:: دوره 17، شماره 1 - ( بهار 1401 ) ::
جلد 17 شماره 1 صفحات 56-45 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی وضعیت مصرف غذاهای آماده و عوامل تعیین کننده آن در جامعه ی ایرانی، در دوران شیوع کووید-19
ندا عزالدین ، ناصر کلانتری*
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، nkalantari1334@gmail.com
چکیده:   (1736 مشاهده)
سابقه و هدف: مصرف غذای آماده با چاقی و بیماری‌های غیر واگیر مرتبط است، که منجر به وخامت ابتلا به کووید-19 می‌شود. هدف از مطالعۀ حاضر، بررسی وضعیت مصرف غذای آماده و عوامل تعیین کنندۀ آن در دوران اپیدمی، در جامعۀ ایرانی بود.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر روی 891 بزرگسال ایرانی از سراسر کشور (اسفند 1399و فروردین 1400)، از طریق شبکه‌های اجتماعی انجام شد. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات وضعیت دموگرافیک و اجتماعی-اقتصادی، پرسشنامۀ مصرف غذای آماده، مقیاس ترس از کووید-19 و پرسشنامۀ خود -گزارش دهی رفتارهای پیشگیرانه در برابر کووید-19 جمع آوری شد. پرسشنامۀ 9 سوالی مصرف غذاهای آماده؛ تکرر، نوع و میزان هزینه مصرف غذای آماده را ارزیابی می‌کند. همچنین دلایل گرایش و ترغیب کننده‌های مصرف غذای آماده را مورد سنجش قرار می‌دهد. داده‌ها توسط نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: اکثر شرکت کنندگان متأهل (9/61 %)، کارمند (27 %)، با تحصیلات فوق دیپلم و لیسانس (5/49 %) بودند. مصرف غذای آماده در 7/59%  از شرکت کنندگان گزارش شد. کاهش مصرف غذای آماده بعلت اپیدمی نیز در حدود 7/73% گزارش شد. بیشترین نوع غذای آماده مصرفی، انوع پیتزا و سپس انواع ساندویچ بود. نتایج نشان داد که سن، بعد و درآمد خانوار، وضعیت اشتغال و رفتارهای پیشگیرانه خود-گزارش دهی در برابر کووید-19، پیش‌گویی کننده‌های مصرف غذای آماده هستند (05/ 0P<). اما سایر متغیرها از جمله جنس، وضعیت تأهل، سطح تحصیلات و ترس از کووید-19 ارتباط معنی‌داری با مصرف غذای آماده نداشتند (05/0P>).
نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، مصرف غذای آماده در دوران اپیدمی کاهش یافته است. مصرف غذای آماده بطور معکوسی با امتیاز رفتارهای پیشگیرانه در برابر کووید-19 مرتبط بود. تداوم کاهش مصرف غذای آماده می‌تواند اثرات مثبت بلند مدت بر سلامت جامعه داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: غذای آماده، ترس از کووید-19، بهداشت، اجتماعی-اقتصادی
متن کامل [PDF 520 kb]   (481 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1400/5/7 | پذیرش: 1400/8/11 | انتشار: 1401/1/14



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 17، شماره 1 - ( بهار 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها