[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۴ نتیجه برای ویژگی‌های کیفی

پریسا راعی، سیدهادی پیغمبردوست، صدیف آزادمرد دمیرچی، عارف اولادغفاری،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده

سابقه و هدف: شیره خرما از فراورده‌های با ارزش ثانویه خرما است و سرشار از قند طبیعی بوده و برای بیماران دیابتی کم ضررتر است. در این تحقیق امکان تولید کیک اسفنجی به‌وسیله جایگزینی کامل یا مقداری از ساکارز توسط شیره خرما بررسی شد.

مواد و روشها: ویژگی‌های خمیر کیک مانند وزن مخصوص، ویژگی‌های فیزیکی کیک شامل حجم، دانسیته ظاهری، دانسیته توده‌ای، تخلخل، رطوبت و فعالیت آبی و رنگ کیک و ویژگی‌های حسی کیک مورد ارزیابی قرار گرفت.

یافتهها: با افزایش غلظت شیره خرما وزن مخصوص خمیر به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. با جایگزین کامل یا مقداری از ساکارز با شیره خرما، حجم، دانسیته ظاهری، دانسیته توده‌ای، تخلخل و تقارن کاهش معنی‌داری داشتند. نمونه‌های تهیه شده با غلظت‌های مختلف شیره خرما در روز اول نگهداری رطوبت و فعالیت آبی بالاتری نسبت به نمونه کنترل داشتند (۰۵/۰p<). همچنین سفت‌ترین بافت در نمونه‌های دارای غلظت‌های بالای شیره خرما مشاهده شد (۰۵/۰p< ). رنگ نمونه‌های تهیه شده با شیره خرما  تیره‌تر از نمونه کنترل بود. در مورد ویژگی‌های حسی نیز بیشترین امتیاز حسی مربوط به نمونه ۲۵% شیره خرما بود.

نتیجه گیری: جایگزینی ۲۵% شیره خرما با ساکارز نزدیک‌ترین نتایج را با نمونه کنترل نشان داد و به تولید کیک با کیفیت مطلوب منجر شد.

واژگان کلیدی: جایگزین ساکارز، کیک اسفنجی، ویژگی‌های کیفی، شیره خرما


مسعود دزیانی، اصغر خسروشاهی اصل، شهین زمردی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: گیاه آلوئه ورا بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است که با توجه به ترکیبات تشکیل دهنده آن از دیرباز به عنوان یک گیاه دارویی برای درمان بیماری‌ها استفاده می‌شود. در این مطالعه اثر غلظت­های مختلف ژل آلوئه ورا بر ویژگی‌های کیفی و زنده مانی باکتری‌های پروبیوتیک در دوغ بررسی شد.
مواد و روشها: درصدهای مختلف ژل آلوئه ورا (۰، ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ درصد) به دوغ پروبیوتیک اضافه و در یخچال قرار داده شد. آزمون‌های مربوطه در سه دوره ۱۰ روزه بر روی دوغ انجام گرفت. ارزیابی حسی یک روز بعد از تولید و روز بیست و هشتم نگهداری توسط یک گروه ۱۰ نفره از ارزیاب­های آموزش دیده از نظر خصوصیات حسی (رنگ، بو، طعم، بافت و مزه) انجام شد. درصد جدا شدن سرم، اندازه‌گیری شد. شمارش پروبیوتیک‌ها در محیط MRS آگار انجام شد. آزمون­‌های رئولوژیکی یک روز بعد از آماده‌سازی در دمای ۲/۰±۱۰ درجه سانتی­گراد با استفاده از دستگاه رئومتر مجهز به رئومتری استوانه­ای هم مرکز انجام شد.
یافتهها: بررسی ویژگی­های حسی نشان داد که افزایش درصد آلوئه ورا تأثیر معنی­داری بر بو و رنگ دوغ پروبیوتیک نداشت اما بافت و پذیرش کلی را بطور معنی­دار تحت تأثیر قرار داد. افزایش غلظت آلوئه ورا در فرمولاسیون، درصد جدا شدن سرم را کاهش داد. به طور کلی غلظت ۱۰ درصد آلوئه ورا بیشترین میزان زنده مانی باکتری‌های پروبیوتیک را در تمامی دوره‌های نگهداری نشان داد به طوری که در پایان دوره نگهداری حاوی میزان CFU/ml ۱۰۷×۳/۰±۳/۱ لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و میزان CFU/ml ۱۰۷×۲/۰±۱/۲ بیفیدوباکتریوم انیمالیس بود. ویسکوزیته با افزایش سرعت برشی کاهش یافت که در نمونه‌های حاوی ۱۰ و ۲۰ درصد ژل آلوئه ورا نسبت به شاهد و دیگر نمونه‌های حاوی ژل مشهود بود.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل از تأثیر غلظت‌های مختلف آلوئه ورا بر خواص کیفی و حسی دوغ پروبیوتیک، غلظت ۱۰ درصد به عنوان غلظت مناسب انتخاب گردید.


