بررسی ویژگی فیزیکی، شیمیایی و آنتی اکسیدانی نانولیپوزومهای بارگیری شده با پروتئین هیدرولیز شده دانه کینوآ
|
یوسف صادقیان امین ، علی رضا صادقی ماهونک* ، محمد قربانی ، مهران اعلمی ، حمید رضا جوشقانی |
دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، استان گلستان ، - sadeghiaz@gau.ac.ir |
|
چکیده: (2794 مشاهده) |
سابقه و هدف: ریزپوشانی، فرآیند قرار دادن ترکیبات در کپسولهای کوچک میباشد تا محتویات خود را در سرعت کنترل شده و تحت شرایط خاص رها سازند. اخیرا، تمایل به افزودن ترکیبات عملگرا به مواد غذایی رو به افزایش است. این ترکیبات به شرایط محیطی، فرآیند و یا شرایط گوارش حساس هستند. ریزپوشانی یک انتخاب مناسب جهت حفاظت از این ترکیبات در برابر شرایط مذکور میباشد. نانولیپوزومها بهعلت استفاده از ترکیبات و اجزای خوراکی در فرمولاسیون خود، یکی از رایجترین سیستمهای رسانش برای ریزپوشانی، حفاظت و رهایش ترکیبات زیست فعال هستند. هدف این تحقیق بررسی ویژگی نانو لیپوزومهای بارگیری شده با پروتئین هیدرولیز شده کینوآ میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه ویژگی نانو لیپوزومهای بارگیری شده با پروتئین هیدرولیز شده کینوآ (با و بدون پوشش دهی با کیتوزان) از نظر اندازه ذرات، شاخص بس پاشیدگی، پتانسیل زتا و فعالیت آنتی اکسیدانی (مهار رادیکال DPPH و مهار ABTS) و بازده ریز پوشانی پس از نگهداری در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت. عملیات هیدرولیز توسط آنزیمهای پانکراتین و آلکالاز صورت گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که اندازه ذرات در نمونه کنترل با حدود 22 نانومتر به 40 نانومتر در نمونه بدون پوشش کیتوزان و 70 نانومتر در نمونه با پوشش کیتوزان افزایش یافت. همچنین شاخص بس پاشیدگی درنمونه شماره دو (نمونه حاوی پوشش کیتوزان) نسبت به نمونه کنترل بهبود یافته و از توزیع یکنواختی برخودار شد. پتانسیل زتا از-9MVدر نمونه کنترل به -4MVو26MV در نمونه بدون پوشش دهی با کیتوزان و نمونه حاوی پوشش کیتوزان تغییر نمود. بازده ریز پوشانی پس از شش هفته نگهداری در دمای یخچال برای نمونه شماره یک (نمونه بدون پوشش دهی با کیتوزان) 40 درصد و برای نمونه شماره دو (نمونه حاوی پوشش کیتوزان) 65 درصد بدست آمد.
نتیجه گیری: ریزپوشانی پروتئین هیدرولیز شده دانه کینوآ و پوشش دهی آن با کیتوزان موجب بهبود ویژگی نانو لیپوزومها از نظر اندازه ذرات، شاخص بس پاشیدگی، پتانسیل زتا و بدنبال آن بهبود پایداری ذرات با کاهش نرخ رهایش در دوره نگهداری و حفظ درصد بیشتری از ترکیبات در ساختار نانو لیپوزم میشود. |
|
واژههای کلیدی: نانو لیپوزوم، ریزپوشانی، پروتئین هیدرولیز شده، دانه کینوآ |
|
متن کامل [PDF 603 kb]
(1696 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1398/2/17 | پذیرش: 1398/6/26 | انتشار: 1399/4/7
|
|
|
|