سابقه و هدف: کاتاراکت مهمترین عامل نقص بینایی و کوری در دنیا است. مطالعه حال حاضر با هدف بررسی رابطه دریافت میوه و سبزی، برخی درشت مغذیها و کاروتنوئیدها و آنتیاکسیدانهای غذایی شامل ویتامینهای C، A، E و سلنیم با خطر کاتاراکت وابسته به سن در افراد بالای 40 سال در شهر تهران صورت گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد-شاهدی اطلاعات اجتماعی-اقتصادی، عوامل سبک زندگی و دریافتهای غذایی 97 بیمار مبتلا به کاتاراکت و 198 شاهد از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه جمعآوری شد. کاتاراکت به عنوان هر گونه کدورت عدسی چشم در حداقل یکی از دو چشم با استفاده از دستگاه اسلیت لامپ تشخیص داده شد. دریافت رژیمی به وسیله پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی معتبر ارزیابی شد. رابطه میان خطر کاتاراکت وچارکهای دریافت هر کدام از ریز مغذیها و درشت مغذیها با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک تعیین شد.
یافتهها: بعد از تعدیل اثر متغیرهای مخدوش کننده، افراد در بالاترین چارک کل میوه دریافتی (3/0-05/0CI=95% 15/0=OR) ، کل سبزی دریافتی (40/0-08/0CI=95% 20/0=OR) و فیبر محلول دریافتی (60/0-11/0CI=95% 27/0=OR) نسبت به افراد در پایینترین چارک دریافت، شانس کمتری برای ابتلا به کاتاراکت نشان دادند. همچنین یک رابطه معکوس معنیدار میان بالاترین مقادیر دریافت ویتامینC (54/0-09/0CI=95% 22/0=OR)، آلفاکاروتن(5/0-1/0CI=95% 24/0=OR)، بتاکاروتن(39/0-05/0CI=95% 15/0=OR)، لوتئین/ زآگزانتین (45/0-08/0CI=95% 19/0=OR) و بتاکریپتوگزانتین (15/0-01/0CI=95% 05/0=OR) با خطر کاتاراکت مشخص شد.
نتیجه گیری: نتایج حاکی از آن است که دریافت بالای میوه سبزی و آنتی اکسیدانهای رژیمی خطر کاتاراکت را کاهش میدهد. این پژوهش توصیههای WHO را مبنی بر فواید مصرف رژیم غنی از میوه و سبزی حمایت میکند.
واژگان کلیدی: کاتاراکت، کاروتنوئید، آنتیاکسیدانهای غذایی، درشت مغذیها
Ghanavati M, Rashidkhani B, Khodaparast zavareh M, Behrooz M, Sarli R, Moradi B. The Relationship between the Intake of Some Macronutrients and Dietry Antioxidants and Risk of Age-related Cataract in Adults: A Case Control. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2014; 9 (3) :33-44 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1539-fa.html
قنواتی متین، رشید خانی بهرام، خداپرست زواره مهدی، بهروز مریم، سارلی راضیه، مرادی بابک. رابطه میان دریافت برخی درشت مغذیها و آنتی اکسیدانهای غذایی و خطر کاتاراکت وابسته به سن در بزرگسالان: مطالعه مورد-شاهدی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1393; 9 (3) :33-44