بررسی تأثیر شرایط محیط نگهداری (دما و رطوبت نسبی) و جنس لفاف بستهبندی در حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری نان بدون گلوتن سورگوم
|
فریبا نقی پور ، بهاره صحرائیان* ، مریم سلیمانی ، ناصر صداقت |
دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد ، baharehsahraiyan@yahoo.com |
|
چکیده: (8722 مشاهده) |
سابقه و هدف: یکی از مهمترین مشکلات صنعت نان، ضایعات بالای این محصول است. اما امروزه دسترسی به انواع لفافهای بستهبندی با دامنه وسیعی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی توانسته مقدار قابل توجهی از این ضایعات را کاهش دهد. از اینرو به نظر میرسد با انتخاب یک بستهبندی مناسب و کنترل شرایط محیط نگهداری نمونههای بستهبندیشده، بتوان کیفیت و ماندگاری نان بدون گلوتن را نیز حداقل برای مدت زمان یک هفته افزایش داد.
مواد و روشها: در این پژوهش اثر دمای نگهداری (10 و 25 درجه سانتیگراد)، رطوبت نسبی محیط نگهداری (50 و 75 درصد) و نوع لفاف بستهبندی (پلیپروپیلن اصلاح شده، پلیاتیلن تریفتالات-آلومینیوم-پلیاتیلن سبک، پلیاتیلن تریفتالات-پلیاتیلن تریفتالات-پلیاتیلن سبک) به منظور حفظ کیفیت و کمیت نان بدون گلوتن سورگوم در بازه زمانی یک هفته مورد بررسی قرار گرفت. لازم به ذکر است که به منظور ارزیابی رنگ پوسته نرمافراز Image J مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: با افزایش دما و کاهش رطوبت نسبی محیط نگهداری از میزان رطوبت، فعالیت آبی، مؤلفههای L* و b* پوسته و امتیاز پذیرش کلی (عدد کیفیت نان) محصول تولیدی کاسته و بر میزان سفتی بافت و مؤلفهی a* پوسته افزوده شد. این در حالی بود که به ترتیب لفافهایی از جنس پلیاتیلن تریفتالات-آلومینیوم-پلیاتیلن سبک، پلیاتیلن تریفتالات-پلیاتیلن تریفتالات-پلیاتیلن سبک و پلیپروپیلن اصلاحشده بهترین عملکرد را در حفظ خواص کمی و کیفی نان بدون گلوتن سورگوم بهویژه ماندگاری و نرمی بافت را داشتند.
نتیجه گیری: استفاده از لفافهای مناسب بستهبندی و نگهداری در شرایط بهینه، علاوه بر حفظ خصوصیات کمی و کیفی محصول نهایی، میتواند بیاتی که یکی از مهمترین مشکلات در رسیدن محصول تازه به بیماران سیلیاکی میباشد، را کاهش دهد.
واژگان کلیدی: نان بدون گلوتن، دما، رطوبت نسبی، جنس لفاف بستهبندی |
|
واژههای کلیدی: نان بدون گلوتن، دما، رطوبت نسبی، جنس لفاف بستهبندی |
|
متن کامل [PDF 1080 kb]
(6360 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1393/4/10 | پذیرش: 1393/9/24 | انتشار: 1393/12/27
|
|
|
|