[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 3، شماره 2 - ( 7-1387 ) ::
جلد 3 شماره 2 صفحات 71-63 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر تجویز توأم "روی" و ویتامین A تکمیلی بر میزان سرمی لیپوپروتئین‌ها، آپوپروتئین‌های B وA-I و وضعیت گلیسمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع I
مهشید آقاسی ، فرزاد شیدفر* ، محمدرضا وفا ، ایرج حیدری ، حمید حقانی
دانشیار گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، farzadshidfar@yhoo.com
چکیده:   (16770 مشاهده)
سابقه و هدف: عنصر "روی"، یک ریزمغذی ضروری است و در بسیاری از متالوآنزیم‌های مهم یافت می‌شود. این عنصر در بسیاری از فرایندهای متابولیک از جمله متابولیسم طبیعی ویتامین A لازم است. ویتامین A نیز در جذب و استفاده از "روی" تأثیر می‌گذارد. از طرفی، مطالعات جدید نشان می‌دهند که ویتامین A ترشح انسولین را تحریک می‌کند. با توجه به این که در بیماران دیابتی نوع I اختلالاتی در متابولیسم این دو عنصر وجود دارد، پژوهش حاضر با هدف مطالعه اثر تجویز توأم "روی" و ویتامین A تکمیلی بر میزان سرمی لیپوپروتئین‌ها، آپوپروتئین‌های B و A-I و وضعیت گلیسمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع I انجام شد. مواد و روش‌ها: 52 فرد دیابتی 7 تا 20 ساله با حداقل 2 سال سابقه ابتلا به دیابت نوع I، بدون بیماری‌های متابولیکی یا مصرف دارو، تحت درمان با انسولین به مدت 12 هفته، در یک کارآزمایی بالینی دوسوکور شرکت کردند. افراد دیابتی بر اساس سن، جنس و طول مدت ابتلا به دیابت همسان‌سازی شدند و در یکی از دو گروه مورد (مکمل‌یاری شده با شربت سولفات "روی" به میزان mg/d10 و قرص ویتامین A به میزان نصف قرص IU 25000، یک روز در میان) و شاهد (دریافت‌کننده دارونمای هر یک از مکمل های بالا) قرار گرفتند. کارآزمایی در 48 بیمار تا پایان مطالعه ادامه یافت. دریافت مواد غذایی با استفاده از یادآمد 24 ساعته بررسی و با نرم افزارFood Processor III آنالیز شد. غلظت‌ این مواد در حالت ناشتا در ابتدا و انتهای کارآزمایی تعیین شد: کلسترول تام (TC)، تری گلیسرید (TG)، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL-c)، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-c)، آپوپروتئین‌های B وA-I، قند خون ناشتا (FBS)، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) و انسولین سرم یافته ها‌: میانگین کلسترول تام، تری‌گلیسرید، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی پائین، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا، آپوپروتئین B، قند خون ناشتا، انسولین سرم و هموگلوبین گلیکوزیله تفاوت آماری معنی‌داری را در گروه دریافت‌کننده مکمل نسبت به گروه شاهد در انتهای مطالعه نشان نداد و فقط در میانگین آپوپروتئینA-I افزایش معنی‌داری درگروه دریافت‌کننده مکمل نسبت به گروه شاهد در انتهای مطالعه مشاهده شد (0001/0p <). نتیجه گیری: به نظر می‌رسد که مکمل‌یاری کودکان دیابتی نوع I با "روی" و ویتامین A باعث افزایش سطح ApoA-I سرم می‌شود که احتمالاً در کاهش خطر آتروژنیک در این بیماران نقش مهمی دارد.
واژه‌های کلیدی: آپوپروتئین B، آپوپروتئین A-I، بیماران دیابتی نوع I، روی، ویتامین A
متن کامل [PDF 245 kb]   (4491 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1387/7/24 | انتشار: 1387/7/24
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Aghasi M, Shidfar F, Vafa M, Heydari I, Haghani H. Effects of simultaneous zinc and vitamin A supplementation on serum lipoproteins, apoproteins A-1and B and glycemia in patients with type I diabetes. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2008; 3 (2) :63-71
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-82-fa.html

آقاسی مهشید، شیدفر فرزاد، وفا محمدرضا، حیدری ایرج، حقانی حمید. اثر تجویز توأم "روی" و ویتامین A تکمیلی بر میزان سرمی لیپوپروتئین‌ها، آپوپروتئین‌های B وA-I و وضعیت گلیسمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع I. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1387; 3 (2) :63-71

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-82-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 2 - ( 7-1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645