[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1400 ) ::
جلد 16 شماره 4 صفحات 130-121 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر ویتامین دی (D) در مقابله با بیماری کووید-19
مونا نورآذران ، رضا یوسفی ، علی اکبر موسوی موحدی*
استاد مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران
چکیده:   (2712 مشاهده)
ویتامین دی (D) به دلیل نقشی که در سوخت و ساز کلسیم و سلامت استخوان‌ها دارد، بسیار شناخته شده است.  با شیوع بیماری ناشی از ویروس کرونا نقش این ویتامین در تقویت سیستم ایمنی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. تاکنون حدود 900 ژن شناسایی شده است که بیان آن‌ها از طریق ویتامین دی کنترل می‌شود و بیشتر این ژن‌ها در سیستم ایمنی ذاتی و اکتسابی نقش دارند. ویتامین دی با حفظ اتصالات بین سلولی، مانع نفوذ ویروس‌ها به اعماق یک بافت می‌گردد و این ویژگی ویتامین دی مانع گسترش سریع ویروس کرونا در ریه می‌شود. تحریک تمایز سلول‌های ایمنی، افزایش توان بیگانه خواری ماکروفاژها و افزایش تولید پپتید‌های ضد میکروبی نظیر کاتلیسیدین و بتادفنسین بوسیله ویتامین دی در ریه، قابلیت سیستم ایمنی را برای مقابله با ویروس کرونا افزایش می‌دهد. همچنین ویتامین دی ترشح بیش از حد سیتوکین‌های التهابی را کاهش می‌دهد و  به این ترتیب می‌تواند از ایجاد وقایع مخرب مولکولی نظیر طوفان سیتوکینی و التهاب کنترل نشده در ریه جلوگیری کند. تنظیم سیستم رنین- آنژیوتانسین و جلوگیری از افزایش شدید آنژیوتانسین 2 از دیگر عملکرد‌های ویتامین دی در محافظت از بافت‌ها به ویژه ریه در مقابل ویروس کرونا می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: ویروس کرونا، کووید-19، سیستم ایمنی بدن، ویتامین دی، پپتید‌های ضد میکروبی، طوفان سیتوکین، سیستم رنین-آنژیوتانسین
متن کامل [PDF 600 kb]   (571 دریافت)    
نوع مقاله: مروري | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1400/3/10 | پذیرش: 1400/10/11 | انتشار: 1400/10/12
فهرست منابع
1. BourBour F, Mirzaei Dahka S, Gholamalizadeh M, Akbari ME, Shadnoush M, Haghighi M, et al. Nutrients in prevention, treatment, and management of viral infections; special focus on Coronavirus. Arch Physiol Biochem 2020; 127: 1-10. [DOI:10.1080/13813455.2020.1791188]
2. Xu J, Zhao S, Teng T, Abdalla AE, Zhu W, Xie L, et al. Systematic Comparison of Two Animal-to-Human Transmitted Human Coronaviruses: SARS-CoV-2 and SARS-CoV. Viruses 2020; 12: 244. [DOI:10.3390/v12020244]
3. Grant W, Lahore H, McDonnell S, Baggerly C, French C, Aliano J, et al. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients 2020; 12: 988. [DOI:10.3390/nu12040988]
4. Panfili FM, Roversi M, D'Argenio P, Rossi P, Cappa M, Fintini D. Possible role of vitamin D in Covid-19 infection in pediatric population. Journal of Endocrinological Investigation 2021; 44: 27-35. [DOI:10.1007/s40618-020-01327-0]
5. Zabetakis I, Lordan R, Norton C, Tsoupras A. COVID-19: The Inflammation Link and the Role of Nutrition in Potential Mitigation. Nutrients 2020; 12: 1466. [DOI:10.3390/nu12051466]
6. Yousefi R, Moosavi-Movahedi AA. Achilles' heel of the killer virus: the highly important molecular targets for hitting SARS-CoV-2 that causes COVID-19. J Iran Chem Soc 2020; 17: 1257-8. [DOI:10.1007/s13738-020-01939-6]
7. Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients 2020; 12: 1181. [DOI:10.3390/nu12041181]
8. Li G, Fan Y, Lai Y, Han T, Li Z, Zhou P, et al. Coronavirus infections and immune responses. J Med Virol 2020; 92: 424-32. [DOI:10.1002/jmv.25685]
9. Li X, Geng M, Peng Y, Meng L, Lu S. Molecular immune pathogenesis and diagnosis of COVID-19. J Pharm Anal 2020; 10: 102-8. [DOI:10.1016/j.jpha.2020.03.001]
10. Tay MZ, Poh CM, Rénia L, MacAry PA, Ng LFP. The trinity of COVID-19: immunity, inflammation and intervention. Nat Rev Immunol 2020; 20: 363-74. [DOI:10.1038/s41577-020-0311-8]
11. Juneja S, Dangore-Khasbage S, Bhowate RR. Role of Vitamin D in prevention of Corona virus infection (COVID-19). Int J Res Pharm Sci 2020; 11: 407-10. [DOI:10.26452/ijrps.v11iSPL1.2737]
12. Malek Mahdavi A. A brief review of interplay between vitamin D and angiotensin‐converting enzyme 2: Implications for a potential treatment for COVID‐19. Rev Med Virol 2020; 30: 1-6. [DOI:10.1002/rmv.2119]
13. Yousefi R, Hashemnia S, Moosavi-Movahedi AA. vitamin D. In: Conceptual biochemistry. Tehran: Tehran University. Press; 2009. p. 222-5 [in Persian].
