمیر شده با بیفیدوباکتریوم لاکتیس بر قند خون، وزن بدن و پروفایل لیپیدی در موشهای صحرایی دیابتی انجام گرفت.
مواد و روشها: موشهای صحرایی دیابتی شده به 4 گروه تقسیم شدند. یک گروه نیز به عنوان کنترل سالم در نظر گرفته شد. در طول مدت مداخله، گروههای کنترل سالم و کنترل دیابتی، روزانه 1میلیلیتر آب مقطر و گروههای دیابتی، 1میلیلیتر از هریک از محصولات شیرسویا، شیرسویای پروبیوتیک و شیرسویای پروبیوتیک غنی شده با امگا-3 از طریق گاواژ دریافت نمودند. قند خون و وزن بدن به صورت هفتگی و پروفایل لیپیدی در انتهای مطالعه اندازهگیری شد.
یافتهها: در مقایسه 3 گروه تحت درمان با گروه کنترل دیابتی، دریافت هر 3 محصول توانست سطح قند خون، تریگلیسرید و کلسترولتام را به طور معنیداری کاهش دهد (05/0 P<)، که بیشترین کاهش برای گروه دریافت کننده شیرسویای پروبیوتیک غنی شده با امگا-3 بود. در پایان مطالعه، میزان وزن بدن در هر 3 گروه تحت درمان نسبت به گروه کنترل دیابتی به طور معنیداری افزایش یافت (05/0P<)، که میزان افزایش در گروه دریافت کننده شیر سویای پروبیوتیک غنی شده با امگا-3 نسبت به 2 گروه دیگر بیشتر بود.
نتیجه گیری: به طور کلی ترکیب شیرسویا، پروبیوتیکها و امگا-3 ، احتمالا در کاهش عوارض مرتبط با دیابت مؤثر میباشد.
واژگان کلیدی: شیرسویا، پروبیوتیک، امگا-3، موشهای صحرایی دیابتی
Mohammadi Sartang M, Mazloomi M, Tanideh N, Rezaian Zadeh A. The effects of omega-3 fatty acid-fortified soymilk fermented with bifidobacterium lactis, on the body weight, blood glucose and lipid profile of diabetic rats. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2014; 9 (2) :1-10 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1469-fa.html
محمدی سرتنگ محسن، مظلومی محمد، تنیده نادر، رضائیان زاده عباس. تأثیر شیر سویای غنی شده با امگا-3 و تخمیر شده با بیفیدوباکتریوم لاکتیس بر قند خون، وزن بدن و پروفایل لیپیدی در موشهای صحرایی دیابتی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1393; 9 (2) :1-10