:: دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1395 ) ::
جلد 11 شماره 1 صفحات 95-106 برگشت به فهرست نسخه ها
توسعه و معتبرسازی روش میکرواستخراج مایع- مایع پخشی جفت شده با اسپکتروفتومتری برای استخراج و اندازه‌گیری رنگ کارموزین در مواد غذایی
پریسا امینی کادیجانی، محمد فرجی*، مریم سلامی
کرج، شهر صنعتی، سازمان ملی استاندارد، پژوهشگاه استاندارد، پژوهشکده مواد غذایی و کشاورزی
چکیده:   (4283 مشاهده)

سابقه و هدف: رنگ‌های مصنوعی گروهی بسیار مهمی از افزودنی‌های خوراکی هستند. آنها به‌ طور گسترده‌ای در سراسر جهان در صنایع غذایی و خوراک دام به دلیل قیمت پایین، اثر بخشی بالا و پایداری فوق‌العاده، به کار برده می‌شوند. در این تحقیق، روش ساده، سریع و حساسی با عنوان میکرو استخراج مایع-مایع پخشی جفت شده با اسپکتروفتومتری برای اندازه‌گیری مقادیر کم کارموزین در مواد غذایی پیشنهاد شد.

مواد و روشها: در ابتدا عوامل مؤثر برکارایی استخراج کارموزین شامل نوع و مقدار حلال استخراج کننده و پخش شونده، pH محلول رنگ، درصد نمک، مقدار معرف زوج یون کننده مطالعه و بهینه شدند. در ادامه به‌منظور اعتباربخشی روش پیشنهادی، از سیستم کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا استفاده شد.

یافتهها: تحت شرایط بهینه، رفتار خطی خوبی در کل گستره غلظتی (μg/L 2000-10) با ضریب همبستگی خوب (9993 /0) به دست آمد. انحراف استاندارد نسبی بر پایه شش اندازه‌گیری مکرر در سطح غلظتی μg/L 250، 6% بود. درصد استخراج 90% بود و همچنین حد تشخیص روش پیشنهادی μg/L 2 بود.

نتیجه گیری: روش استخراجی میکرواستخراج مایع-مایع پخشی جفت شده با اسپکتروفتومتری در اندازه‌گیری کارموزین (درصد بازیابی‌های بالاتر از 95%) در غلظت‌های کم (در حد μg/L)، از صحت خوبی برخوردار است.

واژگان کلیدی: کارموزین، میکرواستخراج مایع-مایع پخشی، اسپکتروفتومتری،کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا

واژه‌های کلیدی: کارموزین، میکرواستخراج مایع-مایع پخشی، اسپکتروفتومتری، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
متن کامل [PDF 1222 kb]   (4284 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1394/1/31 | پذیرش: 1394/6/23 | انتشار: 1395/1/18


XML   English Abstract   Print



دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها