تأثیر مکملیاری آلفالیپوئیک اسید و ویتامین E به صورت تنها و توأمان بر شاخصهای مربوط به وضعیت گلیسمی و الگوی چربی سرم در بیماران همودیالیزی
|
افسانه احمدی* ، نگین مازوجی ، جمشید روزبه ، جعفر حسن زاده ، زهره مظلوم ، فرشته علی اصغری  |
|
|
چکیده: (10203 مشاهده) |
سابقه و هدف: ویتامین E (Vit E) و آلفا لیپوئیک اسید (ALA) به دلیل ویژگیهای آنتیاکسیدانی، میتوانند در بیماران همودیالیزی نقش محافظتی را در برابر عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی از جمله مقاومت انسولینی و دیس لیپیدمی داشته باشند. هدف اصلی این مطالعه، بررسی اثرات مکملیاری این دو مکمل به صورت تنها و ترکیبی بر الگوی چربی سرمی و نماگرهای مربوط به وضعیت گلیسمی در بیماران همودیالیزی بود.
مواد و روشها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی از نوع تصادفی دارونما-کنترل بود. 96 بیمار از مراکز همودیالیز شیراز انتخاب شدند که طی مراحل تحقیق به 85 نفر تقلیل یافت. بیماران به 4 گروه دریافتکننده (mg600) ALA، (IU400)Vit E، (mg 600 IU +400)E+ALA و دارونما تقسیم و به مدت 2 ماه مکملیاری شدند. در ابتدا و انتهای مطالعه قد، وزن، BMI و دریافت رژیمی بررسی شد. از هر بیمار قبل و بعد از مداخله جهت اندازهگیری سطوح Chol، TG، LDL-C، HDL-C،FBS و انسولین خونگیری انجام شد. مقاومت انسولینی (HOMA-IR) با استفاده از فرمول محاسبه شد.
یافتهها: مکملیاری ترکیبی ALA+Vit E، سطوح FBS، انسولین و مقاومت انسولینی را به طور معنیداری در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد (p-value به ترتیب 03/0، 006/0 و 007/0) که میانگین تغییرات برای این گروه به ترتیب 2/4، 4/10و 5/1 بود. نتایج مشاهده شده برای مکملیاری Vit E و ALA به تنهایی از نظر آماری معنیدار نبود. همچنین مکملیاری ( تنها و ترکیبی) تأثیر معنیداری بر الگوی چربی سرم نشان نداد.
نتیجه گیری: مکملیاری توأمان Vit E و ALA سبب بهبود وضعیت مقاومت انسولینی شد. مقاومت انسولینی از عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی در بیماران همودیالیزی میباشد.
واژگان کلیدی: ویتامین E، آلفا لیپوئیک اسید (ALA)، مقاومت انسولینی، الگوی چربی سرم، همودیالیز |
|
واژههای کلیدی: ویتامین E، آلفا لیپوئیک اسید (ALA)، مقاومت انسولینی، الگوی چربی سرم، همودیالیز |
|
متن کامل [PDF 230 kb]
(2387 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1391/10/17 | انتشار: 1391/10/26
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|