[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1400 ) ::
جلد 16 شماره 4 صفحات 8-1 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر عصاره هیدرو الکلی میوه تمشک (RubusAnatolicus(focke)foke ex hausskn) بر گلوکز خون، پروفایل لیپیدی و شاخص‌های استرس اکسیداتیو در موش‌های صحرایی دیابتی با استرپتوزوتوسین
عرفان مقسمی ، سید مهدی جعفری ، ماریه سقائیان جزی ، سید مهران حسینی ، محبوبه تاج الدینی ، محمدعلی ضیغمی ، آزادرضا منصوریان*
استاد مرکز تحقیقات اختلالات متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران ، azad_r_mansourian@yahoo.com
چکیده:   (2532 مشاهده)
سابقه و هدف: دیابت یکی از ‌‌‌شایع­ترین اختلالات اندوکرینی ‌‌‌‌‌در جهان است. تمشک ‌برگ ‌نارونی ‌سرشار‌ از ‌‌‌ترکیبات ‌پلی‌فنولی ‌بوده‌ که ‌
قادر ‌است ‌فرد ‌را ‌‌در برابر بیماری­های مزمن مانند دیابت محافظت نماید. این ‌مطالعه ‌به‌ منظور ‌بررسی ‌اثر ‌عصاره ‌هیدروالکلی‌ میوه تمشک ‌
(RubusAnatolicus (focke) foke ex hausskn‌‌) ‌بر ‌سطح ‌قند‌‌خون‌، ‌پروفایل‌لیپیدی ‌و ‌شاخص‌های ‌استرس اکسیداتیو‌ در ‌موش­های‌ صحرایی ‌دیابتی ‌‌طراحی شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه از ٣۲ سر موش‌صحرایی ‌نر‌ ویستا‌ر با ‌وزن ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم استفاده شد. القای دیابت با‌‌ استرپتوزوتوسین ‌انجام ‌شد ‌و موش‌های‌ دیابتی ‌‌به‌ مدت ‌۱۴روز ‌با‌ عصاره ‌هیدروالکلی ‌میوه ‌تمشک ‌مورد تیمار قرا‌ر گرفتند. نهایتاً‌ موش‌ها‌‌ بی‌هوش‌ شده‌ و‌ قربانی ‌شدند. سپس ‌نمونه ‌خون ‌‌از‌ قلب‌ آنها جهت ‌اندازه‌گیری ‌سطح‌ سرمی ‌قند‌خون،پروفایل لیپیدی‌‌ و شاخص‌های استرس اکسیداتیو جمع آوری ­شد. مقدار ۰۵/۰P < معنی‌دار در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج ‌مطالعه ‌حاضر‌ نشان ­‌داد ‌عصاره‌ میوه‌ تمشک‌ سطح ‌سرمی ‌قند‌خون ­،‌ تری‌گلیسرید­،‌ کلسترول ،‌LDL و‌ مالون‌دی‌آلدئید‌ را‌ در‌ موش‌های دیابتی ‌در ‌مقایسه‌ با‌ گروه ‌کنترل ‌دیابتی به طور معنی‌داری‌ کاهش ‌ می‌دهد (۰۵/۰P<). همچنین سطح سرمیHDL ، ظرفیت‌ تام ‌آنتی­اکسیدانی ‌و‌ فعالیت ‌سوپر اکسید دیسموتاز‌ ‌در ‌موش­های ‌دیابتی‌ در ‌مقایسه ‌با گروه‌ کنترل دیابتی به طور ‌معنی­دار افزایش یافت (۰۵/۰P<).
نتیجه گیری: ‌مطالعه‌ حاضر‌ نشان‌ داد که ‌عصاره ‌میوه ‌تمشک ‌اثرات ‌مطلوبی ‌بر ‌سطح ‌قندخون،‌ پروفایل‌لیپیدی ‌و‌ شرایط استرس اکسیداتیو ‌در موش­های صحرایی ‌دیابتی ‌دارد.
واژه‌های کلیدی: تمشک، قند خون، پروفایل لیپیدی، استرس اکسیداتیو، موش صحرایی دیابتی
متن کامل [PDF 494 kb]   (536 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1400/2/13 | پذیرش: 1400/4/7 | انتشار: 1400/10/12
فهرست منابع
1. Cho N, Shaw J, Karuranga S, Huang Y, da Rocha Fernandes J, et al. IDF Diabetes Atlas: Global estimates of diabetes prevalence for 2017 and projections for 2045. Diabetes research and clinical practice. 2018;138:271-81. [DOI:10.1016/j.diabres.2018.02.023]
2. Mohammadi M, Mirzaei M, Karami M. Potential impact fraction of ischemic heart disease associated with diabetes mellitus in Yazd-Iran. Iranian Journal of Epidemiology. 2018;13(4):299-307.
