سابقه و هدف: : از آنجا که تاکنون، مطالعه در زمینه تعیین ارتباط چاقی با عوامل خطر قلبی عروقی در جمعیتهای محدود انجام شده است، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط چاقی با عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی در سه شهرستان ناحیه مرکزی انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی روی اطلاعات مرحله اول "برنامه قلب سالم اصفهان" انجام شد. مرحله اول این مطالعه در سالهای
80-1379 در دو استان اصفهان و مرکزی روی 12514 نفر از افراد بالاتر از19 سال انجام شد. قند خون ناشتا (FBS) و دو ساعت پس از مصرف گلوکز (2hpp)، چربیهای سرم، شاخصهای تنسنجی و فشار خون افراد با روشهای استاندارد تعیین شد.
یافتهها: افزایشFBS، 2hpp ، چربی سرم بجز HDL-C و فشارخون با افزایش نمایه توده بدن (BMI) و دور کمر (WC) ارتباط معنیداری داشتند ) 001/0(p<،. نسبت شانس OR (95% CI) بروز پرفشاری خون، دیابت و اختلال چربی خون در چارک چهارم WC نسبت به اول در مردان به ترتیب، (3/3-2/1)8/2 ، (3/4-6/1)3 و (1/3-9/1)4/2 و در زنان به ترتیب (4/3-8/1)5/2، (8/3-3/1)7/2 و (2/3-2)5/2 بود. همچنین، نسبت شانس این عوامل خطر در چارک چهارم BMI نسبت به اول در مردان به ترتیب، (2-2/1)6/1، (9/3-7/1)8/2 و (8/3-4/2)3 و در زنان به ترتیب (4/2-4/1)9/1، (7/3-4/1) 6/2 و (2-2/1)6/1 بود.
نتیجه گیری: از آنجا که نسبت شانس ابتلا به این عوامل خطر با افزایش WC وBMI افزایش یافت، میتوان نتیجه گرفت که هر دو شاخص چاقی، نقش تعیین کنندهای برای ابتلا به عوامل خطرCVD داشته است.
Mohammadifard N, Shams H, Paknahad Z, Sajadi F, Maghroon M, Safari H, et al . Relationship between obesity and cardiovascular risk factors in adults living in central Iran: Results of Isfahan Healthy Heart Program. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2009; 3 (4) :19-28 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-117-fa.html
محمدی فرد نوشین، شمس حمیدرضا، پاکنهاد زمزم، سجادی فیروزه، مقرون مریم، صفاری حسین، و همکاران.. ارتباط چاقی با عوامل خطر قلبی عروقی در بزرگسالان ساکن مرکز ایران: نتایج . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1387; 3 (4) :19-28