[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 15، شماره 1 - ( بهار 1399 ) ::
جلد 15 شماره 1 صفحات 131-123 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات عصاره جلبک Padina australis بر فساد اکسایشی چربی در ماهی هامور معمولی طی نگهداری در یخچال
سراج بیتا* ، لحاک برزگر
دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار ، serajbita@yahoo.com
چکیده:   (2362 مشاهده)
سابقه و هدف: اخیراً استفاده از آنتی­اکسیدان­های سنتزی به دلیل دارا بودن ترکیبات شیمیایی و سمّی محدود شده است، بنابراین استفاده از ترکیبات طبیعی از جمله جلبک­های دریایی به عنوان جایگزین ترکیبات سنتزی اهمیت ویژه­ای در نگهداری محصولات شیلاتی دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات عصاره جلبک Padina australis بر کنترل فساد اکسایشی عضله ماهی هامور معمولی طی نگهداری در یخچال انجام شد.
مواد و روشها: عصارهگیری از جلبک با استفاده از متانول انجام شد. ماهیان در 4 سطح مختلف عصاره شامل سطح صفر (شاهد)، 150، 300 و 600 میلی­گرم در لیتر غوطه­ور شده و بلافاصله در داخل کیسه­های پلی­اتیلنی در یخچال به مدت 12 روز نگهداری شدند. نمونه­برداری در روزهای صفر، 3، 6، 9 و 12 به منظور سنجش شاخص­های فساد اکسایشی چربی انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که مقدار عدد پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، آنیزیدین و عدد توتوکوس در سطح 300 و 600 میلی­گرم در لیتر عصاره جلبک نسبت به تیمار شاهد از روز نهم کاهش معنی­ داری داشت (05/0p<). شاخص پیوندهای دوگانه مزدوج در تیمارها و روزهای مختلف بدون تفاوت معنی­دار بود (05/0p>). مقدار اسیدهای چرب آزاد فقط در تیمار 600 میلی­گرم در لیتر نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی­داری داشت (05/0p<).
نتیجه گیری: عصاره جلبک پادینا در غلظت 600 میلی­گرم در لیتر اثر ضداکسایشی بیشتری داشته و در این غلظت شاخص­های فساد اکسیداتیو تا پایان دوره نگهداری در محدوده استاندارد بوده­اند، بنابراین می­توان از آن  به عنوان جایگزین ترکیبات سنتزی در مواد غذایی استفاده نمود.
 
واژه‌های کلیدی: آنتی‌اکسیدان، جلبک پادینا، کنترل کیفیت، هامور معمولی
متن کامل [PDF 558 kb]   (748 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1398/3/10 | پذیرش: 1398/5/13 | انتشار: 1399/1/6
فهرست منابع
1. Erkmen O, Bozoglu TF. Food preservation by low temperatures. Food Microbiology: Principles into Practice. John Wiley and Sons, Ltd, Chichester, UK. 2016. [DOI:10.1002/9781119237860]
2. Rodrigues D, Alves C, Horta A, Pinteus S, Silva J, Culioli G, Thomas O, Pedrosa R. Antitumor and antimicrobial potential of bromoditerpenes isolated from the red alga, Sphaerococcus coronopifolius. Mar Drugs. 2015 Feb;13(2):713-26. [DOI:10.3390/md13020713]
3. Moubayed NM, Al Houri HJ, Al Khulaifi MM, Al Farraj DA. Antimicrobial, antioxidant properties and chemical composition of seaweeds collected from Saudi Arabia. Saudi J Biol Sci. 2017 Jan 1;24(1):162-9. [DOI:10.1016/j.sjbs.2016.05.018]
4. Silva J, Alves C, Freitas R, Martins A, Pinteus S, Ribeiro J, Gaspar H, Alfonso A, Pedrosa R. Antioxidant and Neuroprotective Potential of the Brown Seaweed Bifurcaria bifurcata in an in vitro Parkinson's Disease Model. Mar Drugs. 2019 Feb;17(2):85. [DOI:10.3390/md17020085]
5. Bita S, Najafzadeh-varazi H, Kochanian P, Fazlara A, Mohammadian T. 2010. A study on histamine and bacterial changes in orange-spotted grouper, Epinephelus coioides during ice storage. Iranian Nat Res J. 2010; 63(4): 287-299. [in Persian].
