گروه علوم و صنایع غذایی، واحد صفادشت، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، mmoslehishad@gmail.com
چکیده: (3614 مشاهده)
سابقه و هدف:صبر زرد دارویی با نام علمی آلوئهورا از جمله گیاهان دارویی با ارزش دنیا است .هدف از این مطالعه بررسی خواص آنتیاکسیدانی، مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز و خاصیت ضدمیکروبی مشتقات آلوئهورا از جمله آلوئهامودین و آنتراکینون میباشد. مواد و روشها:فعالیت آنتیاکسیدانی آلوئهامودین و آنتراکینون با استفاده از روش کاهش رنگ رادیکال ABTS انجام شد. قابلیت ضدمیکروبی آلوئهامودین و آنتراکینون در برابر سویههای باکتریایی(باسیلوسسرئوس، کلبسیلا پنومونیه، کاندیدا البیکانس، سودوموناس ائروژینوزا) مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور معین کردن خاصیت مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز از ماده p-nitrophenyl-α-D-glucopyranoside) pNPG) به عنوان سوبسترا استفاده شد. فعالیت آنزیم با سنجش میزان جذب پارا-نیتروفنول تولید شده در محلول معین شد. یافتهها:نتایج نشان داد؛ آلوئهامودین و آنتراکینون در غلظت 05/0 میلیگرم بر میلیلیتر فاقد خاصیت آنتیاکسیدانی (مهار رادیکال آزاد) است. نتایج مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز آلوئهامودین و آنتراکینون نشان داد با افزایش غلظت نمونه درصد مهارکنندگی آلفاگلوکوزیداز افزایش مییابد (05/0˂p). درصد مهارکنندگی 50 درصدی آنزیم آلفاگلوکوزیداز آلوئهامودین 18/0 و آنتراکینون 05/0 میلیگرم بر میلیلیتر است. بنابراین خاصیت مهارکنندگی آنتراکینون از آلوئهامودین بیشتر است. در آزمون میکروبی نتایج حاصل از تعیین قطر هاله عدم رشد نشان داد که آلوئهامودین روی باسیلوس سرئوس بیشترین و بر سودوموناس آئروژینوزا کمترین تأثیر را داشته است (05/0˂p).همچنین نتایج حاصل از تعیین قطر هاله عدم رشد نشان داد که آنتراکینون روی کاندیدا آلبیکانس و کلبسیلا پنومونیه بیشترین و بر سودوموناس آئروژینوزا کمترین تأثیر را داشت(05/0˂p).با توجه به نتایج حاصل آنتراکینون خاصیت ضدمیکروبی و مهارکنندگی قویتری در برابر آنزیم آلفاگلوکوزیدار نسبت به آلوئهامودین از خود نشان میدهد. نتیجه گیری:با توجه به خواص مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز و خواص ضدمیکروبی مطلوب این گیاه، استفاده از آن به عنوان یک افزودنی طبیعی در صنایع غذایی توصیه میشود.
Ghaznavi M, Moslehishad M, Ghamari F. Evaluation of Antioxidant, Alpha-Glucosidase Enzyme Inhibitory and Antimicrobial Activities of Anthraquinone and Aloe-emodin. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2019; 14 (2) :117-124 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2507-fa.html
غزنوی مریم، مصلحی شاد مریم، قمری فاطمه. بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی، مهارآنزیم آلفاگلوکوزیداز و فعالیت ضد میکروبی آلوئهامودین و آنتراکینون آلوئهورا. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1398; 14 (2) :117-124