بررسی قد، وزن و نمایه توده بدن دانشآموزان دختر 6 تا 15 ساله شهر بابل در سالهای 81-1374 و مقایسه آنها با مرجع مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده آمریکا (2000 CDC)
|
فرزاد شیدفر* ، مهدی منتظر ، معصومه عموییان ، حمیدرضا عزیزی |
، farzadshidfar@yhoo.com |
|
چکیده: (15368 مشاهده) |
سابقه و هدف: با توجه به فقدان مرجع ملی برای قد، وزن و نمایه توده بدن کودکان ایرانی و استفاده گسترده از جداول مرجع مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در ایالات متحده آمریکا (2000 CDC) در ایران، ارزیابی کفایت این مرجع، لازم به نظر میرسید. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه شاخصهای رشدی دختران 6 تا 15ساله بابلی با مرجع 2000CDC بود.
مواد و روشها: 609 دانش آموز دختر سالم 6 تا 15 ساله سالم بابلی به طور گذشتهنگر، طی سالهای 81-1374 بررسی شدند. نمونهگیری به روش غیراحتمالی آسان (convenience) انجام شد. جهت محاسبه صدکهای قد، وزن و نمایه توده بدن (BMI) از روش LMS و نرم افزار 28/1 LMS Light استفاده شد. پس از تبدیل دادههای رشدی به نمره انحراف معیار، بر اساس مرجع 2000 CDC، میانگین این نمرات در هر گروه سنی، به تفکیک و نیز در تمامی گروههای سنی با هم، با استفاده از آزمون آماری one sample T-test و نرم افزار 1/0/10SPSS عدد صفر مقایسه شد. نتیجه معنیدار این آزمون، به مفهوم تفاوت معنیدار شاخصهای رشدی جامعه مورد بررسی با مرجع 2000 CDC بود.
یافته ها: میانگین انحراف معیار برای قد، وزن و شاخص توده بدنی به ترتیب (00/1SD=)2/0-، (19/1SD=)3/0- و (17/1SD=)3/0- بود که با صفر، اختلاف معنیداری داشتند (000/0=p) این نمرات، بیانگر مقدار اختلاف با مرجع بودند. این اختلاف با افزایش سن، کاهش یافت و در سنین 6 تا 11 سالگی برجستهتر بود. در این سنین، مقادیر انحراف معیار قد، وزن و شاخص توده بدن، به ترتیب، (01/1=SD) 24/0- ، (10/1=SD) 48/0- و (15/1=SD) 46/0- بود که با صفر، اختلاف آماری معنیداری داشتند (000/0=p). منحنیهای رشد رسم شدند.
نتیجه گیری: مقادیر قد، وزن و شاخص توده بدنی جامعه مورد مطالعه، همگی از مقادیر 2000 CDC کمتر بوده و کاربرد مرجع 2000CDC برای دختران شهر بابل مناسب نیست. با توجه به روش نمونهگیری غیراحتمالی، تعمیمپذیری نتایج باید با احتیاط صورت گیرد. این مطالعه، ایجاد یک مرجع محلی برای رشد و نمو را پیشنهاد میکند. |
|
واژههای کلیدی: قد، وزن، شاخص توده بدن، دختران، بابل |
|
متن کامل [PDF 280 kb]
(4786 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1387/4/11 | انتشار: 1386/9/24
|
|
|
|