14. Soleymani H, Saboury AA, Moosavi-Movahedi AA, Rahmani F, Maleki J, Yousefinejad S, et al. Vitamin E induces regular structure and stability of human insulin, more intense than vitamin D3. Int J Biol Macromol 2016; 93: 868-78. [DOI:10.1016/j.ijbiomac.2016.09.047]
15. Zdrenghea MT, Makrinioti H, Bagacean C, Bush A, Johnston SL, Stanciu LA. Vitamin D modulation of innate immune responses to respiratory viral infections. Rev Med Virol 2017; 27: e1909. [DOI:10.1002/rmv.1909]
16. Alexander J, Tinkov A, Strand tor a, Alehagen U, Skalny A, Aaseth J. Early Nutritional Interventions with Zinc, Selenium and Vitamin D for Raising Anti-Viral Resistance Against Progressive COVID-19. Nutrients 2020; 12: 2358. [DOI:10.3390/nu12082358]
17. Ali N. Role of vitamin D in preventing of COVID-19 infection, progression and severity. J Infect Public Health 2020; 13: 1373-80. [DOI:10.1016/j.jiph.2020.06.021]
18. Katz J, Yue S, Xue W. Increased risk for COVID-19 in patients with vitamin D deficiency. Nutrition. 2021; 84: 111106. [DOI:10.1016/j.nut.2020.111106]
19. Annweiler G, Corvaisier M, Gautier J, Dubée V, Legrand E, Sacco G, et al. Vitamin D Supplementation Associated to Better Survival in Hospitalized Frail Elderly COVID-19 Patients: The GERIA-COVID Quasi-Experimental Study. Nutrients 2020; 12: 3377. [DOI:10.3390/nu12113377]
20. Michael F. Holick, M.D. P. Vitamin D deficiency. new Engl J Med Rev 2007; 357: 266-81. [DOI:10.1056/NEJMra070553]
21. Delavari B, Saboury AA, Atri MS, Ghasemi A, Bigdeli B, Khammari A, et al. Alpha-lactalbumin: A new carrier for vitamin D3 food enrichment. Food Hydrocoll 2015; 45: 124-31. [DOI:10.1016/j.foodhyd.2014.10.017]
22. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin D Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab 2011; 96: 1911-30. [DOI:10.1210/jc.2011-0385]
23. Pishkari N, Habibi-Rezaei M, Taghavi F, Amanlou M, Sheibani N, Saso L, et al. The correlation between ROS generation and LPO process as the function of methylparaben concentrations during hemoglobin fructation. J Iran Chem Soc 2020; 17: 1249-55. [DOI:10.1007/s13738-020-01852-y]
24. Gröber U, Kisters K. Influence of drugs on vitamin D and calcium metabolism. Dermato-endocrinology 2012; 4: 158-66. [DOI:10.4161/derm.20731]
25. Galior K, Grebe S, Singh R. Development of Vitamin D Toxicity from Overcorrection of Vitamin D Deficiency: A Review of Case Reports. Nutrients 2018; 10: 953. [DOI:10.3390/nu10080953]
26. Rondanelli M, Miccono A, Lamburghini S, Avanzato I, Riva A, Allegrini P, et al. Self-Care for Common Colds: The Pivotal Role of Vitamin D, Vitamin C, Zinc, and Echinacea in Three Main Immune Interactive Clusters (Physical Barriers, Innate and Adaptive Immunity) Involved during an Episode of Common Colds-Practical Advice on Dosages and on the Time to Take These Nutrients/Botanicals in order to Prevent or Treat Common Colds. Evidence-Based Complement Altern Med 2018; 2018: 1-36. [DOI:10.1155/2018/5813095]
27. Annweiler C, Cao Z, Sabatier J-M. Point of view: Should COVID-19 patients be supplemented with vitamin D? Maturitas 2020; 140: 24-6. [DOI:10.1016/j.maturitas.2020.06.003]
28. Isaia G, Medico E. Associations between hypovitaminosis D and COVID-19: a narrative review. Aging Clin Exp Res 2020; 32: 1879-81. [DOI:10.1007/s40520-020-01650-9]
