اثر اسیدهای چرب امگا3 بر استرس اکسیداتیو درنارسایی حاد کلیه ناشی از ایسکمی- رپرفیوژن
|
سید جواد حاجی میراسماعیل ، سید حسین داودی ، نسیم نمازی ، غلامعلی جاودان ، حمید رضا پازکی طرودی ، مرجان عجمی*  |
|
|
چکیده: (10020 مشاهده) |
سابقه و هدف: ایسکمی رپرفیوژن یعنی باز گرداندن مجدد جریان خون به بافتی که دچار ایسکمی یا کمبود اکسیژن شده است و ممکن است به بروز نارسایی حاد کلیوی منتهی شود. این مطالعه با هدف بررسی اثر درمان با اسیدهای چرب امگا3 بر آسیب ناشی از ایسکمی رپرفیوژن کلیه رت انجام گرفت.
مواد و روشها: نفروکتومی کلیه راست بر روی 81 رت نرویستار با وزن gr300- 255 انجام شد و به مدت 21 روز جهت بر طرف شدن استرس ناشی از عمل نگهداری شدند . قبل از ایسکمی رپرفیوژن (6، 24، و 48 ساعت رپرفیوژن ) رتها به مدت 14 روز اسید چرب امگا3 (دوکوزاهگزانوئیک اسید، ایکوزاپنتانوئیک اسید) mg/kg/d200یا آب مقطر دریافت کردند. فعالیت آنزیم آنتیاکسیدانی کاتالاز (CAT)، آنزیم آنتی اکسیدان سوپراکسی دسموتاز (SOD)، نیتروژن اوره خون (BUN)، کراتینین سرم (SCr)، کلیرانس کراتینین (CCr)، کسر تصفیه سدیم (FENa) و هیستولوژی کلیه مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: در گروه ایسکمی رپرفیوژن،SCr ،BUN ، FENa، افزایش (01/0p<) و فعالیت CAT و SOD کاهش معنیدار یافت (05/0p<). در گروه دریافت کننده اسید چرب امگا3 شاخصهای SCr، BUN، FENaکاهش، کلیرانس کراتینین و فعالیت CAT و SOD در مقایسه با گروه IR، افزایش معنیدار یافت (05/0p<). یافتهها نشان دادند که ایسکمی رپرفیوژن سبب آسیب بافتی بیشتر در مدت 6 ساعت رپرفیوژن (05/0p<)، آسیب بافتی خفیفتر در مدت 24 تا 48 ساعت رپرفیوژن گشت (01/0p<) و در گروه امگا3 مقایسه با گروه IR آسیب بافتی به طور معنیداری کاهش پیدا کرد (05/0p<).
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که دو هفته مصرف امگا3 قبل از ایسکمی عملکرد کلیوی را با کاهش SCr، BUN، FENa و افزایش کلیرانس کراتینین بهبود داده و سبب کاهش استرس اکسیداتیو گردید.
واژگان کلیدی: اسیدهای چرب امگا 3 (دوکوزا هگزانوئیک اسید و ایکوزاپنتانوئیک اسید)، ایسکمی رپرفیوژن، استرس اکسیداتیو، نارسایی حاد کلیه |
|
واژههای کلیدی: اسیدهای چرب امگا 3 (دوکوزا هگزانوئیک اسید و ایکوزاپنتانوئیک اسید)، ایسکمی رپرفیوژن، استرس اکسیداتیو، نارسایی حاد کلیه |
|
متن کامل [PDF 269 kb]
(4485 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1392/12/6 | پذیرش: 1392/12/6 | انتشار: 1392/12/6
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|