سابقه و هدف: سالمونلاها یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده مسمومیت غذایی هستند. شناسایی سالمونلا در مواد غذایی به طور معمول از طریق کشت میکروبی انجام می شود. اما این روش، زمانبر است و دقت کافی ندارد. به همین دلیل در این مطالعه، استفاده ازروش PCR بجای روش معمول کشت میکروبی به عنوان یک روش سریع و دقیق برای جستجوی سالمونلا تیفیموریوم در شیر مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: 6 نمونه شیر پاستوریزه از بازار مصرف تهیه شد. ابتدا قسمتی از این شیر با تعداد مختلفی باکتری سالمونلا تیفیموریوم
(103 تا 1- 10) به صورت دستی آلوده شد. قسمت دیگری از شیر به عنوان نمونه مورد آزمون (بدون آلودگی با باکتری سالمونلا) در محیط BPW غنیسازی شد. سپس این نمونهها تحت آزمونهای PCR و روش معمول کشت میکروبی قرار گرفتند.
یافته ها: روش PCR در نمونههایی که به صورت دستی با سالمونلا تیفیموریوم، آلوده شد. در محیط BPW غنیسازی شده بودند، توانست در 8 ، 12 و 16 ساعت غنیسازی به ترتیب 10، 5 و 1 عدد باکتری را شناسایی کند. وجود سالمونلا با روش کشت میکروبی با مدت زمان بیشتر و دقت و حساسیت کمتر شناسایی شد. شیرهای پاستوریزه تهیه شده از بازار مصرف طی آزمایش با هر دو روش، به سالمونلا تیفیموریوم آلوده نبودند.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد با روش PCR میتوان در کمتر از 24 ساعت، نسبت به جداسازی و شناسایی سالمونلا تیفیموریوم در شیر با شناسایی حداقل 1 باکتری در نمونه اقدام کرد. در حالیکه مدت زمان مورد نیاز در روش معمول کشت میکروبی حدود 4 الی 6 روز بود و با وجود تطابق بالا بین نتایج حاصل از روش PCR با روش کشت میکروبی، دقت و حساسیت روش PCR بالاتر است.
Rastegar H, Gharemani M, Hallaj S, Jalali M, Anjarani S, Khosrokhavar R. Isolation and identification of Salmonella typhimurium in milk by conventional and PCR methods. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2008; 3 (3) :45-52 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-94-fa.html
رستگار حسین، قهرمانی محمد حسین، حلاج نیشابوری شیما، جلالی مریم، انجرانی صغری، خسروخاور رویا. ارزیابی، جداسازی و تشخیص سالمونلا تیفیموریوم در شیر با روشهای متداول کشت و PCR. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1387; 3 (3) :45-52