تأثیر برخی پارامترهای تولید و زمان نگهداری بر ویژگیهای جریانپذیری پودر عصاره مالت خشک شده به روش پاششی
|
خشایار سرابندی ، سیدهادی پیغمبردوست* |
گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورز دانشگاه تبریز ، peighambardoust@tabrizu.ac.ir |
|
چکیده: (7315 مشاهده) |
سابقه و هدف: جریانپذیری یکی از مهمترین ویژگیهای فیزیکی پودرها است و تحت شرایط معینی، شمار زیادی از کاربردهای صنعتی را تحت تأثیر قرار میدهد. شرایط محیطی در طول فرآوری و یا حمل و نقل، از جمله دما، رطوبت، بار الکترواستاتیک و زمان، میتوانند به -شدت جریانپذیری پودرها را تحت تأثیر قرار دهند. هدف این مطالعه بررسی تأثیر شاخصهای فرایند خشک کردن پاششی مانند دمای هوای ورودی و غلظت مالتودکسترین و زمان نگهداری بر خواص فیزیکی و شاخصهای جریانپذیری پودر عصاره مالت خشک شده به روش پاششی بود.
مواد و روشها: در این تحقیق، فرآیند تولید با استفاده از یک خشککن پاششی در مقیاس پایلوت انجام شد. دمای هوای ورودی و غلظت مالتودکسترین (20-18DE=) متغیرهای فرآیند بودند. مالتودکسترین بهعنوان کمک خشککن در غلظتهای 20، 30 و 40% (w/w) براساس وزن عصاره مالت و هوای ورودی با دمای (140، 160 و C˚180) و بهصورت همجهت با خوراک برای فرآیند خشک کردن استفاده گردید. تأثیر شرایط تولید و اندازه ذرات بر شاخصهای جریانپذیری (نسبت هاسنر، زاویه استاتیک ریپوز و شاخص تراکمپذیری) در طول زمان نگهداری نمونهها در محفظهای بسته (با رطوبت نسبی 44% با استفاده از محلول اشباع نیترات منیزیم) در (05/0p<) مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: بهعلت جاذبالرطوبه بودن پودرها در طول زمان، بهشدت از جریانپذیری پودرها کاسته شد. نتایج نشان دادند که با افزایش دمای هوای ورودی، اندازه ذرات افزایش، اصطکاک کاهش و جریانپذیری پودرها افزایش یافت. همچنین، با افزایش غلظت مالتودکسترین، چسبندگی و جاذبالرطوبه بودن ذرات بطور معنیداری (05/0p<) کاهش یافت، که این امر منجر به افزایش جریانپذیری پودرها گردید.
نتیجه گیری: دمای C˚180 و غلظت 40% مالتودکسترین، بهترین تأثیر بر خواص فیزیکیشیمیایی و جریانپذیری پودرها پس از تولید و در طول نگهداری گذاشتند.
واژگان کلیدی: پودر عصاره مالت، جریانپذیری، خشک کردن پاششی، زاویه ریپوز، شاخص تراکمپذیری، نسبت هاسنر |
|
واژههای کلیدی: پودر عصاره مالت، جریانپذیری، خشک کردن پاششی، زاویه ریپوز، شاخص تراکمپذیری، نسبت هاسنر |
|
متن کامل [PDF 1544 kb]
(3832 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1393/1/25 | پذیرش: 1393/7/23 | انتشار: 1393/12/27
|
|
|
|