29. Russell CD, Millar JE, Baillie JK. Clinical evidence does not support corticosteroid treatment for 2019-nCoV lung injury. Lancet 2020; 395: 473-5. [DOI:10.1016/S0140-6736(20)30317-2]
30. Yamshchikov A V, Desai NS, Blumberg HM, Ziegler TR, Tangpricha V. Vitamin D for Treatment and Prevention of Infectious Diseases; A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Endocr Pract 2009; 15: 438-49. [DOI:10.4158/EP09101.ORR]
31. Tsujino I, Ushikoshi-Nakayama R, Yamazaki T, Matsumoto N, Saito I. Pulmonary activation of vitamin D3 and preventive effect against interstitial pneumonia. J Clin Biochem Nutr 2019; 65: 245-51. [DOI:10.3164/jcbn.19-48]
32. Jahanbani R, Ghaffari M, Vahdati K, Salami M, Khalesi M, Sheibani N, et al. Kinetics Study of Protein Hydrolysis and Inhibition of Angiotensin Converting Enzyme by Peptides Hydrolysate Extracted from Walnut. Int J Pept Res Ther 2018; 24: 77-85. [DOI:10.1007/s10989-017-9594-4]
33. McMullan CJ, Borgi L, Curhan GC, Fisher N, Forman JP. The effect of vitamin D on renin-angiotensin system activation and blood pressure. J Hypertens 2017; 35: 822-9. [DOI:10.1097/HJH.0000000000001220]
34. Yousefi R, Moosavi-Movahedi F. New coronavirus: from prevention and treatment to the mechanism of reproduction and spread in the human body. sciencecultivation 2020; 10: 42-53 [in Persian].
35. Martineau AR, Forouhi NG. Vitamin D for COVID-19: a case to answer? Lancet Diabetes Endocrinol 2020; 8: 735-6. [DOI:10.1016/S2213-8587(20)30268-0]
36. Cannell JJ, Vieth R, Umahau JC, Holick MF, Grant WB, Madronich S, et al. Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect 2006; 134: 1129-40. [DOI:10.1017/S0950268806007175]
37. Türsen Ü, Türsen B, Lotti T. Ultraviolet and COVID‐19 pandemic. J Cosmet Dermatol 2020; 19: 2162-4. [DOI:10.1111/jocd.13559]
38. Wu Z, McGoogan JM. Characteristics of and Important Lessons From the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak in China. JAMA 2020; 323: 1239. [DOI:10.1001/jama.2020.2648]
39. Trivedy C, Mills I, Dhanoya O. The impact of the risk of COVID-19 on Black, Asian and Minority Ethnic (BAME) members of the UK dental profession. Br Dent J 2020; 228: 919-22. [DOI:10.1038/s41415-020-1781-6]
40. Ilie PC, Stefanescu S, Smith L. The role of vitamin D in the prevention of coronavirus disease 2019 infection and mortality. Aging Clin Exp Res 2020; 32: 1195-8. [DOI:10.1007/s40520-020-01570-8]
41. Yılmaz K, Şen V. Is vitamin D deficiency a risk factor for COVID‐19 in children? Pediatr Pulmonol 2020; 55: 3595-601. [DOI:10.1002/ppul.25106]
42. Tan CW, Ho LP, Kalimuddin S, Cherng BPZ, Teh YE, Thien SY, et al. Cohort study to evaluate effect of vitamin D, magnesium, and vitamin B12 in combination on severe outcome progression in older patients with coronavirus (COVID-19). Nutrition 2020; 79-80: 111017. [DOI:10.1016/j.nut.2020.111017]
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nourazaran M, Yousefi R, Moosavi-Movahedi A. Effects of Vitamin D in Fighting COVID-19 Disease. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2022; 16 (4) :121-130
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3294-fa.html

نورآذران مونا، یوسفی رضا، موسوی موحدی علی اکبر. تأثیر ویتامین دی (D) در مقابله با بیماری کووید-19. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (4) :121-130

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3294-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4645