[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) ::
جلد 15 شماره 4 صفحات 50-41 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین رابطه بین سازه‌های الگوی فرا نظریه‌ای با دریافت چربی غذایی در زنان میانسال مبتلا به چاقی یا اضافه وزن
مائده گردعلی ، مرجان باژن*
دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (2051 مشاهده)
سابقه و هدف: الگوی فرانظریه ای از جمله الگو‌های پر کاربرد برای تغییر رفتار است که به شناخت مؤلفه‌های سلامتی کمک می‌کند. از طرفی دریافت چربی رژیم غذایی یک رفتار بسیار مهم در سلامتی فرد است. بنابراین هدف از انجام این مطالعه تعیین رابطه بین سازه‌های الگوی فرا نظریه‌ای با دریافت چربی غذایی در زنان میانسال مبتلا به چاقی یا اضافه وزن ساکن شهر شازند- استان مرکزی است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی ۱۱۴ زن ۵۹-۳۰ ساله مبتلا به چاقی یا اضافه وزن به روش تصادفی وارد مطالعه شدند. اطلاعات مربوط به دریافت‌های غذایی از طریق ۳ یادآمد ۲۴ ساعته ی خوراک، اطلاعات سازه‌های الگوی فرا نظریه‌ای برای کاهش دریافت چربی از طریق پرسشنامه اعتبار سنجی شده سازه‌ها و اطلاعات مربوط به میزان فعالیت بدنی افراد از طریق پرسشنامه بین المللی فعالیت بدنی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۰ انجام گرفت. از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه برای بررسی متغیر‌های کمی با توزیع نرمال و از آزمون کروسکال والیس برای متغیر‌های غیر نرمال استفاده شد.  همچنین جهت تعیین وجود و شدت روابط بین متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن استفاده شد.
یافتهها: ۲/۱۳٪ از شرکت کنندگان مطالعه در مرحله پیش تفکر، ۴/۱۸٪ در مرحله تفکر، ۵/۳۲٪ در مرحله آمادگی، ۵/۱۰٪ در مرحله عمل و ۴/۲۵٪ در مرحله نگهداری قرار داشتند. دریافت چربی کل، کلسترول، اسیدهای چرب اشباع، کل انرژی و درصد انرژی حاصل از چربی با پیشرفت در مرحله تغییر به طور معنی‌داری کاهش یافت (01/0p<). بین دریافت چربی کل، کلسترول و اسید چرب اشباع با مرحله تغییر همبستگی معکوس و معنی‌داری وجود داشت (4/0r>). بین دریافت چربی کل، اسید چرب اشباع و کل انرژی با میانگین نمره خودکارآمدی همبستگی معکوس و معنی‌داری وجود داشت (24/0r>). همچنین بین دریافت چربی کل،کلسترول، PUFA ، اسید چرب اشباع و کل انرژی دریافتی روزانه با نمره فرآیندهای رفتاری همبستگی معکوس معنی‌دار وجود داشت (3/0r>).
نتیجه گیری: درک و شناخت رفتار مصرف چربی و عوامل مؤثر بر آن می‌تواند به اصلاح الگوی مصرف چربی و در نتیجه کاهش شیوع بیماری‌های مرتبط با آن در جامعه کمک کند.
واژه‌های کلیدی: الگوی فرا نظریه‌ای، دریافت چربی، خودکارآمدی، موازنه ی تصمیم گیری، فرآیندهای تغییر، چاقی
متن کامل [PDF 830 kb]   (600 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1399/5/19 | پذیرش: 1399/7/28 | انتشار: 1399/9/30
فهرست منابع
1. World Health Organization. Fact sheet. Obesity and overweight. 2020. URL: www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight. [accessed 14 January 2020].