3. Osborn DP, Wright CA, Levy G, King MB, Deo R, Nazareth I. Relative risk of diabetes, dyslipidaemia, hypertension and the metabolic syndrome in people with severe mental illnesses: systematic review and metaanalysis. Bmc Psychiatry. 2008;8(1):1-14. [DOI:10.1186/1471-244X-8-84]
4. Hashemipour-Zavareh M, Yousofi Z, Hashemipour M. Comparison of the Dimensions of Coherence and Family Adaptability among the Mothers of Children with Type 1 Diabetes and Healthy Children in Isfahan City, Iran. J Isfahan Med Sch 2018; 36(498): 1183-90[in Persian].
5. McPherson RA. Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods: First South Asia Edition_e-Book: Elsevier India; 2017.
6. Yau JW, Rogers SL, Kawasaki R, Lamoureux EL, Kowalski JW, Bek T, et al. Global prevalence and major risk factors of diabetic retinopathy. Diabetes care. 2012;35(3):556-64. [DOI:10.2337/dc11-1909]
7. Umanath K, Lewis JB. Update on diabetic nephropathy: core curriculum 2018. American Journal of Kidney Diseases. 2018;71(6):884-95. [DOI:10.1053/j.ajkd.2017.10.026]
8. King GL. The role of inflammatory cytokines in diabetes and its complications. Journal of periodontology. 2008;79:1527-34. [DOI:10.1902/jop.2008.080246]
9. Karunakaran U, Park K-G. A systematic review of oxidative stress and safety of antioxidants in diabetes: focus on islets and their defense. Diabetes & metabolism journal. 2013;37(2):106. [DOI:10.4093/dmj.2013.37.2.106]
10. Tabatabaei-Malazy O, Ardeshirlarijani E, Namazi N, Nikfar S, Jalili RB, Larijani B. Dietary antioxidative supplements and diabetic retinopathy; a systematic review. Journal of Diabetes & Metabolic Disorders. 2019;18(2):705-16. [DOI:10.1007/s40200-019-00434-x]
11. Asmat U, Abad K, Ismail K. Diabetes mellitus and oxidative stress-A concise review. Saudi pharmaceutical journal. 2016;24(5):547-53. [DOI:10.1016/j.jsps.2015.03.013]
12. Ceriello A. Oxidative stress and diabetes-associated complications. Endocrine Practice. 2006;12:60-2. [DOI:10.4158/EP.12.S1.60]
13. Hosseini SE, Tavakoli F, Karami M. Medicinal plants in the treatment of diabetes mellitus. Clinical Excellence. 2014;2(2):64-89.
14. Ghorbanli M., Livani F., Sateyi A.. AN Analysis of The Antioxidant Compounds in The Alcoholic Extractions And The Juice of Elm-Leaf Blackberry or Rubus Anatolicus (Focke, I.E. Focke ex Hausskn.) During The Ripening Period. Plant And Ecosystem. 2013 [cited 2021June23];8(33-1 (Supplement)):16-26[in Persian].
15. Kasalkheh Razieh, Jorjani Eisa, Sabouri Hossein, Habibi Meisam, Sattarian Ali. Anatomical Study of Rubus Subgenus Rubus in Iran. Journal of Taxonomy And Biosistematics. 2016 [cited 2021June23];8(27 ):19-38[in Persian].
16. Bardei K. The effects of hydro-alcoholic extract of raspberry fruit on ovarian follicles and serum parameters in poly cystic ovary syndrome-induced rat. Armaghane danesh. 2015;19(11):955-68.
17. Khalighi Sigaroodi F, Ahvazi M, Ebrahimzadeh H, Rahimifard N. Chemical Composition of The Essential Oil And Antioxidant Activities, Total Phenol And Flavonoid Content of The Extract of Nepeta Pogonosperma. Journal of Medicinal Plants. 2013;12(48):-.
18. Azofeifa G, Quesada S, Navarro L, Hidalgo O, Portet K, Pérez AM, et al. Hypoglycaemic, hypolipidaemic and antioxidant effects of blackberry beverage consumption in streptozotocin-induced diabetic rats. Journal of functional foods. 2016;26:330-7. [DOI:10.1016/j.jff.2016.08.007]
19. Sharma U, Kumar A. Anti-diabetic effect of Rubus ellipticus fruit extracts in alloxan induced diabetic rats. Journal of Diabetology. 2011;2(2):4.
