[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 15، شماره 3 - ( پاییز 1399 ) ::
جلد 15 شماره 3 صفحات 120-105 برگشت به فهرست نسخه ها
مروری بر سیاست‌ها و برنامه‌های مرتبط با کاهش کمبود ویتامین A در جهان
گلناز رجاییه ، ناصر کلانتری ، فاطمه محمدی نصرآبادی ، عفت محمدی ، امیرحسین تکیان*
دانشگاه علوم پزشکی تهران ، takian@tums.ac.i
چکیده:   (2023 مشاهده)
یکی از مشکلات مهم سلامت در بسیاری از کشورهای جهان، کمبود ویتامین A  می‌باشد که باعث عوارض جدی در کودکان شده است. در سراسر جهان، حدود 8/2 میلیون کودک 6-4 ساله، تحت تأثیر علایم بالینی کمبود ویتامین A  قرار دارند. بر اساس مطالعات انجام شده، در ایران نیز در برخی از استان‌های کشور، شیوع کمبود این ویتامین افزایش یافته که بهبود آن، تدوین و اجرای سیاست‌های مبتنی بر شواهد علمی در سطح تولیت نظام سلامت را می‌طلبد. پژوهش حاضر در همین جهت در قالب مرور دامنه (Scoping Review) به بررسی سیاست‌ها و تجربیات سایر کشور‌ها، اثربخشی، نقاط ضعف و قوت، مزیت‌ها و محدودیت‌های هر یک می‌پردازد. یافته‌های حاصل از این بررسی نشان می‌دهند که به صورت کلی برنامه‌ها و سیاست‌های مرتبط با کمبود ویتامین A را می‌توان در چهار دسته طبقه بندی نمود: مکمل یاری، غنی‌سازی مواد غذایی، تغییرات رژیم غذایی و مداخلات بهداشتی. با در نظر گرفتن اثربخشی و نقاط قوت برنامه‌ها (مانند سریع اثر بودن مکمل یاری، پایداری تغییرات رژیم غذایی یا غنی‌سازی) و ضعف (مانند وابسته بودن به منابع خارجی در مکمل یاری یا هزینه‌های بالای غنی‌سازی و مقاومت محلی در تغییرات رژیم غذایی)، بهترین رویکرد کاهش کمبود ویتامین A، به کارگیری ترکیبی از مداخلات است و در تدوین و اجرای آن باید به بافتار جامعه، جلب حمایت ذی نفعان، پایش و ارزشیابی فرآیند و نتیجه برنامه توجه گردد.
واژه‌های کلیدی: سیاست گذاری سلامت، شیوع کمبود ویتامین A، غنی‌سازی، مکمل یاری، دریافت غذایی، تحلیل اسناد
متن کامل [PDF 736 kb]   (1123 دریافت)    
نوع مقاله: مروري | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1398/9/18 | پذیرش: 1399/4/9 | انتشار: 1399/6/24
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rajaeieh G, Kalantari N, Mohammadi-Nasrabadi F, Mohamadi E, Takian A. Review of Policies and Programs Linked to Decreased Prevalence of Vitamin A Deficiency in World. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2020; 15 (3) :105-120
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2938-fa.html

رجاییه گلناز، کلانتری ناصر، محمدی نصرآبادی فاطمه، محمدی عفت، تکیان امیرحسین. مروری بر سیاست‌ها و برنامه‌های مرتبط با کاهش کمبود ویتامین A در جهان. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1399; 15 (3) :105-120

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2938-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 3 - ( پاییز 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645