دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، استان گلستان ، - sadeghiaz@gau.ac.ir
چکیده: (3318 مشاهده)
سابقه و هدف:ریزپوشانی، فرآیند قرار دادن ترکیبات در کپسولهای کوچک میباشد تا محتویات خود را در سرعت کنترل شده و تحت شرایط خاص رها سازند. اخیرا، تمایل به افزودن ترکیبات عملگرا به مواد غذایی رو به افزایش است. این ترکیبات به شرایط محیطی، فرآیند و یا شرایط گوارش حساس هستند. ریزپوشانی یک انتخاب مناسب جهت حفاظت از این ترکیبات در برابر شرایط مذکور میباشد. نانولیپوزومها بهعلت استفاده از ترکیبات و اجزای خوراکی در فرمولاسیون خود، یکی از رایجترین سیستمهای رسانش برای ریزپوشانی، حفاظت و رهایش ترکیبات زیست فعال هستند. هدف این تحقیق بررسی ویژگی نانو لیپوزومهای بارگیری شده با پروتئین هیدرولیز شده کینوآ میباشد. مواد و روشها:در این مطالعه ویژگی نانو لیپوزومهای بارگیری شده با پروتئین هیدرولیز شده کینوآ (با و بدون پوشش دهی با کیتوزان) از نظر اندازه ذرات، شاخص بس پاشیدگی، پتانسیل زتا و فعالیت آنتی اکسیدانی (مهار رادیکال DPPH و مهار ABTS) و بازده ریز پوشانی پس از نگهداری در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت. عملیات هیدرولیز توسط آنزیمهای پانکراتین و آلکالاز صورت گرفت. یافتهها:نتایج نشان داد که اندازه ذرات در نمونه کنترل با حدود 22 نانومتر به 40 نانومتر در نمونه بدون پوشش کیتوزان و 70 نانومتر در نمونه با پوشش کیتوزان افزایش یافت. همچنین شاخص بس پاشیدگی درنمونه شماره دو (نمونه حاوی پوشش کیتوزان) نسبت به نمونه کنترل بهبود یافته و از توزیع یکنواختی برخودار شد. پتانسیل زتا از-9MVدر نمونه کنترل به -4MVو26MV در نمونه بدون پوشش دهی با کیتوزان و نمونه حاوی پوشش کیتوزان تغییر نمود. بازده ریز پوشانی پس از شش هفته نگهداری در دمای یخچال برای نمونه شماره یک (نمونه بدون پوشش دهی با کیتوزان) 40 درصد و برای نمونه شماره دو (نمونه حاوی پوشش کیتوزان) 65 درصد بدست آمد. نتیجه گیری:ریزپوشانی پروتئین هیدرولیز شده دانه کینوآ و پوشش دهی آن با کیتوزان موجب بهبود ویژگی نانو لیپوزومها از نظر اندازه ذرات، شاخص بس پاشیدگی، پتانسیل زتا و بدنبال آن بهبود پایداری ذرات با کاهش نرخ رهایش در دوره نگهداری و حفظ درصد بیشتری از ترکیبات در ساختار نانو لیپوزم میشود.
Sadeghian Amin Y, Sadeghi Mahoonak A, Ghorbani M, Alami M, Joshaghani H. Investigation of the Physical, Chemical and Antioxidant Properties of Nanoliposomes Loaded with Quinoa Seed Hydrolyzed Proteins. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2020; 15 (2) :71-82 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2832-fa.html
صادقیان امین یوسف، صادقی ماهونک علی رضا، قربانی محمد، اعلمی مهران، جوشقانی حمید رضا. بررسی ویژگی فیزیکی، شیمیایی و آنتی اکسیدانی نانولیپوزومهای بارگیری شده با پروتئین هیدرولیز شده دانه کینوآ. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1399; 15 (2) :71-82