ارزیابی، جداسازی و تشخیص سالمونلا تیفیموریوم در شیر با روشهای متداول کشت و PCR
|
حسین رستگار* ، محمد حسین قهرمانی ، شیما حلاج نیشابوری ، مریم جلالی ، صغری انجرانی ، رویا خسروخاور |
، mhrastegar @ yahoo.com |
|
چکیده: (18444 مشاهده) |
سابقه و هدف: سالمونلاها یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده مسمومیت غذایی هستند. شناسایی سالمونلا در مواد غذایی به طور معمول از طریق کشت میکروبی انجام می شود. اما این روش، زمانبر است و دقت کافی ندارد. به همین دلیل در این مطالعه، استفاده ازروش PCR بجای روش معمول کشت میکروبی به عنوان یک روش سریع و دقیق برای جستجوی سالمونلا تیفیموریوم در شیر مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: 6 نمونه شیر پاستوریزه از بازار مصرف تهیه شد. ابتدا قسمتی از این شیر با تعداد مختلفی باکتری سالمونلا تیفیموریوم
(103 تا 1- 10) به صورت دستی آلوده شد. قسمت دیگری از شیر به عنوان نمونه مورد آزمون (بدون آلودگی با باکتری سالمونلا) در محیط BPW غنیسازی شد. سپس این نمونهها تحت آزمونهای PCR و روش معمول کشت میکروبی قرار گرفتند.
یافته ها: روش PCR در نمونههایی که به صورت دستی با سالمونلا تیفیموریوم، آلوده شد. در محیط BPW غنیسازی شده بودند، توانست در 8 ، 12 و 16 ساعت غنیسازی به ترتیب 10، 5 و 1 عدد باکتری را شناسایی کند. وجود سالمونلا با روش کشت میکروبی با مدت زمان بیشتر و دقت و حساسیت کمتر شناسایی شد. شیرهای پاستوریزه تهیه شده از بازار مصرف طی آزمایش با هر دو روش، به سالمونلا تیفیموریوم آلوده نبودند.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد با روش PCR میتوان در کمتر از 24 ساعت، نسبت به جداسازی و شناسایی سالمونلا تیفیموریوم در شیر با شناسایی حداقل 1 باکتری در نمونه اقدام کرد. در حالیکه مدت زمان مورد نیاز در روش معمول کشت میکروبی حدود 4 الی 6 روز بود و با وجود تطابق بالا بین نتایج حاصل از روش PCR با روش کشت میکروبی، دقت و حساسیت روش PCR بالاتر است. |
|
واژههای کلیدی: سالمونلا تیفیموریوم، PCR، کشت میکروبی، شیر |
|
متن کامل [PDF 346 kb]
(8248 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1387/10/22 | انتشار: 1387/9/25
|
|
|
|