محسن مختاریان، مرجان شعبانی، رضا کاظم‌پور،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده

سابقه و هدف: غذاهای دریایی فرآیند شده و آماده مصرف، یکی از مهم‌ترین منابع پروتئینی حیوانی برای تغذیۀ انسان بشمار می‌آید که برای گسترش عمر انبارمانی آنها از ترکیبات نگه‌دارندۀ سنتزی استفاده می‌شود. در این مطالعه امکان‌سنجی به‌کارگیری یک ترکیب نگه‌دارندۀ طبیعی (عصارۀ اتانولی بره‌موم) مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: بعد از تهیه و فرمولاسیون همبرگر ماهی، مقادیر مختلفی از پودر بره‌موم خشک شده به روش انجمادی [صفر، ۱/۰، ۲/۰ و
(
g ۱۰۰/g) ۴/۰] جایگزین فیلۀ ماهی خُرد شده گردید. نمونه‌های تهیه شده در کیسه‌‌های پلی‌اتیلنی بسته‌بندی و در دمای ۱±oC۱۸- انبارمانی شدند. سپس فاکتورهای کیفی نمونه‌ها در فواصل زمانی (صفر، ۳۰، ۶۰ و ۹۰ روز) ارزیابی گردید.
یافتهها: جایگزینی پودر بره‌موم (g batch ۱۰۰/g ۴/۰) توانست میزان شاخص‌های پراکسید و اسید تیوباربیتوریک نمونه‌ها را طی ۹۰ روز انبارمانی به ترتیب ۷۷/۳۱%~ و ۷۱/۲۲%~ کاهش دهد. بیشترین میزان شاخص نیتروژن فرار کل (متناظر با کم‌ترین pH) مربوط به نمونۀ کنترل (در روز ۹۰اُم انبارمانی) بود. همچنین نتایج نشان داد که از لحاظ تغییرات رنگ اختلاف آماری معنی‌داری بین نمونه‌ها مشاهده نشد (۰۱/۰<p). مشاهدۀ مقادیر شاخص‌های نیتروژن فرار کل و pH نمونه‌ها بعد از ۹۰ روز انبارمانی نشان داد که به‌کارگیری پودر بره‌موم (g batch ۱۰۰/g ۴/۰) به عنوان یک نگه‌دارندۀ طبیعی در فرمولاسیون توانست میزان این شاخص‌ها را به ترتیب ۷۴/۲۰%~ کاهش و ۶۴/۰%~ افزایش دهد.
نتیجه‌گیری: به طور کلی با توجه به نتایج ارزیابی حسی و آزمون‌های کیفی، به‌کارگیری پودر بره‌موم در مقادیر ۲/۰ تا (g batch ۱۰۰/g) ۴/۰ می‌تواند برای تولید صنعتی این محصول پیشنهاد ‌گردد.
دکتر امیررضا شویک لو، مهندس الهام تیمور نژاد، مهندس ناصر تیمورنژاد،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

سابقه و هدف: بازارپسندی فرآورده‌های شیر بز در ایران، ضرورت اصلاح نژاد این دام را با هدف افزایش تولید شیر و سازگاری با شرایط مختلف سرزمینی ایران آشکار می‌کند. در این پژوهش، از شیر بز آمیخته‌ی مهابادی و آلپاین (F۱) ،  نوشیدنی کفیر ساخته شد؛ سپس ویژگی‌های کیفی و پایداری حسی آن هنگام تولید و پس از دو هفته نگهداری بررسی گردید.
مواد و روشها: سه نمونه محصول کفیر از شیر بز آمیخته مهابادی ‌و آلپاین با سطح تلقیح ۱، ۲ و ۳ درصد وزنی/حجمی ساخته شد. فرآورده‌ها در یخچال (C°۴) نگهداری و در روزهای ۱، ۷ و ۱۴ پس از تولید، مورد آزمون‌های  شیمیایی، میکروبی وحسی قرارگرفتند. از روش‌های آنالیز تشریحی کمّی  و آنالیز مؤلفه‌های اصلی، برای آنالیز داده‌ها استفاده شد.
یافتهها: نوشیدنی‌های کفیر  از نظر میزان pH، اسیدیته، لاکتوز، اتانول، CO۲، تعداد باکتری‌های اسید لاکتیک، بو  و طعم شیر، بوی ترشیدگی، ترشی، گسی و پذیرش، اختلاف معنی‌داری داشتند؛  ولی مقدار آنالیز تقریبی و دیگر ویژگی‌های حسی از جمله بو و طعم بز، بین نمونه‌ها یکسان بود. با افزایش درصد تلقیح و روزهای پس از تولید، میزان pH و قند لاکتوز بین نمونه‌های کفیر روندی کاهشی، اما میزان اسیدیته، اتانول، CO۲، تعداد باکتری‌های اسید لاکتیک، بوی ترشیدگی، گسی، ترشی و پذیرش کلی نمونه‌ها روندی افزایشی نشان داد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد سه نمونه محصول کفیر ساخته شده از شیر بز آمیخته‌ی مهابادی ‌و آلپاین با سطح تلقیح ۱، ۲ و ۳ درصد وزنی/حجمی از کیفیت حسی مناسبی برخوردار بوده و هر ۳ سطح تلقیح را می‌توان با توجه به مسایل اقتصادی و فنی، به عنوان سطح بهینه برای ساخت محصول نهایی در نظر گرفت.
 

صفحه 1 از 1     

Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4700