دانشیار گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و رژیمشناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، gsotoodeh@yahoo.com
چکیده: (5430 مشاهده)
سابقه و هدف: افســردگی یکی از دلایل مهم ناتوانــی در دنیاست، که حدود 121 میلیون نفر را مبتلا نموده است. در صورت مصرف دارو، درمان آن فقط در 80-60% موارد موفقیتآمیز است، اما کمتر از 25% بیماران افسرده درمان میشوند. بنابراین شناخت عواملی مانند تغذیه که در کنترل و پیشگیری از آن مؤثر است، دارای اهمیت است و هدف این مطالعه تعیین ارتباط الگوهای غذایی با بیماری افسردگی است.
مواد و روشها: 110 بیمار که افسردگی آنها توسط روانپزشک تأیید گردید و 220 فرد غیر افسرده در این مطالعه مورد شاهدی، بررسی شدند. اطلاعات مربوط به مصرف مواد غذایی به کمک پرسشنامه بسامد خوراک جمعآوری شد و استخراج الگوهای غذایی به روش تحلیل عاملی انجام شد.
یافتهها: دو الگوی غذایی سالم و ناسالم شناسایی شدند. در بررسی ارتباط این دو الگو با بیماری افسردگی، ارتباط معنیداری مشاهده شد. طوری که پیروی از الگوی غذایی سالم موجب کاهش خطر افسردگی (028/0p=) و پیروی از الگوی غذایی ناسالم موجب افزایش خطر افسردگی شد (03/0p=) و این ارتباط وابسته به دوز بود، طوری که با افزایش چارکهای الگوی سالم، خطر افسردگی کمتر و با افزایش چارکهای الگوی ناسالم، خطر افسردگی بیشتر شد (02/0p=).
نتیجه گیری: مصرف غذاهای سالم و بالعکس اجتناب از مصرف غذاهای ناسالم احتمالاً با پیشگیری و کنترل افسردگی ارتباط دارد. اما چون تغذیه، امری وابسته به فرهنگ است، محتوای غذاهای توصیه شده، ممکن است از یک منطقه و یک فرهنگ تا منطقه و فرهنگ دیگر متفاوت باشد؛ که نیاز به مطالعه بیشتری دارد.
واژگان کلیدی:افسردگی، تغذیه، الگوی غذایی، تحلیل عاملی، مطالعه مورد شاهدی
Khosravi M, Sotoudeh G, Raisi F, Majdzadeh R, Mirzadeh Ahari Z, Nourmohammadi M. Comparing the Dietary Patterns of Depressed Patients with Healthy Individuals: A Case-control Study . Iranian J Nutr Sci Food Technol 2017; 11 (4) :17-28 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2194-fa.html
خسروی مریم، ستوده گیتی، رئیسی فیروزه، مجدزاده رضا، میرزاده اهری زهرا، نورمحمدی مهدیه. مقایسه الگوهای غذایی در بیماران مبتلا به افسردگی اساسی با افراد سالم: مطالعه مورد شاهدی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (4) :17-28