6. Frankel EN. Methods to determine the extent of oxidation, in Frankel EN (Ed). Lipid Oxidation, 2 nd ed vol. 18. England: The Oily Press; 2005 : 99-127. [DOI:10.1533/9780857097927.99]
7. Singaravelu G, Arockiamary JS, Kumar VG, Govindaraju K. A novel extracellular synthesis of monodisperse gold nanoparticles using marine alga, Sargassum wightii Greville. Colloids Surf B: Biointerfaces. 2007 May 15;57(1):97-101. [DOI:10.1016/j.colsurfb.2007.01.010]
8. Chander MP, Veeraragavam S, Vijayachari P. Antimicrobial and hemolytic activity of seaweed Padina gymnospora from South Andaman, Andaman and Nicobar Islands of India. Int J Curr Microbiol App Sci. 2014;3:364-9.
9. Egan H, Sawyer R. Pearson's chemical Analysis of food. 9th. Edition, Edinburgh, Scotland, Churchill. Livingstone, UK. 1997:609-34.
10. Siripatrawan U, Noipha S. Active film from chitosan incorporating green tea extract for shelf life extension of pork sausages. Food Hydrocoll. 2012 May 1;27(1):102-8. [DOI:10.1016/j.foodhyd.2011.08.011]
11. AOCS DF. Official methods and recommended practices of the American Oil Chemists' Society. AOCS. 1998; 5:2-93.
12. IUPAC. Standard Methods for the Analysis of Oils, Fats and Derivates, 7th edition, C. Paquot & A. Hautfenne (Eds.), International :union: of Pure and Applied Chemistry. Blackwell Scientific Publications Inc, Oxford. 1992; 1-151.
13. Cozzolino D, Murray AI, Chree A, Scaife JR. Multivariate determination of free fatty acids and moisture in fish oils by partial least-squares regression and near-infrared spectroscopy. LWT-Food Science and Technology. 2005 Dec 1;38(8):821-8. [DOI:10.1016/j.lwt.2004.10.007]
14. Morales-Medina R, García-Moreno PJ, Muñío MM, Guadix A, Guadix EM. Optimization of α-tocopherol and ascorbyl palmitate addition for the stabilization of sardine oil. Grasas Aceites. 2015 Jun 30;66(2):069. [DOI:10.3989/gya.0694141]
15. Jorjani S, Galichi A, Hedayati Fard M. Effect of chitosan coating enriched with rice-bran extract on the shelf-life of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during cold storage. J Food Indust Res. 2018 Sep 23;28(3):153-67. [in Persian].
16. Sadeghi N, Ojagh SM, Shabanpour B, Hosseini Sh. Microencapsulation of Sargassum sp. extract in order to improve stability and reinforcement of its antioxidant effect on fish oil. Iranian J Food Sci Tech. 2018 Dec 6; 15 (82): 201-212.[in Persian].
17. Rattaya S, Benjakul S, Prodpran T. Extraction, antioxidative, and antimicrobial activities of brown seaweed extracts, Turbinaria ornata and Sargassum polycystum, grown in Thailand. Int J Aquatic Res. 2015 Mar 1;7(1):1-6. [DOI:10.1007/s40071-014-0085-3]
18. Zuta PC, Simpson BK, Zhao X, Leclerc L. The effect of α-tocopherol on the oxidation of mackerel oil. Food Chem. 2007 Jan 1;100(2):800-7. [DOI:10.1016/j.foodchem.2005.11.003]
19. Tzikas Z, Ambrosiadis I, Soultos N, Georgakis S. Quality assessment of Mediterranean horse mackerel (Trachurus mediterraneus) and blue jack mackerel (Trachurus picturatus) during storage in ice. Food Control. 2007 Oct 1;18(10):1172-9. [DOI:10.1016/j.foodcont.2006.07.014]
20. Gai F, Gasco L, Ortoffi M, Gonzáles‐Rodríguez Á, Parisi G. Effects of green tea natural extract on quality parameters and lipid oxidation during storage of tench (Tinca tinca) fillets. J Appl Ichthyol. 2014 Jun;30:64-71. [DOI:10.1111/jai.12427]
21. Ghafouri FS, Shabani Sh, Akhondzadeh Basti A. Study of the Antibacterial and Antioxidative Effects of Chlorella vulgaris Algae Extract on the Quality of Rainbow Trout during Storage at 4°C. Food Sci and Nutr. 2017; 15 (3): 51-64. [in Persian].
