[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 1، شماره 1 - ( 6-1385 ) ::
جلد 1 شماره 1 صفحات 13-7 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی وضعیت هوموسیستئین در بیماران همودیالیزی دریافت کننده اسید فولیک در بیمارستان امام حسین (ع) تهران
نسیم آزادی بخش* ، راهبه شاکر حسینی ، شهناز اتابک ، بنفشه گلستان ، آناهیتا هوشیار راد
، nassim ab59@yahoo.com
چکیده:   (16435 مشاهده)
سابقه و هدف: هیپرهوموسیستئینمی یکی از عوامل خطر مستقل بیماریهای قلبی عروقی و بویژه آترواسکلروز است. میزان شیوع هیپرهوموسیستئینمی در بیماران همودیالیزی، بیشتر از کل جمعیت است و به همین جهت، این بیماریها در حدود 50 درصد از علل مرگ و میر این بیماران را به خود اختصاص می دهند. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت هوموسیستئین در بیماران همودیالیزی دریافت کننده دوز mg/d 5 اسید فولیک خوراکی، در بیمارستان امام حسین (ع) تهران بود. مواد و روشها: در این مطالعه که به صورت مقطعی طراحی شد، سطح هوموسیستئین تام (tHcy) پلاسما و اسید فولیک و ویتامین B12 سرم، در 40 بیمار همودیالیزی که حداقل از 3 ماه قبل دریافت کننده mg/d 5 اسید فولیک بوده اند، اندازه گیری شد. همبستگی میان این سه شاخص و همچنین همبستگی آنها با سایر عوامل مداخله گر با استفاده از آزمونهای ناپارامتری بررسی شد. میزان دریافت غذایی ویتامین های گروه B مرتبط با متابولیسم هوموسیستئین، با استفاده از روش یادآمد 24 ساعت خوراک برای 3 روز متوالی، ارزیابی شد. یافته ها‌: در بیماران همودیالیزی مورد مطالعه که تحت مکمل یاری مداوم با اسید فولیک بوده اند، میانه سطح tHcy پلاسما L/molµ 17/12 ± 95/ 20 ) IQR ± (median و میانه سطح اسید فولیک و ویتامین B12 سرم به ترتیب ml/ng 92/113 ± 55/ 101 و ml/pg 5/526 ± 945 بود. از بین این بیماران 75 درصد در محدوده بالاتر از طبیعی ، 15 درصد در محدوده مرزی و 10 درصد در محدوده طبیعی tHcy پلاسما قرار داشتند. همچین 5/12 درصد از بیماران، دارای سطح طبیعی اسید فولیک سرم و 5/87 درصد دارای سطح افزایش یافته آن بودند.در مورد ویتامین B12 سرم 5/37 درصد در محدوده طبیعی و 5/62 درصد در محدوده بالاتر از طبیعی قرار داشتند. هیچ ارتباط معنی داری بین tHcy پلاسما با سن، سابقه دیالیز، مصرف سیگار، قهوه و چای، وضعیت یائسگی، سابقه شناخته شده دیابت ملیتوس ، هیپرتانسیون و هیپرلیپیدمی، آلبومین، کراتی نین، اوره، سطح ویتامین B12 سرم و مقدار دریافت غذایی اسید فولیک و ویتامین B12 مشاهده نشد. نوعی همبستگی معنی دار و معکوس بین tHcy پلاسما با قد، سطح اسیدفولیک سرم و مقدار دریافت غذایی ویتامین های B6 و B2 وجود داشت. به علاوه، متوسط سطح tHcy پلاسما در زنان به طور معنی داری، بالاتر از مردان بود. نتیجه گیری و پیشنهادات: با وجود مکمل یاری با اسید فولیک، فقط درصد کمی از بیماران، وارد محدوده طبیعی tHcy شده اند که این مسئله، لزوم مکمل یاری با دوزهای بالاتر اسید فولیک را به صورت توام با ویتامین های B12 و B6و عوامل دیگر مشخص می کند. سطح افزایش یافته اسید فولیک سرم، احتمالا در نتیجه اثر محیط اورمیک بر دسترسی درون سلولی این ویتامین ، بروز کرده است. سطح افزایش یافته ویتامین B12 سرم نیز ممکن است در اثر عدم تبدیل آن به فرم فعال، در محل اصلی تبدیل، یعنی کلیه ها، ایجاد شده است.
واژه‌های کلیدی: همودیالیز، هوموسیستئین، اسید فولیک، بیماریهای قلبی عروقی
متن کامل [PDF 262 kb]   (2571 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1387/4/8 | انتشار: 1385/6/24
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azadibakhsh N, Shaker Hosseini R, Atabak S, Golestan B, Houshiar Rad A. Homocysteine status in hemodialysis patients receiving folic acid supplements in Imam Hossein hospital in Tehran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2006; 1 (1) :7-13
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-5-fa.html

آزادی بخش نسیم، شاکر حسینی راهبه، اتابک شهناز، گلستان بنفشه، هوشیار راد آناهیتا. بررسی وضعیت هوموسیستئین در بیماران همودیالیزی دریافت کننده اسید فولیک در بیمارستان امام حسین (ع) تهران. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1385; 1 (1) :7-13

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-5-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 1 - ( 6-1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645