:: دوره 3، شماره 3 - ( 9-1387 ) ::
جلد 3 شماره 3 صفحات 52-45 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی، جداسازی و تشخیص سالمونلا تیفی‌موریوم در شیر با روش‌های متداول کشت و PCR
حسین رستگار* ، محمد حسین قهرمانی ، شیما حلاج نیشابوری ، مریم جلالی ، صغری انجرانی ، رویا خسروخاور
، mhrastegar @ yahoo.com
چکیده:   (18444 مشاهده)
سابقه و هدف: سالمونلاها یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد کننده مسمومیت غذایی هستند. شناسایی سالمونلا در مواد غذایی به طور معمول از طریق کشت میکروبی انجام می شود. اما این روش، زمان‌بر است و دقت کافی ندارد. به همین دلیل در این مطالعه، استفاده ازروش PCR بجای روش معمول کشت میکروبی به عنوان یک روش سریع و دقیق برای جستجوی سالمونلا تیفی‌موریوم در شیر مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: 6 نمونه شیر پاستوریزه از بازار مصرف تهیه شد. ابتدا قسمتی از این شیر با تعداد مختلفی باکتری سالمونلا تیفی‌موریوم (103 تا 1- 10) به صورت دستی آلوده شد. قسمت دیگری از شیر به عنوان نمونه مورد آزمون (بدون آلودگی با باکتری سالمونلا) در محیط BPW غنی‌سازی شد. سپس این نمونه‌ها تحت آزمون‌های PCR و روش معمول کشت میکروبی قرار گرفتند. یافته ها‌: روش PCR در نمونه‌هایی که به صورت دستی با سالمونلا تیفی‌موریوم، آلوده شد. در محیط BPW غنی‌سازی شده بودند، توانست در 8 ، 12 و 16 ساعت غنی‌سازی به ترتیب 10، 5 و 1 عدد باکتری را شناسایی کند. وجود سالمونلا با روش کشت میکروبی با مدت زمان بیشتر و دقت و حساسیت کمتر شناسایی شد. شیرهای پاستوریزه تهیه شده از بازار مصرف طی آزمایش با هر دو روش، به سالمونلا تیفی‌موریوم آلوده نبودند. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد با روش PCR می‌توان در کمتر از 24 ساعت، نسبت به جداسازی و شناسایی سالمونلا تیفی‌موریوم در شیر با شناسایی حداقل 1 باکتری در نمونه اقدام کرد. در حالی‌که مدت زمان مورد نیاز در روش معمول کشت میکروبی حدود 4 الی 6 روز بود و با وجود تطابق بالا بین نتایج حاصل از روش PCR با روش کشت میکروبی، دقت و حساسیت روش PCR بالاتر است.
واژه‌های کلیدی: سالمونلا تیفی‌موریوم، PCR، کشت میکروبی، شیر
متن کامل [PDF 346 kb]   (8248 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1387/10/22 | انتشار: 1387/9/25


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 3 - ( 9-1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها