:: دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) ::
جلد 14 شماره 2 صفحات 53-39 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر تنوع نژادی سویه‌های لاکتوباسیلوس پلانتاروم جدا شده از موادغذایی مختلف بر فعالیت ضدمیکروبی، آنتی‌اکسیدانی و تجمعی آن‌ها
دینا شهرام پور ، مرتضی خمیری* ، سیدمحمدعلی رضوی ، محبوبه کشیری
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، khomeiri@gau.ac.ir
چکیده:   (3151 مشاهده)
سابقه و هدف: باکتری­های اسیدلاکتیک معمولاً در تهیه غذاهای تخمیری دخیل هستند و با توجه به نوع نژاد می­توانند متابولیت­های مختلف تولید نمایند. از این رو هدف از این مطالعه ارزیابی قابلیت ضدمیکروبی، آنتی­اکسیدانی و تجمعی 10 نژاد مختلف لاکتوباسیلوس پلانتاروم جدا شده از موادغذایی تخمیری بومی شامل پنیر کوزه، زیتون تخمیری، خمیرترش و شیر شتر بود.
مواد و روشها: فعالیت ضدباکتریایی 10 نژاد مختلف لاکتوباسیلوس پلانتاروم و روماند فیلتر شده فاقد سلول آن­ها علیه چهار باکتری بیماری­زا­ی غذازاد به ترتیب توسط روش لکه­گذاری بر روی آگار و نفوذ در چاهک ارزیابی شد. فعالیت ضدکپکی سویه­های مورد مطالعه علیه دو کپک عامل فساد غذایی نیز توسط روش کشت دولایه بررسی گردید. علاوه بر این آزمون­های ارزیابی قابلیت خوداتصالی، تجمعی و آبگریزی سطح سلول نیز به طور جداگانه انجام گرفت. همچنین فعالیت آنتی­اکسیدانی سویه­ها و روماند حاصل از آنها توسط آزمون مهار رادیکال DPPH بررسی شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که همه سویه­ها از فعالیت ضدباکتریایی و ضدکپکی خوبی علیه میکروارگانیسم­های شاخص برخوردار بودند و میزان فعالیت بسته به نوع نژاد لاکتوباسیلوس پلانتاروم متفاوت بود. همچنین در میان باکتری­های شاخص بیماری­زا اشرشیاکلای و در بین کپک­های عامل فساد آسپرژیلوس فلاووس بیشترین حساسیت را نشان دادند. نتایج آزمون­های مربوط به ویژگی­های سطحی سلول باکتری نیز حاکی از آن بود که نژادهای مختلف لاکتوباسیلوس پلانتاروم از نظر ویژگی­های خوداتصالی، آبگریزی سطح سلول و قدرت آنتی اکسیدانی بسیار به یکدیگر شباهت دارند.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که نژادهای بومی لاکتوباسیلوس پلانتاروم و متابولیت­های تولیدی آن­ها می­توانند به عنوان نگهدارنده زیستی در صنعت غذا و مکمل دارویی به ­کار روند، اما باید آزمون­های بیشتری در سطح in-vitro و in-vivo در این زمینه انجام گیرد.
واژه‌های کلیدی: لاکتوباسیلوس پلانتاروم، فعالیت ضدباکتریایی، فعالیت ضدکپکی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی، خاصیت تجمعی
متن کامل [PDF 1178 kb]   (1103 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1397/2/29 | پذیرش: 1397/5/16 | انتشار: 1398/5/13


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها