:: دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1395 ) ::
جلد 11 شماره 4 صفحات 28-17 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه الگوهای غذایی در بیماران مبتلا به افسردگی اساسی با افراد سالم: مطالعه مورد شاهدی
مریم خسروی1، گیتی ستوده*2، فیروزه رئیسی3، رضا مجدزاده4، زهرا میرزاده اهری5، مهدیه نورمحمدی5
1- استادیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد و دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- دانشیار گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و رژیم‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، gsotoodeh@yahoo.com
3- دانشیار دانشکده پزشکی، بیمارستان روزبه، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- استاد گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
5- دانش‌آموخته کارشناسی ارشد علوم تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (4502 مشاهده)

سابقه و هدف: افســردگی یکی از دلایل مهم  ناتوانــی در دنیاست، که حدود 121 میلیون نفر را مبتلا نموده است. در صورت مصرف دارو، درمان آن فقط در 80-60% موارد موفقیت‌آمیز است، اما کمتر از 25% بیماران افسرده درمان می‌شوند. بنابراین شناخت عواملی مانند تغذیه که در کنترل و پیشگیری از آن مؤثر است، دارای اهمیت  است و هدف این مطالعه تعیین ارتباط الگوهای غذایی با بیماری افسردگی است.

مواد و روشها: 110 بیمار که افسردگی آنها توسط روانپزشک تأیید گردید و 220 فرد غیر افسرده در این مطالعه مورد شاهدی، بررسی شدند. اطلاعات مربوط به مصرف مواد غذایی به کمک پرسشنامه بسامد خوراک جمع‌آوری شد و استخراج الگوهای غذایی به روش تحلیل عاملی  انجام شد.

یافتهها: دو الگوی غذایی سالم و ناسالم شناسایی شدند. در بررسی ارتباط این دو الگو با بیماری افسردگی، ارتباط معنی‌داری مشاهده شد. طوری که پیروی از الگوی غذایی سالم موجب کاهش خطر افسردگی (028/0p=) و پیروی از الگوی غذایی ناسالم موجب افزایش خطر افسردگی شد (03/0p=) و این ارتباط وابسته به دوز بود، طوری که با افزایش چارک‌های الگوی سالم، خطر افسردگی کمتر و با افزایش چارک‌های الگوی ناسالم، خطر افسردگی بیشتر شد (02/0p=).

نتیجه گیری: مصرف غذاهای سالم و بالعکس اجتناب از مصرف غذاهای ناسالم احتمالاً با پیشگیری و کنترل افسردگی ارتباط دارد. اما چون تغذیه، امری وابسته به فرهنگ است، محتوای غذاهای توصیه شده، ممکن است از یک منطقه و یک فرهنگ تا منطقه و فرهنگ دیگر متفاوت باشد؛ که نیاز به مطالعه بیشتری دارد.

واژگان کلیدی: افسردگی، تغذیه، الگوی غذایی، تحلیل عاملی، مطالعه مورد شاهدی  

واژه‌های کلیدی: افسردگی، تغذیه، الگوی غذایی، تحلیل عاملی، مطالعه مورد شاهدی
متن کامل [PDF 315 kb]   (1955 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1395/1/14 | پذیرش: 1395/4/19 | انتشار: 1395/10/14


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها