[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 19، شماره 2 - ( تابستان 1403 ) ::
جلد 19 شماره 2 صفحات 32-23 برگشت به فهرست نسخه ها
شیوع بالا و هشداردهندۀ اشکال گوناگون سوءتغذیه در کودکان 60-24 ماهۀ استان سیستان و بلوچستان: نیاز به اقدامات فوری، فردا دیر است!: برنامۀ ملّی مراقبت غذا و تغذیه
بهاره نیکویه ، حمید راسخی ، سمیرا ربیعی ، دل آرام قدسی ، مریم امینی ، زهرا یاری ، سمیرا ابراهیم اف ، زهرا عبداللهی ، مینا مینایی ، محمداسماعیل مطلق ، تیرنگ نیستانی*
: استاد گروه تحقیقات تغذیه‌، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، neytr@yahoo.com
چکیده:   (926 مشاهده)
سابقه و هدف: این گزارش، بخشی از نتایج برنامه ملّی مراقبت غذا و تغذیه است که به توصیف و تحلیل وضعیت تن‌سنجی کودکان 24 تا 60 ماه استان سیستان و بلوچستان و عوامل جمعیت شناختی و اقتصادی-اجتماعی مؤثر بر آن در سال 1401 می‌پردازد.
مواد و روشها: تعداد 280 کودک 24 تا 60 ماه به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه‌ای چند مرحله‌ای با احتساب متناسب با حجم نمونه وارد مطالعه شدند. اطلاعات مربوط به وضعیت اقتصادی ـ اجتماعی خانوار و ویژگی‌های جمعیت‌شناختی کودک توسط کارکنان بهداشتی با استفاده از برنامه نرم افزاری با مصاحبه چهره به چهره با مادر/مراقب کودک گردآوری شدند. آموزش‌های لازم جهت انجام اندازه‌گیری‌های تن‌سنجی
طی چندین کارگاه و وبینار به کارکنان بهداشتی استان‌ها ارائه شد و از آن‌ها خواسته شد که پیش از انجام هرگونه اندازه‌گیری، هدف
و روش کار خود را برای والدین توضیح دهند
. آزمون‌های توصیفی و تحلیلی به کمک نرم‌افزار آماری STATA 17.0ا 
 (
Stata Corporation, College Station TX, USA) نجام شد.

یافتهها: در کل 280 کودک با میانگین سنی 6/0±9/41 ماه در استان سیستان و بلوچستان با توزیع جنسی مشابه (141 دختر و 142 پسر) وارد مطالعه شدند. یافته‌ها نشان دادند که وضعیت اقتصادی-اجتماعی مهمترین تعیین کننده کوتاه قدی و کم وزنی در کودکان 24 تا 60 ماه استان سیستان و بلوچستان است. بخت ابتلا به کوتاه قدی و کم وزنی در کودکانی که در طبقه اقتصادی-اجتماعی بالا زندگی می‌کنند به ترتیب 60 و 80 درصد کمتر از کودکانی بود که خانواده آن‌ها در طبقه اقتصادی- اجتماعی پایین بودند.
نتیجه گیری: این شواهد حاکی از نیاز به اقدام سریع مداخله‌ای و افزایش دسترسی و توان خرید خانوارهای ساکن این استان و احتمالاً دیگر استان‌های کم برخوردار کشور است.
 
واژه‌های کلیدی: برنامه مراقبت، تن‌سنجی، وضعیت اقتصادی-اجتماعی، کودکان 24 تا 60 ماه، سوءتغذیه
متن کامل [PDF 623 kb]   (293 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1403/2/4 | پذیرش: 1403/3/6 | انتشار: 1403/4/6

 
  • شیوع اشکال مختلف سوءتغذیه در کودکان 60-24 ماهۀ ساکن در استان سیستان و بلوچستان نیازمند مداخلات سریع است.
  • وضعیت اقتصادی- اجتماعی خانوارها مهترین عامل و تعیین کننده شیوع بالای کوتاه قدی و کم‌وزنی در کودکان این استان است.
  • همه شواهد حاکی از نیاز به اقدام سریع مداخله‌ای و افزایش دسترسی و توان خرید خانوارهای ساکن این استان و احتمالاً دیگر استان‌های کم برخوردار کشور است.
  • گسترش پوشش برنامۀ ملّی مراقبت در همه استان های کشور پایش و مستندسازی وضعیت غذا و تغذیه در جامعه و ریشه‌یابی مشکلات تغذیه‌ای در زیرگروه‌های جمعیتی قویاً توصیه می‌شود.

فهرست منابع
1. Council NR, Behavioral Do, Children Bo, Youth, Health CoEoCs. Children's health, the nation's wealth: assessing and improving child health. 2004.
2. Amoroso L. The second international conference on nutrition: implications for hidden hunger. Hidden Hunger. 2016;115:142-52. [DOI:10.1159/000442100]
3. Moradi Y, Shadmani FK, Mansori K, Hanis SM, Khateri R, Mirzaei H. Prevalence of underweight and wasting in Iranian children aged below 5 years: a systematic review and meta-analysis. Korean journal of pediatrics. 2018;61(8):231. [DOI:10.3345/kjp.2018.61.8.231]
4. Mmbando BP, Mwaiswelo RO, Chacky F, Molteni F, Mohamed A, Lazaro S, Ngasala B. Nutritional status of children under five years old involved in a seasonal malaria chemoprevention study in the Nanyumbu and Masasi districts in Tanzania. Plos one. 2022;17(4):e0267670. [DOI:10.1371/journal.pone.0267670]
5. Saha S, Pandya A, Raval D, Patil MS. Nutritional Status of Children Under Two Years of Age in the Devbhumi Dwarka District, Gujarat: A Descriptive Cross-Sectional Study. Cureus. 2022;14(7). [DOI:10.7759/cureus.27445]
6. Mohammed SH, Habtewold TD, Muhammad F, Esmaillzadeh A. The contribution of dietary and non-dietary factors to socioeconomic inequality in childhood anemia in Ethiopia: a regression-based decomposition analysis. BMC research notes. 2019;12:1-5. [DOI:10.1186/s13104-019-4691-4]
7. Biesalski HK. The 1,000-day window and cognitive development. Hidden Hunger. 2016;115:1-15. [DOI:10.1159/000442377]
8. Christiaensen L, Alderman H. Child malnutrition in Ethiopia: can maternal knowledge augment the role of income? Economic Development and cultural change. 2004;52(2):287-312. [DOI:10.1086/380822]
9. Babar NF, Muzaffar R, Khan MA, Imdad S. Impact of socioeconomic factors on nutritional status in primary school children. Journal of Ayub Medical College Abbottabad. 2010;22(4):15-8.
10. Mohseni M, Ahmadi S, Asadi H, Mohammadian ED, Asgarlou Z, Ghazanfari F, Moosavi A. A systematic review and meta-analysis of the prevalence of malnutrition among 6-14-year-old children in Iran. International journal of preventive medicine. 2022;13. [DOI:10.4103/ijpvm.IJPVM_564_20]
11. Azizi-Soleiman F, Sharifi H, Zamanian M. Comparison of the prevalence and trend of malnutrition between 0-6 years and 7-11 years old Iranian children: A systematic review and meta-analysis. International journal of preventive medicine. 2020;11. [DOI:10.4103/ijpvm.IJPVM_18_19]
12. Tuffrey V, Hall A. Methods of nutrition surveillance in low-income countries. Emerging themes in epidemiology. 2016;13:1-21. [DOI:10.1186/s12982-016-0045-z]
13. Nikooyeh B, Abdollahi Z, Al Jawaldeh A, Rasekhi H, Ghodsi D, Amini M, et al. Iran's Experience of the National Food and Nutrition Surveillance: A Comprehensive Protocol. Nutrition and Food Sciences Research. 2022;9(4):1-9. [DOI:10.29252/nfsr.5.4.1]
14. Ebert JF, Huibers L, Christensen B, Christensen MB. or web-based questionnaire invitations as a method for data collection: cross-sectional comparative study of differences in response rate, completeness of data, and financial cost. Journal of medical Internet research. 2018;20(1):e24. [DOI:10.2196/jmir.8353]
15. United Nations Children's Fund (UNICEF), "How to Weigh and Measure Children: Assessing the Nutritional Status of Young Children in Household Surveys," United Nations Department of Technical Co-operation for Development and Statistical Office (UNICEF), New York. 1986.
16. Childhood Growth Measurement Protocol-Public Health and Clinical Settings. https://www.albertahealthservices.ca/info/Page9810.aspx 2015 [
17. https://motherchildnutrition.org/malnutrition-management/integrated-management/taking-the-weight-for-height-length.html Visited on 20/06/2020 [
18. World Health Organization. WHO Anthro Survey Analyser. 2019.
19. Organization WH. Nutrition Landscape Information System (NLIS) country profile indicators: interpretation guide. 2019.
20. Sadeghi F G. Current status and the 10 years trend in the malnutrition indexes of children under 5 years in Iran. 2008.
21. Ghodsi D, Rasekhi H, Yari Z, Roustaee R, Nikooyeh B, Faramarzi A, et al. Prediction and analysis of trends in the nutritional status of children under 5 years in Iran: reanalysis of the results of national surveys conducted between 1998 and 2020. Frontiers in nutrition. 2023;10:1083318. [DOI:10.3389/fnut.2023.1083318]
22. Nikooyeh B, Rabiei S, Amini M, Ghodsi D, Rasekhi H, Doustmohammadian A, et al. COVID-19 epidemic lockdown-induced changes of cereals and animal protein foods consumption of Iran population: the first nationwide survey. Journal of Health, Population and Nutrition. 2022;41(1):31. [DOI:10.1186/s41043-022-00310-0]
23. Nikooyeh B, Rabiei S, Amini M, Ghodsi D, Rasekhi H, Doustmohammadian A, et al. COVID-19 epidemic lockdown-induced remarkable decrease in dairy products consumption of Iran population: does it really matter? National Food and Nutrition Surveillance. BMC nutrition. 2022;8(1):122. [DOI:10.1186/s40795-022-00612-w]
24. Amini M, Doustmohammadian A, Nikooyeh B, Clark CC, Rabiei S, Ghodsi D, et al. Considerable decreased fruits and snack consumption in Iran population during COVID-19 lockdown: a cross-sectional web-based survey National Food and Nutrition Surveillance. Agriculture & Food Security. 2023;12(1):21. [DOI:10.1186/s40066-023-00427-3]
25. Siddiqui F, Salam RA, Lassi ZS, Das JK. The intertwined relationship between malnutrition and poverty. Frontiers in Public Health. 2020;8:453. [DOI:10.3389/fpubh.2020.00453]
26. Nikooyeh B, Neyestani TR. Effectiveness of various methods of home fortification in under-5 children: where they work, where they do not. A systematic review and meta-analysis. Nutrition Reviews. 2021;79(4):445-61. [DOI:10.1093/nutrit/nuaa087]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nikooyeh B, Rasekhi H, Rabiei S, Ghodsi D, Amini M, Yari Z, et al . Alarming High Prevalence of Various Forms of Malnutrition in 24–60 M Children in Sistan-Baluchestan: Needing of Urgent Actions, Tomorrow is Too Late! National Food and Nutrition Surveillance. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2024; 19 (2) :23-32
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3848-fa.html

نیکویه بهاره، راسخی حمید، ربیعی سمیرا، قدسی دل آرام، امینی مریم، یاری زهرا، و همکاران. و همکاران.. شیوع بالا و هشداردهندۀ اشکال گوناگون سوءتغذیه در کودکان 60-24 ماهۀ استان سیستان و بلوچستان: نیاز به اقدامات فوری، فردا دیر است!: برنامۀ ملّی مراقبت غذا و تغذیه. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1403; 19 (2) :23-32

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3848-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 2 - ( تابستان 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4692