20. Kim J, An J, Lee H, Kim K, Lee SJ, Choi HR, et al. Multifaceted effect of Rubus Occidentalis on hyperglycemia and hypercholesterolemia in mice with diet-induced metabolic diseases. Nutrients. 2018;10(12):1846. [DOI:10.3390/nu10121846]
21. Elsner M, Guldbakke B, Tiedge M, Munday R, Lenzen S. Relative importance of transport and alkylation for pancreatic beta-cell toxicity of streptozotocin. Diabetologia. 2000;43(12):1528-33. [DOI:10.1007/s001250051564]
22. Pieper AA, Brat DJ, Krug DK, Watkins CC, Gupta A, Blackshaw S, et al. Poly (ADP-ribose) polymerase-deficient mice are protected from streptozotocin-induced diabetes. Proceedings of the National Academy of Sciences. 1999;96(6):3059-64. [DOI:10.1073/pnas.96.6.3059]
23. Thulesen J, Ørskov C, Holst JJ, Poulsen SS. Short term insulin treatment prevents the diabetogenic action of streptozotocin in rats. Endocrinology. 1997;138(1):62-8. [DOI:10.1210/endo.138.1.4827]
24. Raghavendra H, Upashe S, Reyes D, Floriano J. Antidiabetic and Antioxidant Activity of Rubus apetalus Poir. and Rubus steudneri Schweinf. Leaf Extract on Alloxan Induced Diabetes Mellitus J Bioanal Biomed. 2019;11:149-54.
25. Motevalian M, Javadpour SM. Anti-diabetic effects of blackberry (Rubus Fruticosus) extract on normal and STZ induced diabetic rats. Iranian Journal of Pharmacology and Therapeutics. 2017;15(1):1-10.
26. Tumbas Šaponjac V, Gironés‐Vilaplana A, Djilas S, Mena P, Ćetković G, Moreno DA, et al. Anthocyanin profiles and biological properties of caneberry (Rubus spp.) press residues. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2014;94(12):2393-400. [DOI:10.1002/jsfa.6564]
27. Nam MK, Choi HR, Cho JS, Cho SM, Ha KC, Kim T-H, et al. Inhibitory effects of Rubi Fructus extracts on hepatic steatosis development in high-fat diet-induced obese mice. Molecular medicine reports. 2014;10(4):1821-7. [DOI:10.3892/mmr.2014.2398]
28. Noratto GD, Chew BP, Atienza LM. Red raspberry (Rubus idaeus L.) intake decreases oxidative stress in obese diabetic (db/db) mice. Food chemistry. 2017;227:305-14. [DOI:10.1016/j.foodchem.2017.01.097]
29. Tian J-L, Si X, Wang Y-H, Gong E-S, Xie X, Zhang Y, et al. Bioactive flavonoids from Rubus corchorifolius inhibit α-glucosidase and α-amylase to improve postprandial hyperglycemia. Food Chemistry. 2021;341:128149. [DOI:10.1016/j.foodchem.2020.128149]
30. Kim KJ, Jeong E-S, Lee KH, Na J-R, Park S, Kim JS, et al. Unripe Rubus coreanus Miquel Extract Containing Ellagic Acid Promotes Lipolysis and Thermogenesis In Vitro and In Vivo. Molecules. 2020;25(24):5954. [DOI:10.3390/molecules25245954]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moghassemi E, Jafari M, Saghaeian Jazi M, Hosseini M, tajodini M, Zeyghami M et al . Effects of Raspberry Fruit (Rubus anatolicus (focke) foke ex hausskn( Hydroalcoholic Extract on Blood Glucose, Lipid Profile and Oxidative Stress Markers in Streptozotocin-diabetic Rats. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2022; 16 (4) :1-8
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3273-fa.html

مقسمی عرفان، جعفری سید مهدی، سقائیان جزی ماریه، حسینی سید مهران، تاج الدینی محبوبه، ضیغمی محمدعلی و همکاران.. اثر عصاره هیدرو الکلی میوه تمشک (RubusAnatolicus(focke)foke ex hausskn) بر گلوکز خون، پروفایل لیپیدی و شاخص‌های استرس اکسیداتیو در موش‌های صحرایی دیابتی با استرپتوزوتوسین. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (4) :1-8

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3273-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645