بررسی اثر تنوع نژادی سویههای لاکتوباسیلوس پلانتاروم جدا شده از موادغذایی مختلف بر فعالیت ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و تجمعی آنها
|
دینا شهرام پور ، مرتضی خمیری* ، سیدمحمدعلی رضوی ، محبوبه کشیری |
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، khomeiri@gau.ac.ir |
|
چکیده: (3151 مشاهده) |
سابقه و هدف: باکتریهای اسیدلاکتیک معمولاً در تهیه غذاهای تخمیری دخیل هستند و با توجه به نوع نژاد میتوانند متابولیتهای مختلف تولید نمایند. از این رو هدف از این مطالعه ارزیابی قابلیت ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و تجمعی 10 نژاد مختلف لاکتوباسیلوس پلانتاروم جدا شده از موادغذایی تخمیری بومی شامل پنیر کوزه، زیتون تخمیری، خمیرترش و شیر شتر بود.
مواد و روشها: فعالیت ضدباکتریایی 10 نژاد مختلف لاکتوباسیلوس پلانتاروم و روماند فیلتر شده فاقد سلول آنها علیه چهار باکتری بیماریزای غذازاد به ترتیب توسط روش لکهگذاری بر روی آگار و نفوذ در چاهک ارزیابی شد. فعالیت ضدکپکی سویههای مورد مطالعه علیه دو کپک عامل فساد غذایی نیز توسط روش کشت دولایه بررسی گردید. علاوه بر این آزمونهای ارزیابی قابلیت خوداتصالی، تجمعی و آبگریزی سطح سلول نیز به طور جداگانه انجام گرفت. همچنین فعالیت آنتیاکسیدانی سویهها و روماند حاصل از آنها توسط آزمون مهار رادیکال DPPH بررسی شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که همه سویهها از فعالیت ضدباکتریایی و ضدکپکی خوبی علیه میکروارگانیسمهای شاخص برخوردار بودند و میزان فعالیت بسته به نوع نژاد لاکتوباسیلوس پلانتاروم متفاوت بود. همچنین در میان باکتریهای شاخص بیماریزا اشرشیاکلای و در بین کپکهای عامل فساد آسپرژیلوس فلاووس بیشترین حساسیت را نشان دادند. نتایج آزمونهای مربوط به ویژگیهای سطحی سلول باکتری نیز حاکی از آن بود که نژادهای مختلف لاکتوباسیلوس پلانتاروم از نظر ویژگیهای خوداتصالی، آبگریزی سطح سلول و قدرت آنتی اکسیدانی بسیار به یکدیگر شباهت دارند.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که نژادهای بومی لاکتوباسیلوس پلانتاروم و متابولیتهای تولیدی آنها میتوانند به عنوان نگهدارنده زیستی در صنعت غذا و مکمل دارویی به کار روند، اما باید آزمونهای بیشتری در سطح in-vitro و in-vivo در این زمینه انجام گیرد. |
|
واژههای کلیدی: لاکتوباسیلوس پلانتاروم، فعالیت ضدباکتریایی، فعالیت ضدکپکی، فعالیت آنتیاکسیدانی، خاصیت تجمعی |
|
متن کامل [PDF 1178 kb]
(1103 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1397/2/29 | پذیرش: 1397/5/16 | انتشار: 1398/5/13
|
|
|
|