پریسا کاظم زاده، مریم محمودزاده، سیروس خرم،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
سابقه و هدف: افزایش کیفیت و افزایش مدت ماندگاری سبزیجات بعداز فرآیند توسط پلاسمای سرد مورد انتظار است. بهینه سازی فاکتورهای فرآیند میتواند در حفظ ویژگیهای کیفی و تغذیهای و افزایش ماندگاری محصولات سبزی مؤثر باشد. از اینرو، این مطالعه بر بهینه سازی فاکتورهای فرآیند با پلاسمای سرد و بررسی مدت ماندگاری پیازچه متمرکز است.
مواد و روشها: در این مطالعه تأثیر فاکتورهای فرآیند شامل زمان فرآیند (۵، ۱۰ و ۱۵ دقیقه)، فاصله الکترود بالایی از سطح آب (۴، ۷ و ۱۰ سانتیمتر) و ولتاژ (۶، ۵/۸ و ۱۱ کیلو ولت) پلاسمای سرد از نوع تخلیه سد دی الکتریک بر برگهای پیازچه با استفاده از روش سطح-پاسخ بهینه سازی شد. سپس تغییر در برخی ویژگیهای تغذیهای و حسی پیازچه تیمار شده توسط پلاسمای سرد در حالت بهینه متغیرها و طی نگهداری در یخچال (C۴°) مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد بیشترین میزان حفظ ویتامین C و فعالیت آنتیاکسیدانی برگهای پیازچه در جهت مهار رادیکالهای DPPH در ۸ کیلوولت، ۸۳/۸ دقیقه و ۶/۶ سانتیمتر به دست آمد. برگهای تیمارشده توسط پلاسما، حاوی ویتامین C بالاتری نسبت به گروه کنترل بودند و روند افزایشی در فعالیت آنتی اکسیدانی طی ۱۰ روز نگهداری در دمای یخچال نشان دادند.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از مطالعه نشان داد متغیرهای ولتاژ و زمان فرآیند تأثیر قابل ملاحظهای بر بهبود میزان فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای ویتامین C برگهای پیازچه تیمار شده توسط پلاسمای سرد از نوع تخلیه سد دی الکتریک دارند.