22. Peiretti P, Gai F, Ortoffi M, Aigotti R, Medana C. Effects of rosemary oil (Rosmarinus officinalis) on the shelf-life of minced rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during refrigerated storage. Foods. 2012 Dec 4;1(1):28-39. [DOI:10.3390/foods1010028]
23. Sallam KI. Antimicrobial and antioxidant effects of sodium acetate, sodium lactate, and sodium citrate in refrigerated sliced salmon. Food control. 2007 May 1;18(5):566-75. [DOI:10.1016/j.foodcont.2006.02.002]
24. Mazandrani HA, Javadian S, Bahram S. The effect of encapsulated fennel extracts on the quality of silver carp fillets during refrigerated storage. Food Sci Nutr. 2016 Mar;4(2):298-304. [DOI:10.1002/fsn3.290]
25. Oliveira A, Miller M. Purification of Alaskan walleye pollock (Gadus chalcogrammus) and New Zealand hoki (Macruronus novaezelandiae) liver oil using short path distillation. Nutrients. 2014 May;6(5):2059-76. [DOI:10.3390/nu6052059]
26. De B, Chatterjee S. Impact of assorted spices on lipid quality alteration of refrigerated fish muscle. Int Food Res J. 2015 Jan 1; 22(1).
27. Sunisa W, Worapong U, Sunisa S, Saowaluck J, Saowakon W. Quality changes of chicken frying oil as affected of frying conditions. Int Food Res J. 2011 May 1;18(2).
28. Pereira DA, Paseiro L, Maroto J, Cruz JM. Evaluation of the effectiveness of a new active packaging film containing natural antioxidants (from barley husks) that retard lipid damage in frozen Atlantic salmon (Salmo salar L.). Food Res Int. 2010;43(5):1277-82. [DOI:10.1016/j.foodres.2010.03.019]
29. Ochrem AS, Żychliñska-Buczek J, Zapletal P. Carp (Cyprinus carpio L.) lipid oxidation during cold storage. Arch Pol Fisheries. 2015 Jun 1;23(2):101-6. [DOI:10.1515/aopf-2015-0011]
30. Thamizharasan S. Phytochemical compounds of Padina gymnospora and its mic effects. J Pharm Innov. 2018; 7(11): 512-515.
31. Liu HR, White PJ. Oxidative stability of soybean oils with altered fatty acid compositions. J Am Oil Chem Soc. 1992 Jun;69(6):528-32. [DOI:10.1007/BF02636103]
32. Siriwardhana N, Lee KW, Kim SH., Ha JH, Park GT, Jeon YJ. 2004. Lipid peroxidation inhibitory effects of Hizikia fusiformis methanolic extract on fish oil and linoleic acid. Food Sci Technol Int. 2004 Apr;10(2): 65-72. [DOI:10.1177/1082013204043883]
33. THUKORALA Y, LEE KW, SHAHIDI F, HEU MS, KIM HT, LEE JS, JEON YJ. Antioxidant efficacy of extracts of an edible red alga (Grateloupia filicina) in linoleic acid and fish oil. J Food Lipids. 2003 Dec;10(4):313-27. [DOI:10.1111/j.1745-4522.2003.tb00024.x]
34. Eskandari S, Hosseini H, Hosseini E, Shiraei Kasmaei A. Antioxidant and antibacterial effects of parsley extract (Petroselinum crispum) on silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) fillets during refrigeration. Iranian Nutr Sci Food Tech J. 2013 Sep 15;8(2):165-72. [in Persian].
35. Khodanazari A, Pourashouri P. Chemical, microbiological and sensory changes in whole and gutted tiger tooth croaker (Otolithes ruber) during ice storage. J Vet Res Biol Products. 2017 Oct; 30 (4): 155-167. [in Persian].
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bita S, Barzgar L. Effect of Padinaaustralis Alga Extract on Fat Oxidative Degradation in Epinepheluscoioides during Refrigerated Storage. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2020; 15 (1) :123-131
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2861-fa.html

بیتا سراج، برزگر لحاک. اثرات عصاره جلبک Padina australis بر فساد اکسایشی چربی در ماهی هامور معمولی طی نگهداری در یخچال. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1399; 15 (1) :123-131

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2861-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 1 - ( بهار 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645