سابقه و هدف: مایکوپروتئین یا پروتئین قارچی با تخمیر هوازی قارچ فوزاریوم وِنِه ناتوم (Fusarium venenatum) روی سوبسترای کربوهیدراتی تولید میشود. میزان RNA محصول به دست آمده بالاست. بنابراین، لازم است با روش حرارتی، میزان اسید ریبونوکلئیک آن به کمتر از 2% کاهش داده شود. ارزش تغذیهای پروتئین قارچی، قابل توجه است، دیواره سلولی هیف، منبع فیبر رژیمی، غشای سلولی، منبع چربی غیر اشباع با دو یا تعداد بیشتری پیوند دوگانه و سیتوپلاسم، منبع پروتئین با کیفیت بالاست. در این تحقیق، امکان تولید آزمایشگاهی پروتئین قارچی با استفاده از قارچ فوزاریوم اکسیسپوروم (Fusarium oxysporum) مورد بررسی قرار گرفت و شرایط بهینه تخمیر برای به دست آوردن بالاترین راندمان تولید مشخص شد.
مواد و روشها: فرایند تخمیر هوازی روی محیط کشت وُگل (Vogel) در شرایط مختلف دما و دورهمزن و مقادیر مختلف گلوکز به عنوان منبع کربن و فسفاتدیهیدروژنآمونیوم به عنوان منبع نیتروژن انجام شد. برای کاهش میزان RNA تا حد مجاز از روش حرارتی در دمای C ْ 65 به مدت 15 دقیقه استفاده شد.
نتیجه گیری : این تحقیق نشان داد که بهترین شرایط تخمیر برای تولید پروتئین قارچی با استفاده از قارچ فوزاریوم اکسیسپوروم عبارت است از: دمای C ْ 25، دورهمزن rpm150، گلوکز 5 گرم در لیتر و فسفات دی هیدروژن آمونیوم 4/3 گرم در لیتر که میتوان محصولی حاوی تقریباً 42% پروتئین خام تولید کرد. میزان RNA محصول نیز با روش حرارتی از 7% به کمتر از1% تقلیل یافت.
Ahangi Z, Shojaosadati A, Nikoopour H. Mycoprotein production by Fusarium oxysporum PTCC 5115. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2006; 1 (2) :29-34 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-16-fa.html
آهنگی زهرا، شجاعالساداتی سید عباس، نیکوپور هوشنگ. تولید پروتئین قارچی با استفاده از فوزاریوم اکسیسپوروم PTCC 5115. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1385; 1 (2) :29-34