2. Tuah NA, Amiel C, Qureshi S, Car J, Kaur B, Majeed A. Transtheoretical model for dietary and physical exercise modification in weight loss management for overweight and obese adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011; (10). [DOI:10.1002/14651858.CD008066.pub2]
3. Janghorbani M, Amini M, Willett WC, Mehdi Gouya M, Delavari A, Alikhani S, et al. First nationwide survey of prevalence of overweight, underweight, and abdominal obesity in Iranian adults. Obesity 2007; 15(11): 2797-808. [DOI:10.1038/oby.2007.332]
4. United States Department of Agriculture (USDA). Macronutrients and Healthful Diets. URL: www.nal.usda.gov/sites/default/files/fnic_uploads//769-879.pdf. Accessed IN 2020.
5. Riccardi G, Giacco R, Rivellese AA. Dietary fat, insulin sensitivity and the metabolic syndrome. Clinical Nutrition 2004; 23(4): 447-456. [DOI:10.1016/j.clnu.2004.02.006]
6. Heidari Z, Feizi A, Azadbakht L, Mohammadifard N, Maghroun M, Sarrafzadegan N. Usual energy and macronutrient intakes in a large sample of Iranian middle‐aged and elderly populations. Nutrition & Dietetics 2019; 76(2): 174-183.‏ [DOI:10.1111/1747-0080.12431]
7. World Health Organization. Cutting into trans fat consumption in Iran. URL: http://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/cutting-into-trans-fat-consumption-in-iran/. Nov 2018.
8. Brunner E, White I, Thorogood M, Bristow A, Curle D, Marmot M. Can dietary interventions change diet and cardiovascular risk factors? A meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Public Health 1997; 87: 1415-22. [DOI:10.2105/AJPH.87.9.1415]
9. Noar SM, Benac C, Harris M. Does tailoring matter?. Metaanalytic review of tailored print health behavior change interventions. Psychol Bull 2007; 133: 673-93. [DOI:10.1037/0033-2909.133.4.673]
10. Finck Barboza C, Monteiro SM, Barradas SC, Sarmiento OL, Rios P, Ramirez A, et al. Physical activity nutrition and behavior change in Latin America: a systematic review. Glob Health Promot 2013; 20(4 Suppl): 65-81. [DOI:10.1177/1757975913502240]
11. Prochaska JO, DiClemente CC. Stages and processes of self-change of smoking: toward an integrative model of change. J Consult Clin Psychol 1983; 51(3): 390-5. [DOI:10.1037/0022-006X.51.3.390]
12. DiClemente CC, Prochaska JO, Fairhurst SK, Velicer WF, Velasquez MM, Rossi JS. The process of smoking cessation: an analysis of precontemplation, contemplation, and preparation stages of change. Journal of consulting and clinical psychology 1991; 59(2): 295. [DOI:10.1037/0022-006X.59.2.295]
13. Bandura A. Self-efficacy: toward a unifying theory of behavioral change. Psychological review 1977; 84(2): 191. [DOI:10.1037/0033-295X.84.2.191]
14. Rossi SR, Greene GW, Rossi JS, Plummer BA, Benisovich SV, Keller S, et al. Validation of decisional balance and situational temptations measures for dietary fat reduction in a large school-based population of adolescents. Eating behaviors 2001; 2(1): 1-18.‏ [DOI:10.1016/S1471-0153(00)00019-2]
15. Henry H, Reimer K, Smith C, Reicks M. Associations of decisional balance, processes of change, and self-efficacy with stages of change for increased fruit and vegetable intake among low-income, African-American mothers. Journal of the American Dietetic Association 2006; 106(6): 841-849.‏ [DOI:10.1016/j.jada.2006.03.012]
16. Tassell N, Flett R. Stages of change for fruit and vegetable intake and dietary fat modification in Maori women: Some relationships with body attitudes and eating behaviors. New Zealand J Psychol 2005; 34: 28-34.
17. Plotnikoff R, Hotz S, Johnson S, Hansen J, Birkett N, Leonard L, et al. Readiness to Shop for Low-Fat Foods: A Population Study. J Am Diet Assoc 2009; 109(8): 1392-7. [DOI:10.1016/j.jada.2009.05.010]
18. Brick LAD, Yang S, Harlow LL, Redding CA, Prochaska JO. Longitudinal analysis of intervention effects on temptations and stages of change for dietary fat using parallel process latent growth modeling. J health psychol 2019; 24(5): 572-585.‏ [DOI:10.1177/1359105316679723]
19. Finckenor M, Byrd-Bredbenner C. Nutrition Intervention Group Program based on Preaction-stage-oriented Change Processes of the Transtheoretical Model Promotes Long-term Reduction in Dietary Fat Intake. J Am Diet Assoc 2000; 100(3): 335-342. [DOI:10.1016/S0002-8223(00)00104-8]
20. Wolongevicz DM, Zhu L, Pencina MJ, Kimokoti RW, Newby PK, D'Agostino RB, et al. Diet quality and obesity in women: the Framingham Nutrition Studies. Br J Nutr. 2010; 103(8): 1223-9. [DOI:10.1017/S0007114509992893]
21. Agha alinejad H, Gharakhanlou R, Farzad B, Bayati M. Norms of anthropometric, body composition measures and prevalence of overweight and obesity in urban populations of Iran. J Shahrekord Univ Med Sci 2014; 15(6): 18-27. [in Persian].
22. shirani S, khosravi A, ansari R, shahrokhi S, sajadi F, kelishadi R. Effect of one-years intervention on the knowledge and practice of nutrition in the community (public) center area of Iran. J Shahrekord Univ Med Sci 1999; 1 (3) :84-96. [in Persian].
23. Ghaffarpour M, Houshiar-Rad A, Kianfar H. The manual for household measures, cooking yields factors and edible portion of food. Tehran: Keshavarzi Press; 1999. [in Persian].
24. Craig CL, Marshall AL, Sjöström M, Bauman AE, Booth ML, Ainsworth BE, et al. International physical activity questionnaire: 12-country reliability and validity. Med Sci Sports Exerc 2003; 35: 1381-95. [DOI:10.1249/01.MSS.0000078924.61453.FB]
25. Vasheghani-Farahani A, Tahmasbi M, Asheri H, Ashraf H, Nedjat S, Kordi R. The Persian, last 7-day, long form of the International Physical Activity Questionnaire: translation and validation study. Asian J Sports Med 2011; 2(2): 106-16. [DOI:10.5812/asjsm.34781]
26. Guidelines for Data Processing and Analysis of the International Physical Activity Questionnaire - Short and Long Forms. 2005 Available at: http://www.ipaq.ki.se. Access date: Jan 11, 2010.
27. Greene GW, Rossi SR, Reed GR, Willey C, Prochaska JO. Stages of change for reducing dietary fat to 30% of energy or less. J Am Diet Assoc 1994; 94(10): 1105-10. [DOI:10.1016/0002-8223(94)91127-4]
28. Ounpuu S. methodological cosideration for application of the transtheoretical model to dietary fat reduction. (PhD thesis). University of Guelph, Canada 1995.
29. Karimzadeh A. Investigating the relationship between constructs of the Transtheoretical Model and the percentage of energy intake from fat and blood lipid profile in type 2 diabetic patients. [dissertation]. Tehran: Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology; 2012 [in Persian].
30. Frenn M, Malin S. Diet and exercise in low‐income culturally diverse middle school students. Public Health Nursing 2003; 20(5): 361-368.‏ [DOI:10.1046/j.1525-1446.2003.20504.x]
31. de Freitas PP, de Menezes MC, dos Santos LC, Pimenta AM, Ferreira AVM, Lopes ACS. The transtheoretical model is an effective weight management intervention: a randomized controlled trial. BMC Public Health 2020; 20: 1-12. [DOI:10.1186/s12889-020-08796-1]
32. de Menezes MC, Mingoti SA, de Deus Mendonça R, Lopes ACS. Mistaken perception of lipid intake and its effects: a randomized trial. BMC nutrition 2017; 3(1): 77.‏ [DOI:10.1186/s40795-017-0193-8]
33. Hoke M, Timmerman G. Transtheoretical Model: Potential Usefulness with Overweight Rural Mexican American Women. Hispanic Health Care International 2011; 9(1). [DOI:10.1891/1540-4153.9.1.41]
34. Ounpuu S, Woolcott DM, Greene GW. Defining stage of change for lower-fat eating. J Am Diet Assoc 2000; 100(6): 674-9. [DOI:10.1016/S0002-8223(00)00196-6]
35. Menti D, Limbert C, Lyrakos G. Investigating the effectiveness of theory-based interventions for improving treatment adherence of patients with type 2 Diabetes Mellitus: A systematic review of Randomised Controlled Clinical Trials.‏ Journal of Health and Social Sciences 2019.
36. Borhaninejad V, Iranpour A, Shati M, Tahami AN, Yousefzadeh G, Fadayevatan R. Predictors of self-care among the elderly with diabetes type 2: Using Social Cognitive Theory. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews 2017; 11(3): 163-166.‏ [DOI:10.1016/j.dsx.2016.08.017]
37. Yusufov M, Paiva AL, Redding CA, Lipschitz JM, Gokbayrak NS, Greene G, ET AL. Fat reduction efforts: A 24-month longitudinal comparison of a large sample of maintainers, relapsers, and non-changers. Health promotion practice 2016; 17(1): 116-126. [DOI:10.1177/1524839915606423]
38. Selçuk‐Tosun A, Zincir H. The effect of a transtheoretical model-based motivational interview on self‐efficacy, metabolic control, and health behaviour in adults with type 2 diabetes mellitus: A randomized controlled trial. International journal of nursing practice 2019; 25(4): e12742. [DOI:10.1111/ijn.12742]
39. Glanz K, Rimer KB, Viswanath K. Health behavior and health education: theory, research, and practice. 4th ED. San Francisco: Jossey-Bass 2008; 97-121.
40. Frame CJ, Green CG, Herr DG, Myers JE, Taylor ML. The stages of change for dietary fat and fruit and vegetable intake of patients at the outset of a cardiac rehabilitation program. American Journal of Health Promotion 2001; 15(6): 405-413.‏ [DOI:10.4278/0890-1171-15.6.405]
41. Nasser R, Cook SL, Dorsch KD, Haennel RG. Comparison of two nutrition education approaches to reduce dietary fat intake and serum lipids reveals registered dietitians are effective at disseminating information regardless of the educational approach. J Am Diet Assoc 2006; 106(6): 850-859. [DOI:10.1016/j.jada.2006.03.011]
42. Armitage CJ & Conner M. Efficacy of a minimal intervention to reduce fat intake. Social science & medicine 2001; 52(10): 1517-1524.‏ [DOI:10.1016/S0277-9536(00)00265-3]
43. Linde JA, Rothman AJ, Baldwin AS, Jeffery RW. The impact of self-efficacy on behavior change and weight change among overweight participants in a weight loss trial. Health Psychology 2006; 25(3): 282.‏ [DOI:10.1037/0278-6133.25.3.282]
44. Wingo BC, Desmond RA, Brantley P, Appel L, Svetkey L, Stevens VJ, et al. Self-efficacy as a predictor of weight change and behavior change in the PREMIER trial. Journal of nutrition education and behavior 2013; 45(4): 314-321.‏ [DOI:10.1016/j.jneb.2012.12.004]
45. Armitage CJ. Can variables from the transtheoretical model predict dietary change? Journal of behavioral medicine 2010; 33(4): 264-273.‏ [DOI:10.1007/s10865-010-9261-0]
46. Prochaska JO, DiClemente CC, Velicer WF, Ginpil S, Norcross JC. Predicting change in smoking status for self-changers. Addictive Behaviors 1985; 10: 395-406. [DOI:10.1016/0306-4603(85)90036-X]
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gordali M, Bazhan M. Determining the Relationship Between the Transtheoretical Model Constructs and Dietary Fat intake in Obese or Overweight Middle-aged Women. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 15 (4) :41-50
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3104-fa.html

گردعلی مائده، باژن مرجان. تعیین رابطه بین سازه‌های الگوی فرا نظریه‌ای با دریافت چربی غذایی در زنان میانسال مبتلا به چاقی یا اضافه وزن. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1399; 15 (4) :41-50

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3104-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645